Π. Σταμπουλίδης: Κομβικό σημείο η εβδομάδα για το άνοιγμα ή όχι του λιανεμπορίου

Π. Σταμπουλίδης: Κομβικό σημείο η εβδομάδα για το άνοιγμα ή όχι του λιανεμπορίου

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι κομβική για τα επόμενα βήματα και παρακολουθούμε με μεγάλη αγωνία τις εξελίξεις, με τα στοιχεία των διασωληνωμένων, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Πάνος Σταμποuλίδης τονίζοντας πως δεν είναι δεδομένο ότι θα ανοίξει το λιανεμπόριο, που φυσικά έχει την προτεραιότητα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου σημείωσε πως είναι προτιμότερο να κερδίσουμε υγειονομικό χώρο και να ανοίξουμε, παρά να ανοιγοκλείνουμε και χαρακτήρισε λάθος να μπούμε σε ημερομηνίες, γιατί δεν θα βοηθήσει όσο όλοι περιμένουμε να δούμε πώς εξελίσσεται η πανδημία.

Είμαστε κουρασμένοι αλλά πρέπει να αντέξουμε γιατί τώρα είναι το κομβικό σημείο, επεσήμανε και κατήγγειλε ότι «κάποιοι προκαλούν με τη στάση τους». «Προφανώς είναι λάθος 9 και 10 το βράδυ να σερβίρουμε ποτά, υπήρξαν δεκάδες πρόστιμα με χιλιάδες ευρώ, αλλά το ζητούμενο είναι να πειστούμε ότι ο ιός είναι σε αυτή τη φάση πιο ισχυρός»,  τόνισε και πρόσθεσε: Ο συνωστισμός για ποτό στο όρθιο είναι εμπαιγμός σε όσους δίνουν μάχη στις ΜΕΘ.

Στο υπουργικό συμβούλιο η ρύθμιση για τις λαϊκές αγορές

Αναφερόμενος στην επιστολή από Πανελλήνιες Ομοσπονδίες που θέτουν διαφωνίες στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές με επίμαχο σημείο ότι χάνουν για έξι μήνες την άδεια αν δεν εκδώσουν αποδείξεις, ο Πάνος Σταμποuλίδης τόνισε:

«Ξέρω ότι διαφωνούν να αναρτώνται τιμές στο e- καταναλωτής αλλά αυτό θα γίνει, θα μπούμε σε λογική διαφάνειας και ανταγωνιστικότητας τιμών, όπως μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για ρυθμίσεις που θα φέρουν τα παιδιά τους στη δουλειά», τόνισε.

Ο κ. Σταμπολίδης κάλεσε να δουν πρώτα το νομοσχέδιο που θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο τις επόμενες ημέρες κι εκεί να πάρουν θέσεις.

Μίλησε επίσης για επαγγελματοποίηση του κλάδου λέγοντας ότι οι λαϊκές δεν είναι έσχατη επιλογή επιβίωσης, παράγεται εισόδημα που μπορεί να θρέψει γενιές και δίνεται κίνητρο στη νέα γενιά αλλά χωρίς να υπερσκελίζονται κοινωνικά κριτήρια.

Καλά θα κάνουν να εξοικειωθούν με νέα ρύθμιση που προβλέπει ότι δύο έμποροι με ίδια μόρια θα είναι υποψήφιοι για άδεια όχι με κλήρωση αλλά με διαφανή τρόπο, πρόσθεσε ενώ εξήγησε ότι για τους παραγωγούς, όταν δύο έχουν ίδια μόρια, το κριτήριο για νέες άδειες θα είναι το μεγαλύτερο εισόδημα που αποδεικνύει ότι κάποιος είναι επαγγελματίας.

«Κάποιοι δεν θέλουν διαδικασία διαφάνειας και ψηφιοποίησης, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνδιαχείριση σα να λέμε ότι πελάτης είναι στο διοικητικό συμβούλιο», τόνισε και μίλησε για νέες δυνατότητες τόσο για παράλληλες ηλεκτρονικές πωλήσεις, όσο και σε χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ.