Απάντηση ΕΚΤ στο γερμανικό δικαστήριο: «Κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο»

Απάντηση ΕΚΤ στο γερμανικό δικαστήριο: «Κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο»

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε» είναι επί της ουσίας η απάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη χτεσινή απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας το οποίο έκρινε «εν μέρει αντισυνταγματικό» το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015. Οι γερμανοί δικαστές έδωσαν περιθώριο τριών μηνών στην κεντρική τράπεζα για να επανεξετάσει το QE ύψους 2,7 τρισ. ευρώ.

Στην απάντηση - ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΚΤ επισημαίνει ότι λαμβάνει υπόψη την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου και δεσμεύεται να κάνει ότι είναι αναγκαίο εντός της εντολής της για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται με ρυθμό που ευθυγραμμίζεται με το μεσοπρόθεσμο στόχο.

Προσθέτει επίσης ότι θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να διασφαλίσει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλους τους τομείς της οικονομίας και σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Επίσης, υπογραμμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε τον Δεκέμβριο του 2018 ότι η ΕΚΤ ενεργεί εντός των ορίων της εντολής της για τη σταθερότητα των τιμών.

Τζ. Κόντε: H EKT είναι ανεξάρτητη, τα συνταγματικά δικαστήρια δεν μπορούν να την κρίνουν

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε τόνισε πως η ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτελεί κλειδί και θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κανένα συνταγματικό δικαστήριο δεν πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική που πρέπει να εφαρμόζει ή όχι.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, ανέφερε πως «Δεν επαφίεται σε κανένα συνταγματικό δικαστήριο να αποφασίζει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η ΕΚΤ. Η ανεξαρτησία της είναι στην καρδιά των ευρωπαϊκών συνθηκών, τις οποίες έχει κυρώσει και η Γερμανία», επέμεινε ο Κόντε στη συνέντευξή του.

«Το βρίσκω εκτός τόπου ένα εθνικό δικαστήριο, έστω κι αν είναι συνταγματικό δικαστήριο, να ζητεί από την ΕΚΤ να αιτιολογήσει τις αγορές της. Δεν μπορεί να παρεμβαίνει σε αυτές τις πρωτοβουλίες», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Κομισιόν: Δεσμευτικές για τα εθνικά δικαστήρια οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Από την πλευρά της η Κομισιόν απάντησε στην απόφαση του Ανώτατου Γερμανικού Δικαστηρίου υπενθυμίζοντας ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπερέχουν έναντι όλων των εθνικών. Όπως ανέφερε η Επιτροπή, οι ευρωπαϊκές αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου είναι δεσμευτικές για όλα τα εθνικά δικαστήρια και ότι το δίκαιο της ΕΕ έχει υπεροχή έναντι των εθνικών νόμων.

«Επαναδιατυπώνουμε την υπεροχή του κοινοτικού δικαίου και το γεγονός ότι οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι δεσμευτικές απέναντι σε όλες τις εθνικές δικαστικές αρχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας.