7ος χρόνος, ημέρα 2154η
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο, σχολεία, εστίαση - Τα σενάρια και τι λένε οι ειδικοί

Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο, σχολεία, εστίαση - Τα σενάρια και τι λένε οι ειδικοί

Ανακοινώσεις για το εάν και πότε θα υπάρξει μερική άρση του lockdown αναμένονται αυτήν την εβδομάδα με τις απόψεις των ειδικών να διίστανται ως προς την ακριβή ημερομηνία έναρξης των δραστηριοτήτων - για την περίοδο από 5 Απριλίου μέχρι το Πάσχα - και την κυβέρνηση να θέτει ως πρώτη προτεραιότητα τo άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων (Γυμνασίων, Λυκείων).

Η Επιτροπή των ειδικών αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη  για την εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας, με τις αποφάσεις για το λιανεμπόριο και τα σχολεία να ανακοινώνονται αυθημερόν ή το αργότερο έως την Παρασκευή.

Κλειδί για το άνοιγμα θα αποτελέσουν τα self tests, αλλά και η συνέχιση των μέτρων αυτοπροστασίας, ενώ κομβικό ρόλο στα επόμενα βήματα διαδραματίζει και η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, καθώς στην Αττική παραμένουν σε πληρότητα οι κλίνες σε ΜΕΘ, αν και παρατηρείται σταθεροποίηση στις εισαγωγές. Την ίδια ώρα, αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας.

Το άνοιγμα της εστίασης παραμένει ζητούμενο, με στόχο την επαναλειτουργία μόνο σε εξωτερικούς χώρους στα μέσα Απριλίου. Ένα μήνα αργότερα, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, αναμένεται το άνοιγμα του Τουρισμού στα μέσα Μαΐου, που όπως φαίνεται θα έχει προηγηθεί η απελευθέρωση των μετακινήσεων σε άλλους νομούς η οποία αναμένεται να εξεταστεί από τους ειδικούς το αργότερο στις 23 Απριλίου, την Παρασκευή δηλαδή πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης επιβεβαίωσε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία με δηλώσεις της στον Ant1 επισήμανε ότι στόχος είναι το σταδιακό και ελεγχόμενο άνοιγμα δραστηριοτήτων, χωρίς να δώσει ωστόσο στοιχεία για το χρόνο και τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς.

Διαχώρισε το πράσινο φως στις διαδημοτικές μετακινήσεις από τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, εξηγώντας πως είναι νωρίς ακόμα για αυτές, όπως και για την επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας. Απαντώντας σε ερώτηση για το άνοιγμα της εστίασης, εκτίμησε πως θα εξεταστεί μετά τα μέσα Απριλίου, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σε δηλώσεις της και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στο σχεδιασμό για άνοιγμα των σχολείων με self tests σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ακόμα και την άλλη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν σχολεία, και συγκεκριμένα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια την ερχόμενη εβδομάδα, στις 5 Απριλίου και τονίζοντας πως η σχετική πρόταση έχει κατατεθεί στην επιτροπή λοιμωξιολόγων και αναμένει το «πράσινο φως».

«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία. Είχαμε συζήτηση την Παρασκευή με την επιτροπή, και παρουσιάσαμε ένα πλήρες σχέδιο για το άνοιγμα σε πρώτη φάση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή γυμνασίων και λυκείων. Ο στόχος είναι για την άλλη εβδομάδα κάποια στιγμή. Θα συνοδεύεται από το συμπληρωματικό μέτρο του self-testing για μαθητές και εκπαιδευτικούς, με τεστ μια φορά την εβδομάδα στο σπίτι», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως, μιλώντας στο Mega.

Μιλώντας για το τι θα γίνει με τα δημοτικά, η υπουργός ανέφερε ότι είναι μια δυναμική διαδικασία και τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς. Συζητάμε κάθε βήμα με τους ειδικούς, θα περιμένουμε τις εισηγήσεις τους και αυτή την εβδομάδα. «Στόχος είναι να επιστρέψουν οι μαθητές στη διά ζώσης εκπαίδευση. Η τηλεκπαίδευση είναι λύση ανάγκης», επισήμανε και πρόσθεσε πως έχουμε τρεις εβδομάδες μέχρι τις διακοπές του Πάσχα. Θα δούμε τι θα γίνει με τα δημοτικά ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών.

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι κομβική για τα επόμενα βήματα και παρακολουθούμε με μεγάλη αγωνία τις εξελίξεις, με τα στοιχεία των διασωληνωμένων, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Πάνος Σταμποuλίδης τονίζοντας πως δεν είναι δεδομένο ότι θα ανοίξει το λιανεμπόριο, που φυσικά έχει την προτεραιότητα. 

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου σημείωσε πως είναι προτιμότερο να κερδίσουμε υγειονομικό χώρο και να ανοίξουμε, παρά να ανοιγοκλείνουμε και χαρακτήρισε λάθος να μπούμε σε ημερομηνίες, γιατί δεν θα βοηθήσει όσο όλοι περιμένουμε να δούμε πώς εξελίσσεται η πανδημία.

Τι λένε οι ειδικοί

Η Επιτροπή των ειδικών αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη  για την εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας, με τις αποφάσεις για το λιανεμπόριο και τα σχολεία να ανακοινώνονται ακόμα και την Πέμπτη, όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της Επιτροπής, με τους ειδικούς να διαφοροποιούνται ως προς τις ημερομηνίες ανοίγματος των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Στο άνοιγμα της αγοράς αναφέρθηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, στον Ant1 τονίζοντας ότι, «όπου το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα, θα πρέπει να ανοίξουμε, αλλά με εγρήγορση» και σημειώνοντας ότι προτεραιότητα  θα πρέπει να είναι το λιανεμπόριο και μετά το άνοιγμα των σχολείων. Ακόμη, σε άλλες δηλώσεις του, ανέφερε πως οι όποιες επιπτώσεις από ένα άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων θα φανούν μετά από 15 με 20 ημέρες και τέλος εκτίμησε πως ότι ανοίξει δεν θα ξανακλείσει.

Το άνοιγμα της αγοράς πρέπει να γίνει συντεταγμένα και με πολύ προσεκτικό τρόπο, σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Νοσοκομείο Αττικόν Στέλιος Λουκίδης, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μία οριακή συγκράτηση των στοιχείων της πανδημίας και μένει να δούμε αυτή την εβδομάδα εάν επιβεβαιώνεται αυτή η τάση.

Η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη επισήμανε ότι εστίαση, καταστήματα και σχολεία θα έπρεπε ήδη να έχουν ξεκινήσει να ανοίγουν και πρόσθεσε πως αφενός οι μαθητές της Γ Λυκείου πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία δεδομένου ότι θα δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις κι αφετέρου τα παιδιά του Δημοτικού είναι ιδιαιτέρως πιεσμένα. Αναφερόμενη δε ειδικά στο ζήτημα του ανοίγματος της εστίασης επεσήμανε πως είναι προτιμότερο να ανοίξει σε εξωτερικούς χώρους παρά ο κόσμος να συναντιέται σε σπίτια.

Αρχές Απριλίου αναμένεται η μέγιστη τιμή στα νέα κρούσματα κορονοϊού σύμφωνα με τον καθηγητή υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος επεσήμανε ότι μετά θα αρχίσει η αποκλιμάκωση. Ειδικότερα, ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ, είπε στον ΣΚΑΪ ότι σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν «τρέξει» τα λύκεια θα μπορούσαν να ανοίξουν στις 5 Απριλίου με το πλαίσιο που έχει τεθεί και μεγάλη προσοχή από όλους ενώ εκτιμά ότι θα είναι λάθος να ανοίξει το λιανεμπόριο. 

Υπογράμμισε πως θα μπορούσε να συζητηθεί για άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 12 Απριλίου με την επιλογή να μπορούν να μπουν μέσα. Αναφορικά με την εστίαση ο ίδιος θεωρεί ότι ίσως το Πάσχα θα μπορούσε να ανοίξει ενώ απέρριψε την δυνατότητα μετακίνησης από νομό σε νομό. Ερωτώμενος για τον αριθμό των διασωληνωμένων ανέφερε πως ίσως φτάσουμε τους 890 και πως μια αυξητική τάση θα υπάρχει μέχρι τις 18 Απριλίου.

Παρομοίως, να μην υπάρξει καμία χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 12 Απριλίου ζήτησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνο τυχόν άνοιγμα των δραστηριοτήτων νωρίτερα. «Ακόμα δεν είδαμε την επιπέδωση και την σταθεροποίηση που θέλουμε», τόνισε

Μιλώντας στο Mega ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε πως είναι δύσκολες οι επόμενες 10 μέρες και αν επιβαρύνουμε την επιδημιολογική κατάσταση, θα υπονομεύσουμε τις δραστηριότητες του καλοκαιριού. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη, ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα «στις δραστηριότητες που φέρνουν εισόδημα στο σπίτι» προκρίνοντας την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, από αυτή των σχολείων. «Για τα σχολεία υπάρχει ένα υποκατάστατο ανεπαρκές, ενώ για την κλειστή επιχείρηση δεν υπάρχει υποκατάστατο» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει δραστηριότητα που να είναι απολύτως ασφαλής.

«Θα πρέπει να θυσιάσουμε το Πάσχα για να έχουμε καλύτερο καλοκαίρι», δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, καθώς όπως σημείωσε «δυστυχώς, τις επόμενες μέρες αναμένουμε να συνεχιστεί η αύξηση των εισαγωγών των ασθενών που θα χρίζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ».

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο κ. Δημόπουλος ανέφερε ότι συνεχίζεται ο σημαντικός αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία σε μονάδες covid και σημείωσε ότι έχουν αλλάξει κάποια στοιχεία και ότι σήμερα υπάρχει λιγότερο ποσοστό ασθενών που μετακινούνται από τις κλίνες covid σε μονάδες σε ΜΕΘ απ? ότι πριν από 6 μήνες που είναι θετικό.