Η χρηματοδότηση της Fastly, η Fed και ο ρόλος των χρηματιστηρίων

Η χρηματοδότηση της Fastly, η Fed και ο ρόλος των χρηματιστηρίων

Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, με τις αγορές να βρίσκονται σε σχετική αναστάτωση καθώς η από καιρό αναμενόμενη διόρθωση στα πολύ μεγάλα κέρδη των τελευταίων μηνών είναι μαζί μας, η Fastly (FSLY NASDAQ) αποφάσισε να ζητήσει χρηματοδότηση από τις αγορές.

Η ανερχόμενη εταιρεία που πρωτοπορεί στον χώρο του edge cloud ανακοίνωσε την προηγούμενη Τρίτη πως θα προσέφερε σε υποψήφιους επενδυτές τη δυνατότητα να αγοράσουν ομόλογα πενταετούς διάρκειας, μετατρέψιμα σε μετοχές. Το επιτόκιο των ομολόγων, όπως και η τιμή μετατροπής τους σε μετοχές, θα ήταν συνάρτηση της ζήτησης από την πλευρά των επενδυτών, ενώ το ποσό που σκόπευε να αντλήσει η εταιρεία ήταν της τάξης των 750 εκατομμυρίων δολαρίων.

Την επόμενη μέρα μάθαμε τις λεπτομέρειες της έκδοσης, που όλα δείχνουν πως ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη. Το ποσό που άντλησε η εταιρεία δεν ήταν 750 εκατομμύρια αλλά 825 και μπορεί μέσα στις επόμενες μέρες να φθάσει μέχρι τα 948,5 εκατομμύρια. Το επιτόκιο ορίστηκε στο 0% και η τιμή στην οποία οι ομολογίες θα μπορούν να μετατραπούν σε μετοχές ορίστηκε στα 102,8 δολάρια, πολύ παραπάνω από την τωρινή τιμή της μετοχής (66 περίπου δολάρια). Αν αναλογιστούμε πως ο ετήσιος κύκλος εργασιών της Fastly δεν ξεπέρασε για το 2020 τα 300 εκατομμύρια δολάρια και πως ακόμα είναι ζημιογόνος σε επίπεδο ετήσιων αποτελεσμάτων, είναι φανερό πως οι όροι με τους οποίους δανείστηκε χρήματα από την αγορά είναι πολύ ευνοϊκοί.

Ρευστότητα 1 δισ. δολαρίων 

Αν στα τουλάχιστον 825 εκατομμύρια της ομολογιακής έκδοσης προσθέσουμε το τωρινά της ταμειακά διαθέσιμα, που ανέρχονται κοντά στα 250 εκ. δολάρια, βλέπουμε πως η ρευστότητα που διαθέτει η Fastly αυτή τη  στιγμή ξεπερνά άνετα το 1 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η εταιρεία δεν έχει ανάγκη τα χρήματα αυτή την εποχή. Ο λόγος για τον οποίον αποφάσισε να κάνει αυτή την κίνηση είναι – κατά πάσα πιθανότητα – το γεγονός πως αυτή τη στιγμή οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και κανείς δεν ξέρει αν σε μερικούς μήνες από τώρα οι επενδυτές θα είναι το ίδιο πρόθυμοι να δανείσουν την Fastly, ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία παρόμοιων χαρακτηριστικών, με τόσο καλούς όρους.

Με την κίνηση αυτή, η εταιρεία μπορεί να είναι βέβαιη πως οι χρηματοδοτικές της ανάγκες είναι καλυμμένες από τώρα για τα επόμενα χρόνια, και αυτό κάνει σίγουρα πιο ασφαλείς τους μετόχους και τους εργαζομένους της εταιρείας. Και, από τα συμφραζόμενα σε συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, ένα μέρος αυτών των χρημάτων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον αν παρουσιαστεί σημαντική ευκαιρία μεγέθυνσης της Fastly μέσω κάποιας εξαγοράς.

Η Fastly δεν είναι η μόνη που εκμεταλλεύεται την καλή κατάσταση των χρηματιστηριακών αγορών για να καλυτερέψει τη χρηματοοικονομική της κατάσταση. Πολλές άλλες εταιρείες το έχουν ήδη κάνει ή σκοπεύουν να το κάνουν σύντομα. Ενδεικτικά και μόνον, αναφέρουμε την Agrify (AGFY NASDAQ), που εξοπλίζει τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την κατακόρυφη γεωργία (vertical farming) και ιδίως τους νόμιμους καλλιεργητές κάνναβης.

Η AGFY, που μπήκε στο NASDAQ στο τέλος Ιανουαρίου συγκεντρώνοντας 54 εκατομμύρια δολάρια εκδίδοντας νέες μετοχές στην τιμή των 10 δολαρίων, ξαναβγήκε στην αγορά τρεις εβδομάδες αργότερα, συγκεντρώνοντας άλλα 75 εκατομμύρια δολάρια, αυτήν τη φορά εκδίδοντας μετοχές στην τιμή των 13,5 δολαρίων.

Ο ρόλος των Κεντρικών Τραπεζών και η σημασία της άντλησης κεφαλαίων 

Όπως είπαμε παραπάνω, πάρα πολλές εταιρείες, με διαφορετικά αντικείμενα και μεγέθη, χρησιμοποιούν τις χρηματιστηριακές αγορές για να βελτιώσουν τη χρηματοοικονομική τους κατάσταση και να δυναμώσουν. Οι συνθήκες είναι πολύ ευνοϊκές για όποια επιχείρηση μπορεί να πείσει τους επενδυτές πως έχει καλές προοπτικές ανάπτυξης και δραστηριοποιείται σε κάποιο ενδιαφέρον αντικείμενο.

Τα χρήματα που έχουν διατεθεί από τις κεντρικές τράπεζες αλλά και τα διάφορα κυβερνητικά «πακέτα στήριξης» της οικονομίας έχουν βρει – σε μεγάλο βαθμό – τον δρόμο τους προς τα χρηματιστήρια και τις αγορές ομολόγων.

Αυτό για πολλούς θεωρείται κακό, διότι υποτίθεται πως δείχνει ότι τα χρήματα που έχουν διαθέσει οι Κεντρικές Τράπεζες και οι κυβερνήσεις δεν πάνε στην πραγματική οικονομία.

 Όπως όμως φαίνεται ξεκάθαρα από την ευκολία με την  οποία χρηματοδοτούνται πάρα πολλές επιχειρήσεις μέσω των χρηματιστηριακών αγορών, ο προηγούμενος ισχυρισμός δεν ευσταθεί πλήρως.

Η σημαντική ενίσχυση αυτών των εταιρειών προφανώς δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και εξασφαλίζει τη διατήρηση υφιστάμενων θέσεων, ενώ η δραστηριότητα τους συμβάλλει στη μεγέθυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό μας υπενθυμίζει για μία ακόμα φορά πως, όσα κέρδη ή ζημίες και να καταγράφουν οι επενδυτές ή οι καθημερινοί traders των χρηματιστηρίων, η χρησιμότητα του θεσμού φαίνεται από το κατά πόσο συνεισφέρει στη χρηματοδότηση υφιστάμενων ή νέων επιχειρήσεων.

Βλέποντας την περίπτωση της Fastly και όλων των άλλων επιχειρήσεων που, το τελευταίο διάστημα, αντλούν κεφάλαια από τις χρηματιστηριακές αγορές, νοιώθουμε σίγουροι πως τα διεθνή χρηματιστήρια εξακολουθούν και παίζουν πολύ βασικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

.