ΕΚΤ: Η Λαγκάρντ αναζητά «διπλωματική προσέγγιση» απέναντι στη Γερμανία

Η Λαγκάρντ αναζητά «διπλωματική προσέγγιση» απέναντι στη Γερμανία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ θα αναζητήσει μια «διπλωματική προσέγγιση» απέναντι στη γερμανική δικαιοσύνη, η οποία έκρινε «εν μέρει αντισυνταγματικό» το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015. 

Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο έδωσε την Τρίτη περιθώριο τριών μηνών στην ΕΚΤ για να εξηγήσει για ποιο λόγο είναι απαραίτητες οι αγορές κρατικού χρέους που διενεργεί από το 2015, με μια «νέα απόφαση», ένα απρόσμενο τελεσίγραφο που απειλεί να αποδυναμώσει την τεράστια νομισματική στήριξη προς την ευρωπαϊκή οικονομία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του κορονοϊού. Εάν δεν δοθεί εξήγηση από την ΕΚΤ εντός αυτού του χρονικού περιθωρίου, η γερμανική κεντρική τράπεζα Bundesbank δεν θα μπορεί πλέον να συμμετέχει στις αγορές κρατικού χρέους.

Ενώ η ΕΚΤ ανέφερε ότι «έλαβε γνώση» της κρίσης αυτής χωρίς να δεσμεύεται ότι θα απαντήσει, «η κα Λαγκάρντ θα αναζητήσει μια διπλωματική λύση που θα προστατεύει την ανεξαρτησία της ΕΚΤ και θα πληροί παράλληλα τις προϋποθέσεις των δικαστών», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή κοντά στις κεντρικές τράπεζες.

Η πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ «δεν θέλει κλιμάκωση της αντιπαράθεσης», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, πολλοί διοικητές κεντρικών τραπεζών στην ευρωζώνη, που δεν κατονομάζονται, αντιτίθενται στο να δώσει η ΕΚΤ μια απάντηση στη γερμανική δικαιοσύνη, κάνοντας λόγο για ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Moody's: H απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου μπορεί να περιορίσει την ΕΚΤ

H κρίση του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας ότι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την αγορά κρατικών ομολόγων, το οποίο ξεκίνησε το 2015, είναι εν μέρει αντισυνταγματικό, είναι αρνητικό για το αξιόχρεο των χωρών της Ευρωζώνης (credit negative), εκτιμά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του, η απόφαση του ανώτατου γερμανικού δικαστηρίου θα μπορούσε να εξασθενίσει την ικανότητα της ΕΚΤ να διατηρεί χαμηλό το κόστος δανεισμού τους.

Ειδικότερα, ο οίκος σημειώνει ότι η απόφαση αναδεικνύει τους περιορισμούς στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του τελευταίου προγράμματός της (του έκτακτου προγράμματος αγορών για την αντιμετώπιση της πανδημίας ή PEPP, ύψους 750 δισ. ευρώ), καθώς αναφέρεται ρητά στους περιορισμούς που έχει επιβάλει η ίδια η ΕΚΤ για να μη θεωρηθούν οι αγορές αυτές ως νομισματική χρηματοδότηση των χωρών, η οποία είναι παράνομη.

Υπ. Οικονομικών Γερμανίας: «Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα εφαρμοσθεί»

Η γερμανική κυβέρνηση μελετά ενδελεχώς και θα εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την χθεσινή απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε «εν μέρει αντισυνταγματικό» το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (PSPP) κατά την περίοδο 2015-2018, δήλωσε χτες εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

«Πρόκειται για μια πολύ περιεκτική απόφαση, την οποία μελετούμε τώρα ενδελεχώς και εξετάζουμε ποια περαιτέρω βήματα είναι απαραίτητα. Και βεβαίως κατόπιν θα κάνουμε αυτά τα βήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Ντένις Κόλμπεργκ και παρέπεμψε σε χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Όλαφ Σολτς για το θέμα.

Ο κ. Σολτς , λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης, διευκρίνισε ότι για την ώρα η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων, αλλά και ότι η Bundesbank μπορεί να εξακολουθήσει να συμμετέχει σε αυτές. «Θα βρούμε τρόπους να εγγυηθούμε ότι αυτά που χρειάζεται να γίνουν θα γίνονται και στο μέλλον. Γι' αυτό το Συνταγματικό Δικαστήριο μας έδωσε σαφή γραμμή - και πολύ χρόνο», είπε ο υπουργός.