Ο ξεκούραστος Τσιτσιπάς και ο «πεινασμένος» Ναδάλ

Ο ξεκούραστος Τσιτσιπάς και ο «πεινασμένος» Ναδάλ

Το μοντέλο του πρωταθλητή στα ατομικά σπορ επιτάσσει συνήθως μοναστική, σχεδόν ασκητική προσέγγιση. Ακόμη και τα παλιά χρόνια που δεν υπήρχαν περιορισμοί, όπως στις μέρες μας με την πανδημία, ο Μπιορν Μποργκ κλεινόταν σε ένα δωμάτιο κατά τη διάρκεια των τουρνουά. Η μοναδική επικοινωνία της Κρις Εβερτ με τον «έξω κόσμο», σε ώρες και μέρες χωρίς αγώνα, ήταν η υπηρεσία δωματίου για να δειπνήσει. Η αναμέτρηση της Τετάρτης (17/2) μεταξύ του Στέφανου Τσιτσιπά και του Ράφα Ναδάλ, για τον προημιτελικό του Open Αυστραλίας, είναι η συνάντηση δύο διαφορετικών προσωπικοτήτων.

Από τη μία ο νεαρός και εξωστρεφής Ελληνας, με τα βίντεο, την παρουσία στα social media και το νέο Vlog-umentary στο Tennis Channel και από την άλλη η ήρεμη δύναμη του Ισπανού σταρ. Στη μία πλευρά του κορτ ο νεανικός ενθουσιασμός του 23χρονου - και Νο 6 στην παγκόσμια κατάταξη – Τσιτσιπά και στην απέναντι ο 34χρονος Ναδάλ, που ψάχνει έναν ακόμη τίτλο για να γράψει ιστορία. Ο αγώνας της Μελβούρνης θα είναι ο όγδοος μεταξύ τους, με τον Ισπανό να μετρά έξι νίκες. Η μία επικράτηση του Τσιτσιπά, πάντως, στον ημιτελικό του Masters της Μαδρίτης, τον Μάιο του 2019, έγινε σε χωμάτινη επιφάνεια, εκεί όπου ο Ναδάλ θεωρείται «βασιλιάς»!

Ο «Τσίτσι» θα πατήσει το γήπεδο του Melbourne Park πιο ξεκούραστος, καθώς προκρίθηκε στην οκτάδα δίχως αγώνα. Ο αντίπαλός του στους «16», Ματέο Μπερετίνι, αποσύρθηκε από τη διοργάνωση λόγω τραυματισμού στους κοιλιακούς και ο Τσιτσιπάς κέρδισε μερικές πολύτιμες έξτρα ώρες χαλάρωσης. 

Ο Ναδάλ, Νο 2 στον κόσμο, έδειξε σε εξαιρετική κατάσταση όταν νίκησε με 3-0 σετ τον Φονίνι, που του χάρισε την 13η πρόκριση στα προημιτελικά του Open Αυστραλίας. Στα 12 προηγούμενα ματς του στους «8» στη Μελβούρνη μετρά έξι νίκες και έξι ήττες. Εχει κατακτήσει τη διοργάνωση στο μακρινό 2009 και με τη φετινή επιδίωξη του τροπαίου, φιλοδοξεί να γίνει ο τενίστας με τους περισσότερους τίτλους Γκραν Σλαμ στην ιστορία. Για την ώρα, μοιράζεται την κορυφή, έχοντας από 20 κατακτήσεις, με τον Ρότζερ Φέντερερ

Ο Τσιτσιπάς θα αγωνιστεί στον τρίτο προημιτελικό της καριέρας του σε Γκραν Σλαμ, φιλοδοξώντας να βρεθεί και στον ισάριθμο ημιτελικό. Το 2020 έχασε στην τετράδα του Ρολάν Γκαρός με 3-2 από τον Νόβακ Τζόκοβιτς και το 2019, πάλι στο Open Αυστραλίας, ηττήθηκε με 3-0 από τον Ναδάλ. Το τρόπος παιχνιδιού και οι χαρακτήρες τους είναι διαφορετικοί, όμως η σχέση τους χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εκτίμηση. Πριν δύο χρόνια, όταν ο Ναδάλ νίκησε τον Ελληνα στη Μελβούρνη, είχε σχολιάσει πως «είναι εξαιρετικός στα χτυπήματα στη βασική γραμμή και μπορεί να γίνει πρωταθλητής. Ελπίζω να συναντηθούμε σε πολλά ματς στο μέλλον».