8ος χρόνος, ημέρα 2394η
Κυριακή, 22 Μαΐου 2022

Εισηγήσεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου με «click in shop» στις 18 Ιανουαρίου

Εισηγήσεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου με «click in shop» στις 18 Ιανουαρίου

Την ύπαρξη εισηγήσεων για άνοιγμα τμήματος της αγοράς του λιανεμπορίου με την μέθοδο click in shop από τις 18 Ιανουαρίου γνωστοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σημειώνοντας πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά και την οριστική εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων την προσεχή Παρασκευή.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1, ο. Σταμπουλίδης σημείωσε πως οι εισηγήσεις που έχουν λάβει για τις 18 Ιανουαρίου, αφορούν καταστήματα που παραδοσιακά κάνουν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους την περίοδο των εκπτώσεων, η οποία ξεκίνησε ήδη από χθες.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί αφού προηγουμένως θα έχει συζητηθεί από την επιτροπή των ειδικών επιστημόνων που μελετά τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι σχετικές ανακοινώσεις αν δοθεί το «πράσινο φως» θα γίνουν από τον κ. Χαρδαλιά στην ενημέρωση της Παρασκευής.

Ο κ. Σταμπουλίδης συμπλήρωσε πως υπάρχει πρόταση από την πλευρά του υπουργείου για να λειτουργήσει όλη η αγορά με τους απαραίτητους κανόνες, καθώς κάποια στιγμή θα πρέπει να συμβαδίσει η λειτουργία της αγοράς με την πανδημία, αφού έχει αποδειχθεί πως όταν τα μέτρα τηρούνται δεν υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση.

Να σημειωθεί ότι την προσεχή Δευτέρα 18 Ιανουαρίου λήγει η παράταση του lockdown και είναι πιθανό, μετά το άνοιγμα των σχολείων χθες, να υπάρξει μερική χαλάρωση των μέτρων με ένα ελεγχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Μ. Γκάγκα: Όπως δουλεύουν τα σούπερ-μάρκετ, μπορεί να δουλέψει και το λιανεμπόριο

«Όπως δουλεύουν τα σουπερμάρκετ μπορούν να δουλέψουν και τα υπόλοιπα καταστήματα», δήλωσε η Μίνα Γκάγκα για το λιανεμπόριο «αρκεί να μην βγούμε όλοι μαζί», όπως επισήμανε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας τόνισε πως «αν τηρήσουμε τα μέτρα, θα έχουμε δικλείδες ασφαλείας».

Από την πλευρά του ο Χ. Γώγος σημείωσε όσον αφορά το άνοιγμα των δραστηριοτήτων ότι κάθε τομέας θα ανοίγει με απόσταση 1-2 εβδομάδων από τον προηγούμενο, εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Όσον αφορά το λιανεμπόριο, ο κ. Γώγος ανέφερε ωστόσο πως «είναι πρόωρο να μιλάμε για click in shop», εφόσον ακόμα δεν λειτουργεί ούτε το click away. Σημείωσε πάντως πως το click in shop είναι μια έξυπνη λύση, «γιατί θα επιτρέψει λίγο την κινητικότητα μέσα στα μαγαζιά, όχι βέβαια στον ρυθμό που υπήρχε».

Ο κ. Γώγος εκτίμησε πως αυτή τη στιγμή «πρέπει να γίνει πρώτα το click away, να τρέξει και στη συνέχεια να πάμε σε πιο τολμηρά πράγματα».

Δ. Σαρηγιάννης: Εφικτό το άνοιγμα μέσω click away - Αναγκαία η επιτάχυνση των εμβολιασμών

Ενδεχόμενο άνοιγμα του λιανικού εμπορίου με το σύστημα click away στις 18 ή 25 Ιανουαρίου δεν θα οδηγήσει σε υπερκρίση και θα κρατήσει την πανδημία σε υποφερτό σημείο για το ΕΣΥ, εκτιμά ο Καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο υπολογιστικό μοντέλο που έχουν αναπτύξει το Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, σε συνεργασία με τρία ιταλικά πανεπιστήμια.

Αναλυτικά, ο κ. Σαρηγιάννης προειδοποίησε, ωστόσο, ότι αν «ανοίξει όλη η δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα στο τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, οδηγώντας σε τεράστια πίεση το ΕΣΥ. Γι? αυτό η μελέτη της μερικής άρσης του lockdown και το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαρηγιάννης προτείνει να ανοίξει με ασφάλεια από την προσεχή εβδομάδα το λιανικό εμπόριο με click away και να λειτουργήσει δια ζώσης η τρίτη λυκείου. Ωστόσο, διαφωνεί με τη δια ζώσης λειτουργία των υπόλοιπων τάξεων γυμνασίου και λυκείου.

«Σε μια τέτοια περίπτωση το μοντέλο μας δείχνει ότι η επιδημία στη χώρα μας θα ξέφευγε και πάλι και θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα. Χωρίς την τρίτη λυκείου, δεν έχουμε εισάγει ακόμη αυτή την παράμετρο, θεωρούμε όμως ότι ο επηρεασμός δεν θα είναι μεγάλος, αλλά μόνο με το click away οι υπολογισμοί μας καταλήγουν σε υποφερτά επίπεδα κρουσμάτων. Το θετικό στοιχείο, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι μπορούμε πλέον να λειτουργήσουμε με μερικό άνοιγμα», αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης.

«Ναι» στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά με μέτρα

«Ναι» στο άνοιγμα του λιανικού εμπορίου αλλά με μέτρα, είναι η άποψη στην οποία συνέκλιναν τόσο ο Καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος όσο και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να ανοίξουμε καμία δραστηριότητα με απόλυτη ασφάλεια. Σε κάθε άνοιγμα θα υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, το θέμα είναι να είναι μικρή».

Όπως σημείωσε, το λιανεμπόριο, ιδίως τα μικρά καταστήματα, πρέπει να λειτουργήσει με ραντεβού, όπως τα κομμωτήρια. «Το πώς θα λειτουργήσει εξαρτάται από το πώς θα συμπεριφερθούμε εμείς ως πολίτες», υπογράμμισε.

Επίσης, ο κ. Βασιλακόπουλος επανέλαβε πως πρέπει να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα. «Θα πρέπει να ανοίξουν κάποια μαγαζιά με click away και τα υπόλοιπα με ραντεβού, όπως παραδείγματος χάρη τα μαγαζιά ένδυσης».

Από την πλευρά του ο κ. Καφούνης σύμφωνησε με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, επισημαίνοντας ότι «οφείλουμε και εμείς να ακουγόμαστε. Λέω μια γνώμη που εκφράζει και την κοινή γνώμη πλέον. Δείχνει ότι μπορεί να λειτουργήσει».

Όπως τόνισε, το λιανεμπόριο είναι ένας ενιαίος κλάδος, άρα θα πρέπει να ανοίξει οριζόντια. «Να λειτουργήσει με αυστηρούς όρους. Να επανεξετάσουμε τη λειτουργία των σουπερμάρκετ. Γίνεται χαμός στους δρόμους».