Η Ρεάλ του Ζιντάν αφήνει τα καλύτερα για το τέλος

Η Ρεάλ του Ζιντάν αφήνει τα καλύτερα για το τέλος

Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν είναι συνηθισμένη να χάνει δύο τίτλους μέσα σε έξι μέρες. Αυτό που της συνέβη από τις 14 μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, προκάλεσε τη μεγαλύτερη κρίση που βίωσε αυτή την σεζόν: πρώτα έχασε με 2-1 από την Αθλέτικ Μπιλμπάο στον ημιτελικό του Σούπερ Καπ Ισπανίας και βγήκε εκτός θεσμού. Επειτα, λύγισε με το ίδιο σκορ στην παράταση από την άσημη Αλκογιάνο και έχασε το δικαίωμα να διεκδικήσει και το Κύπελλο. Ηταν η εποχή που ο πρόεδρος Φλορεντίνο Πέρεθ έστελνε μηνύματα στον προπονητή Ζινεντίν Ζιντάν να παραιτηθεί. Τρεις μήνες μετά η «βασίλισσα» νιώθει ικανή να κατακτήσει το ισπανικό πρωτάθλημα και το Champions League!

Παρακολουθούμε ακόμη ένα από τα εντυπωσιακά και περίφημα «σπριντ» της ομάδας του «Ζιζού». Η Ρεάλ Μαδρίτης μεταμορφώνεται στους τελευταίους μήνες της σεζόν και παρουσιάζει την καλύτερη βερσιόν της. Ο Γάλλος κόουτς ανέλαβε για πρώτη φορά τον σύλλογο στις 4 Ιανουαρίου του 2016. Από τότε ως το φινάλε της αγωνιστικής περιόδου ο απολογισμός του ήταν 22 νίκες, τρεις ισοπαλίες και δύο ήττες. Κατέκτησε το Champions League στα πέναλτι επί της Ατλέτικο Μαδρίτης. Την επόμενη σεζόν, πάλι από την αλλαγή του χρόνου και μετά ήταν εξαιρετική: 25-4-5 και στις βιτρίνες μπήκαν το πρωτάθλημα και το Champions League. Την επόμενη σεζόν: 20-8-5 και Champions League επί της Λίβερπουλ, μετά από το οποίο παραιτήθηκε.

Μερικούς μήνες αργότερα, επέστρεψε. Ανέλαβε στις 11 Μαρτίου του 2019, αλλά η σεζόν 2018-19 ήταν ήδη χαμένη με την ομάδα εκτός στόχων σε όλες τις διοργανώσεις. Ολοκλήρωσε με ρεκόρ 5-2-4 και φυσικά δεν κατέκτησε κανέναν τίτλο. Ωστόσο, αυτή είναι η εξαίρεση του κανόνα. Ο Ζιντάν, πάντως, χρησιμοποίησε εκείνα τα ματς για να προετοιμάσει το έδαφος για την επόμενη σεζόν. Στη διάρκεια της περιόδου 2019-20, η Ρεάλ Μαδρίτης έκανε τρομερά πράγματα από τον Ιανουάριο και μετά παρόλο το «στοπ» λόγω της πανδημίας του κορονοϊού: 20-2-5, κατέκτησε το Σούπερ Καπ Ισπανίας και το πρωτάθλημα.

Αυτή την σεζόν, τα απανωτά χτυπήματα από την Αθλέτικ Μπιλμπάο και την Αλκογιάνο δεν ήταν καλοί οιωνοί. Στα πρώτα τέσσερα ματς μετά την αλλαγή του χρόνου, η Ρεάλ Μαδρίτης είχε μια νίκη, μια ισοπαλία και δύο ήττες. Ο Ζιντάν, όμως, ένωσε τ' αποδυτήρια και η εικόνα άλλαξε. Παρά τους τραυματισμούς και τα προβλήματα, άρχισε να παίρνει το μάξιμουμ από ολοένα και περισσότερους παίκτες κι όχι μόνο την «παλιά φρουρά», ενώ χρησιμοποιεί και άλλα συστήματα όπως το 3-5-2 ή το 4-4-2 για να προσαρμόσει καλύτερα τους ποδοσφαιριστές στις ανάγκες του συνόλου. Στα τελευταία 15 παιχνίδια της, η «βασίλισσα» έχει 12 νίκες, δύο ισοπαλίες και μια ήττα. Αφότου έχασε από την Λεβάντε με 2-1 στις 30 Ιανουαρίου, έχει ρεκόρ 11-2-0.

Οι δύο τελευταίες νίκες είναι και οι πιο σημαντικές: 3-1 την Λίβερπουλ και 2-1 τη Μπαρτσελόνα. Με το ένα πόδι στα ημιτελικά του Champions League και πλέον σε θέση να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Το σπριντ έχει απορροφήσει μεγάλα ποσά ενέργειας από τους παίκτες του, με πολλούς από τους πρωταγωνιστές να έχουν ξεπεράσει τα 30. Ο Λούκας Βάθκεθ, που από δεξί εξτρέμ μετατράπηκε σε δεξί μπακ λόγω των απουσιών και ήταν από τους καλύτερους της ομάδας τους τελευταίους μήνες, θα χάσει το υπόλοιπο της σεζόν. «Από την άποψη της φυσικής κατάστασης, βρισκόμαστε στα όρια μας, δεν ξέρω τί θα συμβεί στο μέλλον, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξουμε τίποτα, δεν έχουμε κερδίσει τίποτα ακόμη», δήλωσε ο Ζιντάν.