Διανομή εμβολίων: Το στοίχημα είναι να μην χαθεί ούτε ένα ραντεβού

Διανομή εμβολίων: Το στοίχημα είναι να μην χαθεί ούτε ένα ραντεβού

Πέντε hubs σε ολόκληρη τη χώρα, αναλαμβάνουν τη διανομή των εμβολίων από τη στιγμή που οι Pfizer/BioNTech φέρει στη χώρα τις διαθέσιμες παρτίδες που θα οριστούν από την Ε.Ε.

Η χώρα θα καλυφθεί μέσω των συνεταιρισμών φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Κρήτης, ενώ το αντίστοιχο κέντρο στην Αθήνα, έχει αναλάβει την κάλυψη του λεκανοπεδίου, της Λαμίας και της Πελοποννήσου.

Τα ψυγεία της βαθιάς κατάψυξης που θα χρειαστούν για τη συντήρηση των εμβολίων στους -70 βαθμούς έχουν ήδη τοποθετηθεί στις θέσεις τους και το κάθε ένα από αυτά έχει χωρητικότητα 15.000 φιαλιδίων των πέντε δόσεων το καθένα.

Τα εμβόλια θα παραληφθούν από τα hubs σε κουτιά ξηρού πάγου και θα τοποθετηθούν με τις ειδικές διαδικασίες στα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης, όπου θα φυλάσσονται μέχρι τη μεταφορά τους στα εμβολιαστικά κέντρα σε συνθήκες ψυχρής αλυσίδας, δηλαδή φυλασσόμενα σε απλά ψυγεία σε θερμοκρασία 2-6 βαθμούς κελσίου.

Με την παραλαβή τους από τα εμβολιαστικά κέντρα, θα ξεκινούν άμεσα οι εμβολιασμοί όπως θα έχουν οργανωθεί μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα λειτουργήσει για το σκοπό αυτό, ώστε να μην χαθεί ούτε μία δόση εμβολίου. Πολύ περισσότερο, αφού οι διαθέσιμες ποσότητες είναι ακόμη εξαιρετικά περιορισμένες και οι ανάγκες για εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, είναι εξαιρετικά πιεστικές.

Στη διαδρομή της διανομής των εμβολίων από την φαρμακευτική μέχρι τα εμβολιαστικά κέντρα, παρεμβάλλονται μια μεταφορική φαρμάκων που θα κάνει τη διανομή μέχρι τους συνεταιρισμούς φαρμακοποιών, ενώ από κει οι συνεταιρισμοί θα διανέμουν τα εμβόλια στα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής ευθύνης τους (κέντρα υγείας και λοιπές δομές υγείας που έχουν οργανωθεί κατάλληλα για τον εμβολιασμό).

Το ΙΦΕΤ

Όπως εξήγησε μιλώντας στο liberal.gr o πρόεδρος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας Δημήτρης Πανταζής, «πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία η οποία για πρώτη φορά εφαρμόζεται διεθνώς και το ζητούμενο είναι να μην χαθεί ούτε μία δόση εμβολίου, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών φύλαξης και συντήρησής τους. Στις άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης είναι δυνατόν να λειτουργούν μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, κάτι που στη χώρα μας δεν είναι εύκολο λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους.

Η διανομή έχει οργανωθεί με τη βοήθεια των συνεταιρισμών των φαρμακοποιών που διαθέτουν την εμπειρία, διανέμοντας καθημερινά και με ασφάλεια, προϊόντα της ψυχρής αλυσίδας σε κάθε γωνιά της χώρας.

Το ζητούμενο όμως, είναι να τηρηθούν τα ραντεβού όπως θα κλείνονται από τους πολίτες μέσω της σχετικής πλατφόρμας που ετοιμάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε να μην έχουμε απώλειες».

Ο κ. Πανταζής σημείωσε ακόμη ότι «το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο, ευτυχώς όμως υπάρχει συνεργασία και μάλιστα σε εθελοντική βάση, ώστε να κινούμαστε εξαιρετικά γρήγορα. Δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια, γιατί οποιαδήποτε καθυστέρηση, κοστίζει ανθρώπινες ζωές».

Αναφερόμενος στις δυσκολίες συντήρησης των εμβολίων, ο κ. Πανταζής είπε ότι το πρόβλημα λύθηκε με τα ψυγεία που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech. Όσο για το αντίστοιχο εμβόλιο της Moderna που θα ακολουθήσει, αυτό μπορεί να συντηρηθεί σε καταψύκτες -40 βαθμών κελσίου που είναι αρκετά διαδεδομένοι και διαθέσιμοι ακόμη και για τρόφιμα, ενώ παραμένει σε απλή ψύξη για διάστημα ενός μηνός.

Οι συνεταιρισμοί φαρμακοποιών

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (ΟΣΦΕ) Σταύρος Μπελώνης, τονίζοντας πως «παρότι θα λειτουργήσουν πάνω από 1000 εμβολιαστικά κέντρα, εντούτοις δεν συμμετέχουν στη διανομή όλοι οι συνεταιρισμοί, αν και δήλωσαν όλοι διαθεσιμότητα και μάλιστα αφιλοκερδώς. Το ενδεχόμενο αυτό θα επέτρεπε την διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα ακόμη και 4 φορές την ημέρα, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο κίνδυνος απώλειας δόσεων. Ο λόγος είναι ότι ο πολίτης που θα φτάνει στο εμβολιαστικό κέντρο θα χρειάζεται να εξετασθεί προηγουμένως από γιατρό, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι μπορεί να εμβολιαστεί χωρίς πρόβλημα. Και στη συνέχεια θα ακολουθείται η εμβολιαστική διαδικασία.

Ο προγραμματισμός αυτός από μόνος του έχει καθυστερήσεις, λόγω της διαδικασίας, οπότε υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας δόσεων».

Ευχήθηκε πάντως όλα να πάνε καλά, και επεσήμανε ότι ήδη στα φαρμακεία υπάρχει ήδη αυξημένη προσέλευση των πολιτών, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την πανδημία και ζητούν να ενημερωθούν από το φαρμακοποιό τους για το καινούριο εμβόλιο προκειμένου να αποφασίσουν αν τελικά θα εμβολιαστούν.

Μια ιδιαιτερότητα στη διαδικασία διανομής, διατηρεί η Κρήτη, καθώς ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Κρήτης θα αναλάβει τη διανομή του εμβολίου σε ολόκληρο το νησί, σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες τα δύο ψυγεία που χρειάζονται στο νησί έχουν ήδη τοποθετηθεί στη θέση τους. Ο ΣΥΦΑΚ ανέλαβε το κόστος διακίνησης των εμβολίων δωρεάν, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του συνεταιρισμού.

Διαβάστε ακόμα:

Κομισιόν: Έχουμε εξασφαλίσει εμβόλια για όλους τους Ευρωπαίους

Ηλ. Μόσιαλος: Τα εμβόλια είναι επαρκή και ασφαλή 

Γ. Παυλάκης: Πρέπει να εμβολιαστούν όλοι, αν θέλουμε να ανοίξει σύντομα η κοινωνία και η οικονομία

Ν. Σύψας: «Ο εμβολιασμός είναι ένα πατριωτικό καθήκον» - Χ. Γώγος: «Τα εμβόλια είναι η σωτηρία»