7ος χρόνος, ημέρα 2095η
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Οι γιατροί του Τόκιο ζητούν τη ματαίωση των Ολυμπιακών και οι αθλητές αρχίζουν να αμφιβάλουν...

Οι γιατροί του Τόκιο ζητούν τη ματαίωση των Ολυμπιακών και οι αθλητές αρχίζουν να αμφιβάλουν...
AP PHOTO

Οι εσωτερικές αντιρρήσεις σχετικά με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, που είναι προγραμματισμένοι για το διάστημα 23 Ιουλίου – 8 Αυγούστου, είναι ολοένα και περισσότερες. Εκτός από την πλειονότητα του πληθυσμού της ιαπωνικής πρωτεύουσας, καθώς το 60% δεν θέλει τη διοργάνωση λόγω της πανδημίας και οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, οι γιατροί της πόλης έστειλαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό της χώρας, ζητώντας την ακύρωσή της.

Η ιατρική ένωση του Τόκιο, η οποία απαριθμεί 6.000 μέλη, ανέφερε στον Γιοσιχίντε Σούγκα την αντίθεσή της με τη διεξαγωγή των Αγώνων, με την αιτιολογία ότι η αντιμετώπιση περιστατικών κορονοϊού ή όχι σε μία πόλη που βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν θα είναι εφικτή. Ο ιατρικός σύλλογος επισημαίνει πως τα νοσοκομεία είναι ήδη «φορτωμένα» και «αν τα επερχόμενα περιστατικά θερμικής εξάντλησης τους καλοκαιρινούς μήνες συμβάλλουν στην αύξηση των θανάτων, η χώρα θα φέρει τη μέγιστη ευθύνη...».

Οι γιατροί του Τόκιο ξεκαθαρίζουν πως «τα χέρια τους είναι δεμένα» και σε συνδυασμό με την πανδημία, δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών. Οι υγειονομικοί υπάλληλοι ανησυχούν και από τα πρόσφατα κρούσματα – ο αριθμός «έπεσε» στα 3.680 τη Δευτέρα (17/5), στη χαμηλότερη μέτρηση μετά τις 26 Απριλίου, όμως οι μολύνσεις έφτασαν τις 1.235 – και από το γεγονός ότι μόνο το 3,5% του πληθυσμού των 126 εκατ. κατοίκων της χώρας έχει εμβολιαστεί κατά της Covid – 19.

Το πρόσφατο test event στίβου, με παρουσία 420 αθλητών στο Στάδιο του Τόκιο, αλλά και μία «πρόβα» ποδηλασίας στέφθηκαν μεν από επιτυχία, ωστόσο οι Αμερικανοί ματαίωσαν το καμπ προετοιμασίας που είχαν προγραμματίσει στην πόλη. Στις αρχές της εβδομάδας, ο Καναδός χρυσός Ολυμπιονίκης της ιππασίας, Ερικ Λαμάζ, ανακοίνωσε πως απέσυρε τη συμμετοχή του από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, λόγω ιατρικής ανησυχίας και θεραπείας για όγκο στον εγκέφαλο την τελευταία τριετία.

Οι Ιάπωνες τενίστες, Ναόμι Οσάκα και Κέι Νισικόρι, εξέφρασαν επίσης τις ανησυχίες τους. Η Οσάκα, αν και προ μηνών είχε πει πως δεν έχει θέμα να τεθεί σε καραντίνα για να αγωνιστεί στους Αγώνες και έχει εμβολιαστεί, τόνισε ότι «προφανώς και η διοργάνωση κάνει τον κόσμο να αισθάνεται άβολα. Ισως δεν είναι σωστό να ρισκάρουμε την υγεία των πολιτών»... Ο Νισικόρι (φωτό, κάτω), ο οποίος το 2020 βρέθηκε θετικός στον ιό, δήλωσε πως «θα ήμουν διστακτικός, με την πιθανότατα κρουσμάτων ακόμη και σε μία “φούσκα” αθλητών...». Τις αμφιβολίες τους εξέφρασαν προ ημερών και οι σταρ των κορτ, Σερίνα Ουίλιαμς και Ράφα Ναδάλ, που δεν έχουν αποφασίσει αν θα αγωνιστούν στο Τόκιο.