Ποια είναι η Fastly και πώς σκοτείνιασε το... μισό internet

Ποια είναι η Fastly και πώς σκοτείνιασε το... μισό internet

Σε πάρα πολλές ιστοσελίδες ανά τον κόσμο εμφανίσθηκε χθες κάποια στιγμή ένα άρθρο με τον ίδιο σχεδόν τίτλο και παρόμοιο περιεχόμενο: «Ποια είναι η Fastly, και πως σκοτείνιασε το μισό internet;». Στο Liberal Markets δεν ήταν ανάγκη να εμφανιστεί τέτοιο άρθρο, καθώς είναι γνωστή στους αναγνώστες μας εδώ και καιρό (FASTLY: Μια ιστορία ψηφιακής επιτυχίας και μελλοντικών αποδόσεων | Liberal Markets).

Η Fastly (FSLY NASDAQ), έχει σαν βασικό της στόχο να βοηθά τους πελάτες της να παρέχουν ψηφιακό περιεχόμενο μέσω του διαδικτύου με ταχύτητα, αξιοπιστία και ασφάλεια. Αυτό το κάνει χρησιμοποιώντας το edge cloud, όντας μία από τις πρωτοπόρες εταιρείες στην ανάπτυξη και την χρήση του.

Μέχρι το χθεσινό «επεισόδιο», λίγοι είχαν καταλάβει πόσους μεγάλους και σημαντικούς πελάτες έχει αποκτήσει η αμερικανική εταιρεία. Αυτό όμως έγινε αμέσως φανερό, όταν παρουσιάστηκε μία βλάβη στο δίκτυό της, για την ακρίβεια ένα μικρό προγραμματιστικό λάθος. Αυτό το λάθος έβγαλε εκτός λειτουργίας όλο το δίκτυο της Fastly και έτσι πάρα πολλές ιστοσελίδες «σκοτείνιασαν» για περίπου μία ώρα. Οι New York Times, το Bloomberg, διάφορες υπηρεσίες της Amazon, κυβερνητικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι λίγοι μόνο από αυτούς που επηρεάστηκαν. Το γεγονός πως το μαζικό σκοτείνιασμα είχε σχέση με τη Fastly έγινε γρήγορα γνωστό, αφού η ίδια το γνωστοποίησε στην ιστοσελίδα της, μέσω της οποίας ενημέρωσε το κοινό για τον εντοπισμό του προβλήματος και την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του δικτύου της.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ξαφνική αρνητική δημοσιότητα έκανε αρκετούς επενδυτές να πουλήσουν μετοχές της εταιρείας. Λίγη ώρα πριν την έναρξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης φαινόταν πως θα ξεκινούσε με σημαντική πτώση, της τάξης του 6%. Οι πιστοί της μέτοχοι ένοιωσαν μία ακόμα απογοήτευση, αφού το τελευταίο τρίμηνο η μετοχή ταλαιπωρείται και έχει σημειώσει πολύ μεγάλη πτώση από τα ψηλά των 135 δολαρίων μέχρι τα 40, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων  της στις αρχές του Μαΐου.

Ο βασικός λόγος της πτώσης ήταν η δυσπιστία των αναλυτών απέναντι στις προβλέψεις της διοίκησης, σε συνδυασμό βέβαια με τη μειωμένη όρεξη των επενδυτών για μικρές αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ένας μέτοχος σε ανάρτησή του στο Twitter, «αυτό μας έλειπε τώρα». Τελικά όμως η καρδιά τους πήγε στην θέση της, καθώς η διαφαινόμενη πτώση έδωσε τη θέση της σε ισχυρή άνοδο και η μετοχή τελείωσε την συνεδρίαση της Τρίτης στα 56,21 δολάρια, με άνοδο 10,87% από την προηγούμενη ημέρα.  

Πως είναι αυτό δυνατόν, θα ρωτήσει κάποιος. Δεν είναι και τόσο παράξενο, θα απαντήσουμε. Πρώτα απ’ όλα, ένα τέτοιο επεισόδιο δεν είναι τόσο σπάνιο, έχει ξανασυμβεί σε άλλες επιχειρήσεις που κάνουν την ίδια δουλειά. Το γεγονός πως το πρόβλημα εντοπίστηκε γρήγορα, η εταιρεία ενημέρωσε άμεσα και η ομαλότητα επανήλθε σε διάστημα περίπου μίας ώρας, καθησύχασε όσους φοβήθηκαν κάτι πολύ χειρότερο.

Το σημαντικότερο όμως είναι το εξής: το «σκοτείνιασμα» τόσων σημαντικών ιστοσελίδων έδειξε σε πολλούς επενδυτές που δυσπιστούσαν απέναντι στο προϊόν της Fastly, πως όχι μόνο είναι δημοφιλές αλλά χρησιμοποιείται από πάρα πολλούς μεγάλους εταιρικούς πελάτες, ακόμα και κυβερνήσεις. Ξαφνικά, και μάλιστα εξαιτίας ενός αρνητικού γεγονότος, η αγορά κατάλαβε πόσο ευρέως χρησιμοποιείται το δίκτυο της Fastly, και άρχισε να επανεξετάζει τη στάση της απέναντι στην εταιρεία. Ίσως, να θυμήθηκε και την εξαιρετική χρηματοδότηση που εξασφάλισε η εταιρεία πριν τρεις μήνες (Η χρηματοδότηση της Fastly, η Fed και ο ρόλος των χρηματιστηρίων | Liberal Markets) και να σκέφθηκε πως οι προοπτικές της είναι πιο καλές από όσο εκτιμούν οι δύσπιστοι αναλυτές.

Σύμφωνα με όσα ξέρουμε αυτή τη στιγμή, η χθεσινή δυσλειτουργία του δικτύου της Fastly οφειλόταν σε ένα μικρό προγραμματιστικό λάθος το οποίο αντιμετωπίστηκε γρήγορα και αποτελεσματικά, και δεν είχε καμία σχέση με κυβερνοεπίθεση.

Αν δε μάθουμε κάτι διαφορετικό, και με την προϋπόθεση πως αυτό δε θα επαναληφθεί, αυτό το επεισόδιο θα ξεχαστεί σύντομα, όπως είχε γίνει πέρυσι με παρόμοια προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην Cloudflare και στην Amazon Web Services.

Αυτό που θα θυμόμαστε, τουλάχιστον από επενδυτικής πλευράς, θα είναι πως αυτό το «επεισόδιο» στάθηκε αφορμή για να καταλάβουν οι επενδυτές πόσο ευρέως χρησιμοποιούνται το δίκτυο και η πλατφόρμα της Fastly και να αναθεωρήσουν την επιφυλακτική τους στάση απέναντι στην εταιρεία. Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, μπορεί το χθεσινό συμβάν να αποδειχθεί θετικός καταλύτης για την μετοχή της εταιρείας.

Αν κάτι πρέπει να απασχολεί την διοίκηση και τους μετόχους, πέρα από την αποφυγή της επανάληψης ενός παρόμοιου συμβάντος, είναι η πιθανότητα «επέμβασης» των κρατικών αρχών, είτε στις Η.Π.Α. είτε αλλού. Αυτό που εννοούμε είναι πως οι κυβερνήσεις και οι αρχές διαφόρων κρατών μπορεί να αποφασίσουν κάποια στιγμή να εντάξουν την ομαλή λειτουργία του διαδικτύου στο μεγάλο ζήτημα της ασφάλειας των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Δεν ξέρουμε πόσο πιθανό είναι κάτι τέτοιο, αν όμως συμβεί λογικά δεν θα είναι καλό για μία εταιρεία σαν την Fastly, αφού κατά πάσα πιθανότητα θα συνεπάγεται αυξημένη κρατική εποπτεία και ίσως και περιορισμό στη δραστηριοποίησή της προκειμένου να μην εξαρτάται όλο το internet από το δίκτυο και τις υπηρεσίες λίγων εταιρειών. Μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο όμως, το χρηματιστηριακό μέλλον της Fastly φαίνεται από χθες λίγο πιο ευοίωνο.