«Φρένο» στο ρεβεγιόν βάζουν οι ειδικοί - Τα μέτρα για να ανακοπεί η διασπορά του ιού

«Φρένο» στο ρεβεγιόν βάζουν οι ειδικοί - Τα μέτρα για να ανακοπεί η διασπορά του ιού

Τις ανησυχίες τους ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς εκφράζουν οι ειδικοί, με τους περισσότερους να τονίζουν ότι οι γιορτές φέτος πρέπει να είναι καθαρά οικογενειακές.

«Ας μην χρησιμοποιούμε τη λέξη ρεβεγιόν. Δεν πρέπει να υπάρχει γενικώς συσσώρευση κόσμου. Στους κλειστούς χώρους είναι πρόβλημα η συσσώρευση», τόνισε ο Καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, εξηγώντας ότι «σε ένα κλειστό χώρο, ακόμη και ένας θετικός και με μάσκα θα το μεταδώσει. Είναι υπερμεταδότης».

Παράλληλα, ο κ. Γώγος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο αριθμός των 9 ατόμων στο σπίτι για ρεβεγιόν, λέγοντας ότι «είναι τετελεσμένο γεγονός», ενώ πρότεινε μάλιστα στις «κόκκινες περιοχές» όπως η Δυτική Αττική να είναι το λιγότερο δυνατόν τα άτομα.

Η λέξη ρεβεγιόν, είπε ο καθηγητής προέρχεται από μια λατινική λέξη και σημαίνει «δυνατός», ενώ περιλαμβάνει μέσα την έννοια του ξενυχτιού και εξήγησε πως δεν λόγω αυτού δεν υπάρχει ρεβεγιόν, υπάρχει μια μεσημεριανή συνάντηση – μεσημεριανό τραπέζι και όχι ολονυχτία.

«Λίγα άτομα το μεσημέρι στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι που τους ξέρουμε. Στα σπίτια μας πρέπει να έχουμε οι ίδιοι την ευαισθησία για την τήρηση των μέτρων δεν μπορούμε να έχουμε έξω από κάθε πόρτα και έναν αστυνομικό», επεσήμανε ο καθηγητής, ο οποίος εκτίμησε ότι τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή ανέρχονται ίσως και σε 50.000.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος τόνισε ότι «ο Ιανουάριος θέλει προσοχή για τον κορoνοϊό, θα ήταν ασφαλέστερο να μείνουμε μέσα μέχρι τις 20 Ιανουαρίου».

«Προβλέπουμε μια συνέχιση της αποκλιμάκωσης πανελλαδικά. Εντούτοις υπάρχουν περιοχές στην χώρα όπως Δ. Αττική, Κοζάνη, Καρδίτσα, Μαγνησία, Χίος, Αχαια, Θάσος και Λάρισα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής», επισήμανε και υπογράμμισε ότι οι περιοχές αυτές έχουν μεγάλη πιθανότητα αναζωπύρωσης μετά τα Χριστούγεννα.

«Η περίοδος η δύσκολη είναι ακριβώς μετά τα Χριστούγεννα όπου ο καιρός θα είναι και χειρότερος. Αυτό δεν βοηθάει καθόλου, αυξάνει την μεταδοτικότητα του ιού», είπε, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε φάση καλής αποκλιμάκωσης. «Ο ρυθμός αναπαραγωγής το RT είναι στο 0,88 που σημαίνει ότι  ένα άτομο μολύνει κάτω από έναν συμπολίτη, δηλαδή ουσιαστικά έχουμε κάποια ύφεση στην πανδημία», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ Στέργιος Λογοθετίδης αναφέρθηκε στον αριθμό των διασωληνωμένων, ο οποίος προκαλεί ανησυχία με την επιμονή του. «Δεν πέφτει ο αριθμός διασωληνωμένων. Εδώ και μια εβδομάδα έχουμε νέο μηχανισμό λόγω όμως χαλαρότητας δεν πέφτουν με την ταχύτητα που πρέπει. Την επόμενη εβδομάδα θα σταθεροποιηθούν οι θάνατοι σε μεγάλο βαθμό», είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η μεγάλη κινητικότητα προκαλεί αύξηση λοιμώξεων» και τόνισε ότι «δεν χρειάζονται ούτε ρεβεγιόν, ούτε συγκεντρώσεις. Η ανάμειξη οικογενειών αυξάνει την κινητικότητα και δημιουργεί υπερλοιμώξεις». Σε ό,τι αφορά τα μέτρα σημείωσε: «Μέχρι τις 7 Ιανουαρίου δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα. Μετά τις διακοπές των εορτών θα εκτιμήσουμε την κατάσταση».

Δεν αποκλείει περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων σε τοπικό επίπεδο η κυβέρνηση

Νωρίτερα σήμερα, άλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε ενημερώσει ότι «θα παραμείνουμε αυστηρά σε αυτό το ωράριο κυκλοφορίας ενόψει των Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση χαλάρωσης μέτρων, αντίθετα «ενδεχομένως να υπάρχει περίπτωση σκλήρυνσης μέτρων σε τοπικό επίπεδο τύπου Δ. Αττικής, Κοζάνης».

«Έχει μεγάλη σημασία σε τοπικό επίπεδο να παρεμβαίνουμε γρήγορα και να ελέγχουμε πιθανές εστίες διασποράς για να μην ξεφύγουν από τον έλεγχο», υπογράμμισε, ενώ ερωτηθείς για τις ανησυχίες για τις περιοχές που θεωρούνται «πορτοκαλί»-«κόκκινες», σχολίασε πως «όταν χτυπάνε τετοια καμπανάκια κινδύνου πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη και να παρεμβαίνουμε έγκαιρα. Εάν χρειαστεί θα το κάνουμε και σε άλλες περιοχές».

Σχετικά με τις γιορτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως το σημαντικό είναι να έχουμε ένα κλειστό κύκλο και να μην ανοίγουμε τις επαφές μας.

«Ας προσπαθήσουμε να είναι τα ίδια πρόσωπα οι επαφές μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να μην εφησυχάσουμε, ενώ επισήμανε πως όταν μέτρα τηρούνται τότε αποδίδουν και δεν υπάρχει λόγος να παραταθούν.

Μαζικά rapid tests από Δευτέρα

Παράλληλα, ξεκινά από την προσεχή Δευτέρα και το σχέδιο μαζικών rapid test μέσω δηλώσεων συμμετοχής στην πλατφόρμα testing.gov.gr, που θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στην καταγραφή του επιπέδου της διασποράς του κορονοϊού.

Η μαζική πραγματοποίηση rapid test σε τυχαία «τμήματα» του πληθυσμού εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό όπλο στη «φαρέτρα» των ειδικών, αφού θα έχουν την ευκαιρία να αποτυπώσουν με πολύ πιο συγκεκριμένο τρόπο το μέγεθος της διασποράς στον πληθυσμό και ιδιαίτερα το ποσοστό των ασυμπτωματικών.

Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα

Οι πολίτες θα μπορούν να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τα τεστ από τις 21 Δεκεμβρίου και στις 26 Δεκεμβρίου, όσοι δηλώσουν συμμετοχή, θα ειδοποιούνται για την ώρα και τον τόπο προσέλευσής τους προκειμένου να μεταβαίνουν στα σημεία διενέργειας δωρεάν ελέγχου από την Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου. Η πλατφόρμα όπου θα συμπληρώνονται βασικά στοιχεία, όπως διεύθυνση, αριθμός τηλεφώνου κλπ. βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση testing.gov.gr. 

Εν συνεχεία θα αποστέλλεται μήνυμα με έναν αριθμό επαλήθευσης στον τηλέφωνο που έχει δώσει ο πολίτης και όταν θα γίνεται η επαλήθευση θα στέλνεται νέο μήνυμα για το χρόνο και την τοποθεσία διεξαγωγής του rapid tests.

Η επιλογή θα είναι τυχαία μέσω αλγόριθμου, χωρίς κάποιο κριτήριο και προβλέπεται η πρώτη ομάδα των 12.000 πολιτών να προσέλθει σε ένα εκ των κέντρο για τεστ κορονοϊού. Σύμφωνα με τον καθηγητή, από τα 368 σημεία ελέγχου, τα 260 σημεία εξέτασης θα είναι σε Κέντρα Υγείας. Άλλα 98 σημεία εξέτασης θα υπάρχουν σε υγειονομικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων. Και άλλα 18 σημεία θα υπάρχουν σε υγειονομικές μονάδες του Εθνικού Οργανισμού Υγείας.

Η παρουσία στο τεστ, θα δικαιολογεί τρίωρη αποχή από την εργασία και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα διαγράφονται τα προσωπικά στοιχεία.

«Αφορά όλους, με μία συγκεκριμένη εξαίρεση. Αν έχετε συμπτώματα, θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με τον γιατρό σας. Ο σωστός τρόπος να κάνετε τεστ δωρεάν είναι μέσω του θεράποντος ιατρού σας» διευκρίνισε ο καθηγητής.  

pdf

Διαβάστε ακόμα:

Το σχέδιο για την πρώτη φάση των εμβολιασμών