Οι (δυσθεώρητοι) αριθμοί «απαιτούν» τους Φέντερερ και Ναδάλ στο κορτ

Οι (δυσθεώρητοι) αριθμοί «απαιτούν» τους Φέντερερ και Ναδάλ στο κορτ

Για τον 39χρονο Ρότζερ Φέντερερ, η ηλικία παραμένει απλώς ένας αριθμός. Τα κουρασμένα γόνατα, ένα επιπλέον κίνητρο. Η επιστροφή στο «βασίλειό» του, στο γήπεδο του τένις, θέμα υστεροφημίας. Αλλά και πολλών – για την ακρίβεια πάρα πολλών – χρημάτων.

Ο Ελβετός σταρ του τένις, κάτοχος 20 τίτλων Γκραν Σλαμ και κατά πολλούς ο κορυφαίος τενίστας τουλάχιστον της γενιάς του, αποσύρθηκε πρόσφατα από το επερχόμενο Αυστραλιανό Open. Δύο επεμβάσεις στο δεξί γόνατο μέσα στο 2020 δεν θα του επιτρέψουν να διεκδικήσει το έβδομο τρόπαιο στη Μελβούρνη.

Ωστόσο, προπονείται αυτές τις μέρες στο Ντουμπάι και οι διοργανωτές του Qatar ExxonMobil Open ανέφεραν πως θα αγωνιστεί στο τουρνουά στη Ντόχα, στις 8 Μαρτίου. Η πολυαναμενόμενη επιστροφή του δεν είναι κάτι που απλώς περιμένουν οι θαυμαστές του.

Ο ίδιος ο Φέντερερ επιθυμεί να πιάσει και πάλι ρακέτα σε επίσημο αγώνα, διότι επιμένει ότι παρά την ηλικία του έχει ακόμη «καύσιμο» και κίνητρο μέσα του. Σε διαφημιστική εκστρατεία του χορηγού του, Credit Suisse, τόνισε πως «παρά την κατάστασή μου, έρχεται μία στιγμή που κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη και ρωτάς: “θέλω να πετύχω περισσότερα;”. Η απάντησή μου είναι “ναι, παρακαλώ”».

Το «comeback» περιμένουν και οι δεκάδες χορηγοί του, καθώς κυρίως χάρη στις εμπορικές συμφωνίες του, ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής του κόσμου στη λίστα του Forbes για το 2020. Ο Φέντερερ κέρδισε 106,3 εκατομμύρια δολάρια την περασμένη χρονιά και έγινε ο πρώτος τενίστας που κατακτά αυτή την κορυφή!

Μάλιστα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα tennis.com, τα συνολικά έσοδα της καριέρας του το 2020 πλησίασαν τα 900 εκατομμύρια (!) και δεν αποκλείεται σύντομα να είναι ο τέταρτος αθλητής στην ιστορία που θα γίνει μέλος του «κλαμπ» των δισεκατομμυριούχων. Πρόκειται για μία ελίτ λίστα στην οποία βρίσκονται ήδη ο παλαίμαχος πρωταθλητής ΝΒΑ, Μάικλ Τζόρνταν (περιουσία 2 δισ.), ο σταρ του γκολφ, Τάιγκερ Γουντς (1,45 δισ.) και ο πρώην πυγμάχος, Φλόιντ Μέιγουεδερ (1,1 δισ.).

Τις δικές του αριθμητικές κορυφές απολαμβάνει και ο μεγάλος αντίπαλος του Φέντερερ, Ράφα Ναδάλ. Ο 34χρονος τενίστας, επίσης κάτοχος 20 τίτλων Γκραν Σλαμ (εκ των οποίων οι 13 στο Ρολάν Γκαρός!), συμπλήρωσε 800 διαδοχικές εβδομάδες στο Top-10 της παγκόσμιας κατάταξης. Εχει περάσει το 71% αυτού του διαστήματος (570 εβδομάδες) στις δύο πρώτες θέσεις και συνεχίζει να διευρύνει το ρεκόρ του. Ο δεύτερος, Τζιμ Κόνορς, είχε μετρήσει 789 σερί εβδομάδες στην πρώτη δεκάδα και ο Φέντερερ κατέγραψε 734.

Ο Ισπανός «χώρεσε» στο Top-10 για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2005, λίγους μήνες πριν κατακτήσει το πρώτο Γαλλικό Open, σε ηλικία 18 ετών. Αυτές οι 800 εβδομάδες του Ισπανού «μεταφράζονται» επίσης σε 15 χρόνια, 5.600 ημέρες ή και... 134.400 ώρες!

Η αδιαμφισβήτητη κυριαρχία του, πάντως, δεν τον αφήνει ποτέ να εφησυχάζει, αφού επισημαίνει ότι δεν ξεχνά το καλοκαίρι του 2015 και το χειμώνα του 2016-2017, όταν είχε «πέσει» στο Νο. 10 και το Νο. 9 αντίστοιχα. Άλλωστε, όπως επιμένει, «μέρος της επιτυχίας μου είναι πως πάντα αμφισβητώ τον εαυτό μου».