Άνοιγμα της αγοράς με click away και ραντεβού ο στόχος της κυβέρνησης

Άνοιγμα της αγοράς με click away και ραντεβού ο στόχος της κυβέρνησης

Με τη μέθοδο του click away και με ραντεβού στα καταστήματα στοχεύει η κυβέρνηση να ανοίξει τμήματα της αγοράς του λιανεμπορίου, από την ερχόμενη Δευτέρα, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται μετά και τις εισηγήσεις της αρμόδιας Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων που συνεδριάζει την ερχόμενη Παρασκευή.

Την πρόθεση αυτή εξέφρασε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στη συνέντευξή του σήμερα στον Ant1 ανέφερε ότι «με ενδιαφέρει να μπορέσουμε να επανέλθουμε στο καθεστώς που ήμασταν τουλάχιστον τα Χριστούγεννα, για να μπορέσει η αγορά να λειτουργήσει έστω και με το click away ή έστω και στα καταστήματα ρούχων και παπουτσιών να μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε πολίτες να μπαίνουν στα καταστήματα με ραντεβού». 

«Το βασικό μας μέλημα αυτή στιγμή -και το καταλαβαίνω απόλυτα- είναι να βοηθήσουμε, να το πω πολύ απλά στη γλώσσα της αγοράς, το εμπόριο να ξεστοκάρει. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία γι’ αυτό και το μέλημά μας και η προσοχή μας θα στραφεί στο πώς θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε το ζήτημα των εκπτώσεων», τόνισε και παραδέχτηκε ότι το click away βοήθησε την αγορά αλλά αναγνώρισε ότι στον τομέα της ένδυσης και της υπόδησης δεν απέδωσε.

Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό από τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδη υπάρχει πρόταση από την πλευρά του υπουργείου για να λειτουργήσει όλη η αγορά με τους απαραίτητους κανόνες, καθώς κάποια στιγμή θα πρέπει να συμβαδίσει η λειτουργία της αγοράς με την πανδημία, αφού έχει αποδειχθεί πως όταν τα μέτρα τηρούνται δεν υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση.

Στο πνεύμα αυτό άλλωστε με δηλώσεις τους οι ειδικοί, όπως οι κ.κ. Μίνα Γκάγκα, Δημοσθένης Σαρηγιάννης και Χαράλαμπος Γώγος εμφανίστηκαν θετικοί στο άνοιγμα μέσω click away με την πρώτη να σημειώνει ότι «όπως δουλεύουν τα σούπερ-μάρκετ, μπορεί να δουλέψει και το λιανεμπόριο».

Να σημειωθεί ότι την προσεχή Δευτέρα 18 Ιανουαρίου λήγει η παράταση του lockdown και είναι πιθανό, μετά το άνοιγμα των σχολείων χθες, να υπάρξει μερική χαλάρωση των μέτρων με ένα ελεγχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου.

«Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα», σημείωσε άλλωστε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως με δική του απόφαση έκλεισαν τις δύο πρώτες εβδομάδες την οικονομική δραστηριότητα, προκειμένου να προλάβει τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και πως τώρα περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών την Παρασκευή.

Για την οικονομική στήριξη απευθύνθηκε στους άμεσα ενδιαφερόμενους και δεσμεύτηκε ότι: «Να γνωρίζουν όλοι οι συμπολίτες μας και οι ειδικές κατηγορίες εργαζόμενων ότι θα σταθούμε δίπλα στον καθένα και στην κάθε μία που έχουν ανάγκη. Το κράτος ήταν, είναι και θα είναι  δίπλα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους».

Για τους ανθρώπους του πολιτισμού ανέφερε πως «γνωρίζουμε πόσο δύσκολα περνάνε οι άνθρωποι του πολιτισμού. Εξ ου και τοποθετήσαμε υφυπουργό για τον Σύγχρονο Πολιτισμό. Για αυτό και επέλεξα να κρατήσω ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία»