ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1995η
Κυριακή, 18 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Το σχέδιο για την πρώτη φάση των εμβολιασμών 

Το σχέδιο για την πρώτη φάση των εμβολιασμών 

Διακόσιοι πενήντα υγειονομικοί είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν πανελλαδικά στις 27 Δεκεμβρίου, κατά την «πρεμιέρα» της επιχείρησης «Ελευθερία» στα πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, το Σωτηρία, τον Ευαγγελισμό, το Αττικόν, το Θριάσιο και το Ασκληπιείο Βούλας. Από τις 28 Δεκεμβρίου, οι παρτίδες των εμβολίων της Pfizer θα «ταξιδέψουν» στα πάνω από 100 νοσοκομεία όλης της υπόλοιπης Ελλάδας, προκειμένου να επεκταθεί ο εμβολιασμός στο σύνολο των υγειονομικών πρώτης γραμμής. 

Από Δευτέρα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει αναλυτικά τον οδικό χάρτη και κάθε λεπτομέρεια για την διαδικασία της πρώτης αυτής φάσης. Από εβδομάδα ξεκινά επίσης η σχετική τηλεκπαίδευση σε γιατρούς, νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας, ενώ την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου θα γίνει γνωστό πόσοι από τους 250.000 υγειονομικούς έχουν συναινέσει στον εμβολιασμό τους.

Ακολουθούν οι εμβολιασμοί στις κλειστές δομές της χώρας, χώρας (οίκοι ευγηρίας, μονάδες πρόνοιας και φυλακές) καθώς επίσης και στις υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες, διαδικασία που θα διεξαχθεί μέσω ραντεβού στα εκατοντάδες κέντρα υγείας, ανάλογα με τον αριθμό των εμβολίων που θα είναι διαθέσιμα σε αυτή την πρώτη φάση.

Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία του τεράστιου στοιχήματος της επιχείρησης «Ελευθερία», δηλαδή ο οδικός χάρτης για το εθνικό project εμβολιασμού, ένα άκρως απαιτητικό σχέδιο για το οποίο απαιτείται συντονισμός πολλών και διαφορετικών παικτών : Της προμηθεύτριας φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των αεροπορικών εταιρειών, των ελληνικών αρχών, της εταιρείας διανομής στους φαρμακευτικούς συνεταιρισμούς και των υγειονομικών.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα, πέραν του συντονισμού όλων των παραπάνω, είναι η αποτελεσματική λειτουργία του μοντέλου που δρομολογεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον εμβολιασμό της μεγάλης μάζας πληθυσμού με ραντεβού που θα κλείνονται μέσω SMS.

«Αποτελεί μια μεγάλη στιγμή για τη Ευρώπη και για τη χώρα», αναφέρει στο liberal.gr ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προσθέτοντας ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού στα πέντε πρώτα νοσοκομεία της Αττικής, θα ακολουθήσει χωρίς καθυστέρηση η διανομή των εμβολίων και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας. Το επόμενο βήμα θα είναι η επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος στις κλειστές δομές και στα κέντρα υγείας για την κάλυψη και των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.

Εξηγεί ότι η καταγραφή των υγειονομικών που επιθυμούν να εμβολιαστούν γίνεται μόνο επειδή απαιτούνται ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης, διακίνησης και διάθεσης τόσο στο πρώτο εμβόλιο, όσο και στα επόμενα που αναμένεται να εγκριθούν και για το λόγο αυτό, απαιτείται σωστός προγραμματισμός. Ταυτόχρονα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθ. Μαρία Θεοδωρίδου σε συνεργασία με τις υγειονομικές περιφέρειες έχει ξεκινήσει κύκλο εκπαιδεύσεων, ώστε οι υγειονομικοί να είναι ενήμεροι για τα οφέλη.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι οι υγειονομικοί εκδηλώνουν την πρόθεσή τους για εμβολιασμό, πολύ περισσότερο απ΄ ότι για τη γρίπη. Οσον αφορά τις ποσότητες που έχουν αναφερθεί, ο κ. Κοντοζαμάνης, σημειώνει ότι τα νούμερα δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. "Οι ακριβείς ποσότητες εξαρτώνται από έναν αλγόριθμο που διασφαλίζει ότι η διανομή στα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα επιτρέψει την ταυτόχρονη πρόσβαση όλων των πολιτών της Ευρώπης στο εμβόλιο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι υγειονομικές περιφέρειες

Τις λεπτομέρειες του σχεδιασμού «ξεδιπλώνει» ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής Παναγιώτης Στάθης, με αφορμή τη συμμετοχή του "Ευαγγελισμού" και του "Σωτηρία" στα πέντε πρώτα νοσοκομεία αναφοράς. Απαντά ότι στις 27 Δεκεμβρίου πρόκειται να εμβολιαστούν από 50 υγειονομικοί ανά νοσοκομείο, δηλαδή συνολικά 250 άτομα και στα πέντε μαζί, ότι οι σχετικοί χώροι είναι ήδη έτοιμοι σε όλα τα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ, καθώς και ότι τις επόμενες ημέρες, οι εμβολιασμοί θα επεκταθούν οι εμβολιασμοί και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Αθήνας.

Για το λόγο αυτό ξεκίνησε και η σύνταξη λίστας ενδιαφερομένων σε κάθε μονάδα της ΥΠΕ. Οι εργαζόμενοι που θέλουν να εμβολιαστούν μπορούν να προσέρχονται και να το δηλώνουν ως την ερχόμενη Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να προσδιοριστούν και οι ποσότητες των εμβολίων που χρειάζονται και να γίνει η ιεράρχηση ανάλογα με τις διαθέσιμες ποσότητες, αλλά και να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες από καταστροφή εμβολίων, λόγω της ευαισθησίας στη συντήρησή τους.

Για την εκπαίδευση των εμβολιαστών, οι οποίοι ήδη έχουν εμπειρία από τους προηγούμενους εμβολιασμούς - όπως της γρίπης - η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει εκδώσει εγχειρίδιο για τον τρόπο διενέργειας του εμβολίου, ενώ την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί webinar για την εκπαίδευσή τους στην εφαρμογή του συγκεκριμένου εμβολίου, το οποίο παρουσιάζει τεχνικές ιδιαιτερότητες.

Τα άλλα τρία νοσοκομεία, το Αττικόν, το Θριάσιο και το Ασκληπιείο Βούλας, υπάγονται στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου. Ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ, Χρήστος Ροϊλός, σημειώνει στο liberal.gr ότι τα νοσοκομεία έχουν ήδη διαμορφώσει τους κατάλληλους χώρους για τη διενέργεια των εμβολιασμών, ενώ ξεκίνησε και η κατάρτιση των καταστάσεων με τους εργαζόμενους που θέλουν να εμβολιαστούν. Καταστάσεις απαραίτητες προκειμένου να εκτιμηθεί επακριβώς ο αριθμός των δόσεων που θα χρειαστούν από την πρώτη παρτίδα που θα φτάσει στη χώρα μας.

Την ιεράρχηση των ατόμων που θα εμβολιαστούν πρώτα, μεταξύ των εργαζομένων στα νοσοκομεία, έχουν αναλάβει οι επιτροπές λοιμώξεων των ίδιων των μονάδων. Σε προτεραιότητα βρίσκονται οι υγειονομικοί, οι νοσηλευτές, οι τεχνικοί καθώς επίσης το βοηθητικό προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των μονάδων λοιμώξεων των νοσοκομείων.