FASTLY: Μια ιστορία ψηφιακής επιτυχίας και μελλοντικών αποδόσεων

FASTLY: Μια ιστορία ψηφιακής επιτυχίας και μελλοντικών αποδόσεων

Η Fastly (FSLY NYSE), άγνωστη στο επενδυτικό κοινό μέχρι πριν μερικούς μήνες, έχει χαρίσει φέτος μεγάλες συγκινήσεις στους μετόχους της. Από τα χαμηλά των 10 περίπου δολαρίων στις αρχές της άνοιξης, έφθασε στα 136 δολάρια στα μέσα Οκτωβρίου και προσγειώθηκε απότομα στα 70 μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της την 28η Οκτωβρίου. Η ιστορία όμως μάλλον δεν θα τελειώσει εδώ. Για όποιον έχει την υπομονή να περιμένει αρκετό καιρό, η εταιρεία μπορεί να δώσει εξαιρετικές αποδόσεις εφόσον τα σχέδιά της πραγματοποιηθούν με επιτυχία.

Η Fastly, μέσω της πλατφόρμας edge cloud, βοηθάει τους πελάτες της να βελτιώσουν την ποιότητα των διαδικτυακών υπηρεσιών τους. Η εταιρεία «παραλαμβάνει» το ψηφιακό περιεχόμενο και το επεξεργάζεται με χρήση λογισμικού και αυτοματισμών που έχει η αναπτύξει η ίδια, πριν το προωθήσει στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και τους χρήστες των υπηρεσιών αυτών μέσω δικών της τηλεπικοινωνιακών κόμβων ανά τον κόσμο, πάντα κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα όπου βρίσκεται η πλειοψηφία των χρηστών αυτών των υπηρεσιών.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνει την ελαχιστοποίηση των καθυστερήσεων που αντιμετωπίζουν οι χρήστες όταν πολύς κόσμος κινείται ταυτόχρονα στο διαδίκτυο και εξασφαλίζει και υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας. Το τελευταίο είναι εξαιρετικά σημαντικό δεδομένου ότι μέσω των πελατών της γίνονται καθημερινά εκατομμύρια αγορές αγαθών και υπηρεσιών.

Η Fastly υποστηρίζει πως δεν είναι απλά ένα δίκτυο παράδοσης περιεχομένου ή CDN (Content Delivery Network) όπως συνήθως αυτά ονομάζονται στην διεθνή τεχνολογική διάλεκτο. Όπως λέει η διοίκηση της εταιρείας, αυτό που την διαφοροποιεί από τα μεγάλα CDN όπως η Akamai και η Cloudflare δεν είναι μόνο το γεγονός ότι πετυχαίνει καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της ταχύτητας και της ασφάλειας. Είναι και το ότι κατά την συνεργασία με τους πελάτες της απευθύνεται κυρίως στους προγραμματιστές και τους ανθρώπους που αναπτύσσουν το ψηφιακό περιεχόμενο και ασχολούνται με τα θέματα ψηφιακής ασφαλείας και όχι με αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τα συστήματα υπολογιστών και τα εσωτερικά δίκτυα.

Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής της Fastly είναι η πιο αποτελεσματική συνεργασία και η μείωση του κόστους για τους πελάτες της. Ξεκινώντας από αυτό το γεγονός η Fastly προσπαθεί να ετοιμάσει μία πιο ολοκληρωμένη υπηρεσία με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην ψηφιακή ασφάλεια, με στόχο να αυξήσει το αντικείμενο συνεργασίας με τους πελάτες και βέβαια να μεγαλώσει τον κύκλο εργασιών της. Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής απόφασης, ανακοίνωσε στα τέλη Αυγούστου την εξαγορά της Signal Sciences που είναι εταιρεία με εξειδίκευση στην ψηφιακή ασφάλεια.

Η εκτίμηση της διοίκησης είναι πως τα επόμενα χρόνια οι τεχνολογικές εξελίξεις θα είναι τέτοιες που θα προκαλέσουν μεγάλη ζήτηση για τις υπηρεσίες της, διότι τα μεγάλα εσωτερικά δίκτυα υπολογιστών θα χρησιμοποιούνται όλο και λιγότερο, και η έμφαση που δίνει στην συνεργασία με τους προγραμματιστές και αυτούς που αναπτύσσουν τις εφαρμογές θα της δώσει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα απέναντι στους ανταγωνιστές της. 

H εταιρεία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, βοηθούμενη και από την μεγάλη αύξηση της χρήσης διαδικτυακών υπηρεσιών που προκάλεσε η πανδημία. Οι πελάτες της είναι μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Spotify, οι New York Times, η Grubhub και η Shopify. Ο μεγαλύτερος πελάτης της (κοντά στο 12% του κύκλου εργασιών) ήταν μέχρι πριν λίγους μήνες η γνωστή Tik Tok που βρέθηκε στο στόχαστρο του προέδρου Trump. Λέμε ήταν διότι η Tik Tok μείωσε κατά πολύ την συνεργασία της με την Fastly, προκαλώντας υστέρηση στα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την 28η Οκτωβρίου σε σχέση με τα αναμενόμενα από τους αναλυτές. Σε αυτό, και σε μία μικρή καθυστέρηση στην υλοποίηση κάποιων νέων συνεργασιών, οφείλεται η μεγάλη πτώση της μετοχής της.

Είναι γνωστό πως η Wall Street δεν φημίζεται για την υπομονή και την ψυχραιμία της, και έτσι η μετοχή από αγαπημένη της αγοράς πέρασε στο περιθώριο του ενδιαφέροντος. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι και πολύ φθηνή, στην τιμή των 71 δολαρίων η χρηματιστηριακή αξία της είναι λίγο κάτω από τα 8 δισ. δολάρια, δηλαδή περίπου 26 φορές τα 300 εκατομμύρια δολάρια που είναι ο αναμενόμενος για το 2020 κύκλος εργασιών (περίπου 50% μεγαλύτερος από αυτόν του 2019). Αν όμως οι επιλογές της διοίκησης αποδειχθούν σωστές, τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξής της είναι πολύ μεγάλα και η τωρινή υστέρηση της μετοχής σε σχέση με την πορεία της αγοράς μπορεί να συνιστά μία καλή επενδυτική ευκαιρία.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες