Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο: Το QE της ΕΚΤ είναι «εν μέρει αντισυνταγματικό»

Το QE της ΕΚΤ είναι «εν μέρει αντισυνταγματικό»

«Εν μέρει αντισυνταγματικό» έκρινε το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015. Οι γερμανοί δικαστές δίνουν περιθώριο τριών μηνών στην κεντρική τράπεζα για να επανεξετάσει το QE ύψους 2,7 τρισ. ευρώ.

Η αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραβιάζει εν μέρει το Σύνταγμα, διότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο δεν εξέτασαν τις αποφάσεις της ΕΚΤ, αποφάσισε το Δικαστήριο στην Καρλσρούρη, με ψήφους επτά προς μία.

Το δικαστήριο αποφάσισε πως η γερμανική κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει ότι η ΕΚΤ διενήργησε μια «εκτίμηση αναλογικότητας» της αγοράς ομολόγων για να βεβαιωθεί ότι οι «επιπτώσεις της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της»  δεν υπερέβαινε τους στόχους της νομισματικής πολιτικής της.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου «δεν διαπιστώθηκε παραβίαση της απαγόρευσης της νομισματικής χρηματοδότησης των προϋπολογισμών των κρατών μελών». 

«Η απόφαση που δημοσιεύθηκε σήμερα δεν αφορά μέτρα οικονομικής βοήθειας που ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την ΕΚΤ στο πλαίσιο της τρέχουσας κρίσης του κορονοϊού», αναφέρει το δικαστήριο.

Από την πλευρά της, η ΕΚΤ απέφυγε να σχολιάσει άμεσα την απόφαση επισημαίνοντας ότι η αντίδραση της θα έρθει μετά την ανάλυση της απόφασης. «Αναλύουμε την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου και θα προβούμε σε σχόλιο εν ευθέτω χρόνω» δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Πρόσφατα η ΕΚΤ επέκτεινε για άλλη μια φορά σημαντικά τις αγορές ομολόγων, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος τους μέσω άλλων προγραμμάτων, τα οποία όμως δεν αποτελούσαν αντικείμενο της σημερινής απόφασης.

Ενώ οι περισσότεροι αναλυτές περίμεναν από το δικαστήριο της Καρλσρούης να δεχτεί ότι οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ ήταν νόμιμες, ορισμένοι φοβούνταν ότι θα μπορούσε να διαφωνήσει, κάτι που θα μπορούσε να πυροδοτήσει σοβαρή κρίση στη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης.

Διαβάστε την απόφαση του δικαστηρίου εδώ. (αγγλικά)

Διαβάστε ακόμα:

Κομισιόν: Δεσμευτικές για τα εθνικά δικαστήρια οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Υποχωρεί το ευρώ μετά την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου για το QE