7ος χρόνος, ημέρα 2157η
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021

Ν. Τζανάκης: Κατά τόπους άρση lockdown, προτεραιότητα σε λιανεμπόριο

Ν. Τζανάκης: Κατά τόπους άρση lockdown, προτεραιότητα σε λιανεμπόριο

«Όπου το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα, θα πρέπει να ανοίξουμε, αλλά με εγρήγορση», είπε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, αναφερόμενος στη σταδιακή άρση του lockdown, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα  θα πρέπει να είναι το λιανεμπόριο και μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Με δηλώσεις του στον Ant1 τόνισε, ότι στις περιοχές όπου καταγράφεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο ποιες δραστηριότητες θα ανοίξουν, ενώ αναφερόμενος στη συμβολή των νέων στη διασπορά του κορονοϊού, ανέφερε ότι οι νεαρές ηλικίες συμβάλλουν σε ένα ποσοστό 30-35 στη μεταδοτικότητα του κορονοϊού.

Δεν απέκλεισε την πιθανότητα επανάληψης του εμβολιασμού σε ετήσια βάση, ενώ συμπλήρωσε πως δεν έχει ξεκαθαρίσει σε ποιο βαθμό μεταδίδουν τον ιό οι εμβολιασμένοι. Επίσης εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με τη χρήση των self tests, των οποίων η αξιοπιστία – όπως είπε – κυμαίνεται γύρω στο 60%-70%.

Αργότερα με δηλώσεις του στα «Παραπολιτικά 90,1» σημείωσε πως «από αύριο ή μεθαύριο θα φανεί αποκλιμάκωση της πανδημίας του κοροναϊού, ωστόσο ως τις 15 Απριλίου οι μολύνσεις θα κινούνται γύρω στις 2.000» και επισήμανε πως υπάρχει ακόμα πρόβλημα στη δυτική Αττική, στο βόρειο τομέα, στον Πειραιά, αποκλιμάκωση στο νότιο τομέα και σταθεροποίηση στο κέντρο της Αθήνας.

Ακόμη σημείωσε πως οι όποιες επιπτώσεις από ένα άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων θα φανούν μετά από 15 με 20 ημέρες και τέλος εκτίμησε πως ότι ανοίξει δεν θα ξανακλείσει.