«Απέναντι σε κάθε ΟΠΕΚΕΠΕ η απάντηση είναι περισσότερο και όχι λιγότερο «εξέλ», δηλώνει ο Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στο Liberal, με αφορμή την συμπλήρωση έξι ετών από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ. Ο υπουργός Eπικρατείας αναγνωρίζει ότι υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει τραυματίσει την κυβέρνηση, σημειώνει, ωστόσο, ότι αυτό δεν ακυρώνει το κυβερνητικό έργο που έχει γίνει σε διάφορους τομείς από το 2019 έως σήμερα.
«Αυτή η κυβέρνηση δεν θα τραπεί σε φυγή μπροστά στις προκλήσεις. Παρά τον διακαή πόθο συγκεκριμένων κύκλων, δεν σκοπεύουμε να επιτρέψουμε να ξαναμπεί η χώρα σε ένα σπιράλ πολιτικής αστάθειας. Θα κριθούμε από τον ελληνικό λαό για τα πάντα όταν πρέπει. Στο τέλος της θητείας μας», απαντά στα σενάρια των πρόωρων εκλογών.
Συνέντευξη στη Λίδα Μπόλα
Η ΝΔ συμπληρώνει κ. υπουργέ έξι χρόνια στην διακυβέρνηση της χώρας κι αυτή η επέτειος την βρίσκει με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ να κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Θα ήθελα καταρχάς στο σχόλιό σας για την υπόθεση αυτή.
H Ελλάδα είναι αναμφίβολα μια χώρα σε κίνηση τα τελευταία 6 χρόνια με ένα και μόνο στόχο: αφού καταφέραμε «να μείνουμε Ευρώπη», τώρα «να γίνουμε Ευρώπη». Αυτό είπαμε το 2023 αναγνωρίζοντας οτι υπάρχουν ακόμη όψεις του κράτους που μας θυμώνουν, μας πληγώνουν και μας προσβάλλουν, όπως ο ΟΣΕ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Ομως ταυτόχρονα έχουμε πετύχει συλλογικά και μια σειρά από σημαντικές νίκες.
Στην ψηφιοποίηση του κράτους και την αναδιοργάνωση κρίσιμων οργανισμών πρώτης γραμμής -όπως ο ΕΦΚΑ, η ΔΕΗ, το κτηματολόγιο, η ΔΥΠΑ, η ΕΡΤ με το ΕΡΤflix και την ΕΡΤnews - στο νέο ΕΣΥ που χτίζουμε και ψηφιοποιούμε καθημερινά αλλά και στον επιτυχημένο αγώνα που δίνουμε για να ξεριζώσουμε την ανομία από τα ΑΕΙ, να δημιουργήσουμε κοινά μεταπτυχιακά και διδακτορικά με μεγάλα ξένα πανεπιστήμια του εξωτερικού αλλά και να σπάσουμε επιτέλους το μονοπώλιο του κράτους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την ιστορική μεταρρύθμιση των μη κρατικών πανεπιστημίων που ξεκινούν από το φθινόπωρο.
Οι επιτυχίες δεν «ξεπλένουν» τις αστοχίες. Ούτε ομως και οι αποτυχίες ακυρώνουν τις αδιαμφισβήτητες επιτυχίες. Στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ προσπαθήσαμε αλλά δεν φέραμε έως σήμερα τα αποτελέσματα που οφείλαμε να έχουμε φέρει. Προφανώς κρινόμαστε πολιτικά για αυτό και αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη που μας αναλογεί. Είμαστε ομως η μόνη κυβέρνηση που αναγνώρισε το πρόβλημα και εχει ήδη δρομολογήσει τη λύση ώστε και αυτός ο σημαντικός για τον πρωτογενή τομέα οργανισμός να λειτουργήσει όπως πρέπει. Όσοι υπαινίσσονται αδράνεια, άγνοια ή ακόμη και συμμετοχή του πρωθυπουργού σε έκνομες ενέργειες καλά θα κάνουν να διαβάσουν το δημόσια αναρτημένο σχέδιο δράσης του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για το 2025 όπου φαρδιά-πλατιά αναφέρεται ως εμβληματική μεταρρύθμιση η αναδιοργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αυτό μαρτυρά άγνοια του προβλήματος ή πρόθεση συγκάλυψης; Κατά τη γνώμη μου δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Η αντιπολίτευση αλλά τα ΜΜΕ δεν ανέδειξαν διαχρονικά το μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε παρά μόνο όταν εμφανίσθηκε η δικογραφία. Η δική μας κυβέρνηση όμως έχει δρομολογήσει και όλα τα αναγκαία συμπληρωματικά εργαλεία, δηλαδή το κτηματολόγιο, τους δασικούς χάρτες, τα σχέδια βόσκησης σε κάθε περιφέρεια και τα ψηφιακά μητρώα δήλωσης παραγωγικών δραστηριοτήτων. Ολα αυτά που έλειπαν δηλαδή επί δεκαετίες και επέτρεπαν τις εικονικές δηλώσεις..
Μιλάτε για διαχρονικές παθογένειες, ομως επι των ημερών αυτής της κυβέρνησης προέκυψε η υπόθεση...
Η απόπειρα της αντιπολίτευσης να βάλει στο κάδρο των ευθυνών συλλήβδην την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα μαρτυρά για άλλη μια φορά «εσχάτη απελπισία» και θα πέσει και αυτή τη φορά στο κενό. Δεν υιοθετώ εξισωτικές λογικές ούτε αφαιρώ το μεγάλο μερίδιο ευθύνης μας για τα όσα συνέβαιναν. Αλλά είναι υποκριτικό όσα κόμματα κυβέρνησαν τον τόπο να «πέφτουν από τα σύννεφα» και να υποδύονται τις αθώες περιστερές στο θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων.
Δεν θέλουμε ούτε θα κάνουμε συμψηφισμούς. Οι πολίτες ψήφισαν και το 2019 και το 2023 τη Νέα Δημοκρατία για να διορθώσει όσα μας πληγώνουν και μας κρατάνε πίσω και αυτήν τη μάχη δίνουμε έξι χρόνια τώρα. Με επιτυχία σε πολλές περιπτώσεις αλλά και με αστοχίες όπως στην περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση είναι η δική μας κυβέρνηση αυτή που κόβει τον γόρδιο δεσμό, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές.
Ο Οργανισμός περνά στην πλήρη ευθύνη της ΑΑΔΕ και προχωράμε στη σύσταση ειδικής ομάδας ελέγχου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Οικονομικής Αστυνομίας, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και όλων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων προκειμένου να διερευνήσουμε εξαντλητικά τις περιπτώσεις παράνομης καταβολής ενισχύσεων για ανύπαρκτα βοσκοτόπια και κοπάδια, ώστε με βάση την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, να δοθούν πίσω τα χρήματα.
Η βούληση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: τα χρήματα που πήραν διάφοροι επιτήδειοι ως αχρεωστήτως καταβληθείσες αγροτικές επιδοτήσεις θα ζητηθούν πίσω. Κι αυτό έχει ξεκινήσει με τον έλεγχο που εμείς κινήσαμε για 5.200 ύποπτες δηλώσεις και ανεξάρτητα από την παρέμβαση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας.
Αυτή την ώρα που μιλάμε ειναι σε εξέλιξη δίκες σε εθνικό επίπεδο χάρη σε δικές μας καταγγελίες. Η αναμόρφωση της πρωτογενούς παραγωγής σε υγιείς βάσεις, η αλλαγή υποδείγματος δηλαδη είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος για την τρέχουσα και την επόμενη τετραετία, αν μας να ξαναεμπιστευτούν οι πολίτες.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ανεπάρκεια των μέτρων που έχουν ληφθεί έως τώρα για την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών του κράτους. Αναρωτιέται, ωστόσο, κανείς αν είναι τελικά απλώς θέμα μέτρων, το να αφήσει ένα πολιτικό στέλεχος στην άκρη παλαιοκομματικού τύπου νοοτροπίες, όπως αυτές, που είδαμε στις συνομιλίες, που δημοσιοποιήθηκαν.
Τα κόμματα εξουσίας αναπόφευκτα αποτελούν καθρέφτη της ελληνικής κοινωνίας. Συνυπάρχουν εντός τους όλες οι όψεις της Ελλάδας. Αρκεί να μην παίρνει το πάνω χέρι η Ελλάδα που μας τραβάει προς τα κάτω και πρέπει να αφήσουμε οριστικά πίσω. Αν θέλουμε να είμαστε πραγματικά ευρωπαϊκή Δημοκρατία χρειάζεται να κάνουμε ρήξη με το πελατειακό κράτος που αποδεικνύεται ο ανθεκτικότερος δεσμός μεταξύ του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας. Δική μας επιδίωξη είναι να πάψουμε να είμαστε κοινωνία των κολλητών και να γίνουμε κοινωνία των πολιτών. Και εδώ η τεχνολογία μαζί με την ακομμάτιστη επιλογή διοικήσεων οργανισμών και την αξιολόγηση υπαλλήλων, διαδικασιών και δομών που για πρώτη φορά εμείς εφαρμόζουμε θεωρώ πως θα το πετύχουμε.
Ειμαι βεβαιος οτι η πλειονότητα των Ελληνων και των Ελληνίδων απαιτεί ένα άλλο υπόδειγμα πολιτικής δράσης, νομιμότητα και δικαιοσύνη. Ξέρουμε ότι υπάρχει η αγωνία, η προσδοκία, η απαίτηση να λυθούν επιτέλους εκκρεμότητες δεκαετιών. Είναι ουτοπικό, ομως, να πιστεύουμε ότι μπορούμε να χτίσουμε νέες δομές, διαδικασίες, στελέχη, στην ουσία να δημιουργήσουμε ένα νέο αδιάβλητο κράτος μέσα σε λίγα χρόνια, πολλώ δε μάλλον μετά από μια βαθια οικονομική κρίση σαν αυτή που περάσαμε. Οι αλλαγές αυτές απαιτούν καλό σχεδιασμό, σκληρή δουλειά, επιμονή και υπομονή για να καμφθούν οι αντιστάσεις που υπάρχουν ακόμη και μέσα στα ίδια τα κόμματα. Σε αρκετές περιπτώσεις το έχουμε πετύχει.
Αλλού ακόμη οχι. Αυτο το νέο υπόδειγμα πολιτικής δράσης αντανακλά και η γενναία δημόσια εκ μερους του Κυριάκου Μητσοτάκη παραδοχή -κάτι που δεν εχει γίνει ποτέ από κανέναν πρωθυπουργό προηγουμένως- οτι με τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν τα καταφέραμε καλά . Η ειλικρινής αναγνώριση των λαθών -ποιός μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι αλάνθαστος;- η καθαρή ανάληψη της πολιτικής ευθύνης όταν συνοδεύεται από την προσπάθεια να διορθωθεί ο,τι τα προκάλεσε είναι ο μόνος τρόπος για να μην επαναληφθούν.
Μπορεί ο κρατικός μηχανισμός να αναμορφωθεί, να αναδιαταχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε τελικά να μην υπάρχουν «παραθυράκια» προς εκμετάλλευση τόσο από τους πολιτικούς, όσο και από κάποιους «επίδοξους» πολίτες; Πρέπει να ανακαλύψουμε την… Αμερική ή κάτι τέτοιο έχει εξασφαλιστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;
Σας απαντώ ευθέως πως ναι, είναι απολύτως εφικτό. Άλλωστε αυτή είναι μια από τις βασικές μας προτεραιότητες και έχουμε ήδη κάνει τεράστια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Μιλώ με παραδείγματα. Δική μας πολιτική ειναι η θέσπιση ISO κατά της διαφθόρας σε 40 κρίσιμους οργανισμούς που υλοποιούμε σε αυτήν τη θητεία.
Δική μας πολιτική η Διεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ που μαζι με την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων έχουν οδηγήσει στον εισαγγελέα σχεδόν 500 δημοσίους υπαλλήλους για απιστία κατά του δημοσίου και δωροδοκία. Δική μας πολιτική είναι το ενιαίο ψηφιακό μητρώο για την παρακολούθηση των υποθέσεων οικονομικού εγκλήματος, ώστε να μη λιμνάζουν μεταξύ διοίκησης και δικαιοσύνης οδηγώντας σε ατιμωρησία.
Δική μας πολιτική είναι η επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης, ώστε οι δίκες να ολοκληρώνονται εντός 2 ετών το πολύ στον τελικό τους βαθμό, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στόχος μας είναι η Ελλάδα, που ήδη επανήλθα μετά από 16 χρόνια στην κατηγορία των 25 μόλις χωρών που χαρακτηρίζονται από έγκυρους διεθνείς φορείς ως «πλήρεις δημοκρατίες», έως το 2030 να βρίσκεται μεταξύ των 20 χωρών παγκοσμίως που αποτελούν υπόδειγμα στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Τα θετικά αποτελέσματα στις εκθέσεις για το κράτος δικαίου της ΕΕ, του Ο.Ο.Σ.Α, του Συμβουλίου της Ευρώπης δείχνουν οτι μπορούμε να το πετύχουμε.
Μήπως η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ ρίχνει πλέον μια μεγάλη σκιά στην αποτίμηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της κυβέρνησης, έτσι, όπως έχει υλοποιηθεί τα τελευταία 6 χρόνια;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει τραυματίσει την κυβέρνηση. Αλλά θα μου επιτρέψετε να επιμείνω ότι οι κυβερνήσεις δεν κρίνονται αποσπασματικά, αλλά συνολικά. Και ακόμα περισσότερο κρίνονται από τον τρόπο που απαντούν στις κρίσεις και στα λάθη τους. Έχω ήδη αναφερθεί εκτενώς στο ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και στις ευθύνες μας. Αλλά ο κόσμος, ακόμα και όταν δικαίως πικραίνεται, ξέρει να αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έχουν γίνει.
Ας αναλογιστούμε με ειλικρίνεια πού βρισκόταν η χώρα το 2019 και πού βρίσκεται σήμερα. Μετά από 17 ολόκληρα χρόνια η ανεργία έπεσε κάτω από το 8% τον Μάιο του 2025. Σήμερα έχει εξυγιανθεί και επιταχυνθεί σε πρωτοφανή βαθμό το σύστημα απονομής συντάξεων του ΕΦΚΑ, έχουμε ιστορικό ρεκόρ ξένων επενδύσεων, η χώρα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα και δανείζεται φθηνότερα από μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, έχουν γίνει ιστορικές τομές στη δημόσια υγεία, την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, την ανώτατη εκπαίδευση, την απονομή της δικαιοσύνης.
Γι’ αυτό και είμαι πεπεισμένος ότι η κοινωνία δεν παρασύρεται από την ισοπεδωτική λογική. Η διεθνής θέση της χώρας, η καθημερινότητα των πολιτών και οι οικονομικοί και κοινωνικοί δείκτες είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν το 2019 και αυτό μπορεί να το επιβεβαιώσει κάθε καλοπροαίρετος παρατηρητής.
Αν σας ζητούσα, κωδικοποιημένα, έναν απολογισμό αυτών των έξι ετών, πώς θα τον αποτυπώνατε; Ποια θα σταχυολογούσατε ως τα πιο σημαντικά που έγιναν και αφήνουν τελικά την σφραγίδα της κυβέρνησης;
Είναι τόσο πολλά πολλα που αν τα απαριθμούσα ολα θα έκανα κατάχρηση της φιλοξενίας του Liberal.gr. Θα προσπαθήσω να σταχυολογήσω τις πιο εμβληματικές μεταρρυθμίσεις που στην πραγματικότητα έγιναν -παρα τα περί αντιθέτου λεγόμενα- απο το 2023 και μετά. Οχι οτι δεν έγιναν και μεταρρυθμίσεις κατά την πρώτη θητεία παράλληλα με τη διαχείριση των μεγάλων κρίσεων. Θυμίζω το ψηφιακό άλμα, το gov.gr. Η υποδειγματική εμβολιαστική εκστρατεία. Η εξάλειψη των εκκρεμών και η έκδοση νέων συντάξεων σε 60 μέρες μέσω του μετασχηματισμού του ΕΦΚΑ.
Η εξυγίανση της ΔΕΗ και το άλμα των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μίγμα. Η νέα δημόσια τηλεόραση. Ο Ηρακλής που εξυγίανε το τραπεζικό σύστημα. Το νέο πλαίσιο για τη δεύτερη ευκαιρία σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που μείωσε δραστικά τα κόκκινα δάνεια. Ο σχεδιασμός και η έγκριση του Ελλάδα 2.0, ενός -κατά τα λεγόμενα των ευρωπαίων- από τα πιο φιλόδοξα και άρτια εθνικά σχέδια επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης.
Το οικονομικό μίγμα δημοσιονομικής υπευθυνότητας και στοχευμένης μείωσης 72 φόρων που επανέφεραν τη χώρα στη διεθνή επενδυτική βαθμίδα μαζί με υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης, επενδύσεων και αύξησης της απασχόλησης από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Μερικά παραδείγματα επιδραστικών μεταρρυθμίσεων που ψηφίστηκαν και υλοποιήθηκαν από το 2023 έως σήμερα: Τα μη κρατικά πανεπιστήμια που βάζουν τέλος στο ακαδημαϊκό brain drain και δημιουργούν συνθήκες άμιλλας με τα δημόσια πανεπιστήμια. Η γενναία αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με την ψηφιοποίηση των συναλλαγών μεταξύ ταμειακών μηχανών, pos και φορολογικής διοίκησης. Η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών με όρους κοινής λογικής και φορολογικής δικαιοσύνης. Η καθολική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας που προστατεύει τους εργαζόμενους από την εργοδοτική αυθαιρεσία και «ασπρίζει» ένα μεγάλο μέρος της αδήλωτης εργασίας.
Ο νέος δικαστικός χάρτης της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης που μείωσε κατά 50% τους δικαστικούς σχηματισμούς σε όλη τη χώρα και ενοποίησε ειρηνοδίκες και πρωτοδίκες σε ένα βαθμό με στόχο οι τελεσίδικες αποφάσεις να εκδίδονται σε 2 χρόνια αντί για 4-5 χρόνια. Η αποκομματικοποίηση του κράτους με την εμπλοκή του ΑΣΕΠ στην επιλογή των διοικήσεων των δημόσιων οργανισμών. Η επιστολική ψήφος για ομογενείς και έλληνες της διασποράς. Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς και η παράλληλη απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ και στον ιδιωτικό τομέα μαζί με τα απογευματινά χειρουργεία, με στόχο την παραμονή των καλύτερων γιατρών μας στο δημόσιο. Η κατάργηση των υποθηκοφυλακείων μαζί με την ψηφιοποίηση και αναδιοργάνωση του κτηματολογίου που επιτέλους κτηματογραφεί το σύνολο της χώρας εντός του 2025.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας πολυδιάστατης στεγαστικής στρατηγικής, κυριολεκτικά από το μηδέν, με στόχο την αύξηση της προσφοράς ακινήτων για αγορά και ενοικίαση προσιτής κατοικίας. Η προστασία του δημόσιου χώρου από βανδαλισμούς στα γήπεδα, καταπατήσεις και φυσικές καταστροφές σε ακτές και δασικές περιοχές με το ηλεκτρονικό εισιτήριο και την ψηφιακή ταυτοποίηση φιλάθλων ή τις ψηφιακές εφαρμογές mycoast και akatharista.apps.gov.gr.
Το πρασίνισμα των ΜΜΜ, λεωφορείων, τρένων, ταξί και οι νέες γραμμές μετρό σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Η ανασυγκρότηση και ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων όχι μόνο σε επίπεδο εξοπλισμών αλλά και μιας ριζικής διοικητικής και χωρικής αναδιοργάνωσης με βάση τις σύγχρονες γεωπολιτικές προκλήσεις.
Μεγάλες αλλαγές που, επειδη ακριβως σχεδιάστηκαν με προσοχή, έγιναν αποδεκτές από το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας.
Τα πιο δύσκολα, που κληθήκατε να διαχειριστείτε;
Η πολιτική είναι πρωτίστως διαχείριση κρίσεων αλλά ποτέ πριν -μεταπολιτευτικά τουλάχιστον- μια ελληνική κυβέρνηση δεν βρέθηκε αντιμέτωπη με τόσες πρωτόγνωρες, ιστορικού μεγέθους κρίσεις, ολες εξωγενείς και παρατεταμένες.
Η μνήμη εξωραίζει το παρελθόν και τείνουμε να ξεχάσουμε την μεγαλύτερη πανδημία των τελευταίων 100 χρόνων, την υβριδική απόπειρα κατάλυσης των συνόρων στο Έβρο, τις αλλεπάλληλες κρίσεις ενέργειας, πληθωρισμού, τροφίμων και ασφάλειας λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, τις ασύμμετρες φυσικές καταστροφές που αναπόφευκτα φέρνει μαζί της η κλιματική κρίση όλο και συχνότερα. Επίμονα και επώδυνα σοκ που αύξησαν την αστάθεια και την αβεβαιοτητα στον πλανήτη και στη γειτονιά μας, «γονάτισαν» και εξακολουθούν να δοκιμάζουν ακόμη και πολυ πιο εύρωστες χώρες από την Ελλάδα.
Όλα αυτά τα τεκτονικά γεγονότα θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν μια αδύναμη χώρα οπως η πατρίδα μας που μόλις έβγαινε από μακρά ύφεση και έναν βαθύ κοινωνικό και πολιτικό διχασμό. Ευτυχώς, αυτό δεν συνέβη. Οχι από τύχη, αλλά διότι η κυβέρνηση αφιερωσε ολη της την ενέργεια και για να αντιμετωπίσει αυτές τις αναταράξεις, υλοποιώντας ταυτόχρονα μεταρρυθμίσεις που έβαλαν την οικονομία σ’ έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης και μας επέτρεψε να απλωσουμε δίχτυ προστασίας της κοινωνίας από τις επάλληλες κρίσεις.
Ο δικός σας προσωπικός απολογισμός αυτών των έξι χρόνων ποιος είναι; Υπήρχαν διαψεύσεις ή ματαιώσεις σε αυτά που θέλατε να κάνετε ή στο τέλος της ημέρας το πρόσημο είναι θετικό; Ποιες από τις πολιτικές, που έχουν την σφραγίδα σας είναι αυτό, που θα θέλατε να γράφεται πρώτο στον υπουργικό σας «φάκελο»;
Μπήκα στην πολιτική, χωρις τη φιλοδοξία να γίνω πολιτικός , αλλά γιατι ως ενεργός πολίτης θέλησα να σηκωθώ από τον καναπέ της γκρίνιας και να συμβάλω ενεργητικά στην προσπάθεια του πρωθυπουργού. Πιστεύω οτι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες αλλά της λείπει η οργάνωση και η κουλτούρα συνεργασίας. Εργάζομαι για μια πατρίδα που δεν θα μας ταλαιπωρεί ουτε θα μας κάνει να ντρεπομαστε. Το προσωπικό όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και η ισχυρή του βούληση να εφαρμόσει μια πολιτική ανοιχτών οριζόντων με έμφαση στο αποτέλεσμα και την επίλυση διαχρονικων εκκρεμοτήτων και στρεβλώσεων του παρελθόντος που μας κρατούν καθηλωμένους, με οδήγησαν να συνταχθώ πλαι του.
Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι αυτά τα 6 χρόνια τα κάναμε όλα τέλεια, πιστεύω ότι έχουμε πολλά προβλήματα ακόμα να λύσουμε. Κάθε μέρα δίνουμε μια μικρή ή μια μεγάλη μάχη που άλλοτε την κερδίζουμε και άλλοτε δεν έχει τα αποτελέσματα που θέλουμε αλλά για μας, για μένα χαμένη είναι μόνο η μάχη που δεν δόθηκε .
Τι θα ξεχώριζα ως προσωπική συμβολή σε μια συλλογική προσπάθεια; Τη στρατηγική μας για την Στέγη που περιλαμβάνει 43 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 6,5 δισ. για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα της πρόσβασης όλων -πρωτίστως των νέων ανθρώπων- σε αξιοπρεπή και προσιτή κατοικία. Την εγγύηση δηλαδή του δικαιώματος των νεότερων ανθρώπων να μπορούν να ζήσουν καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές.
Ξεχωρίζω επισης και δυο θεσμικού χαρακτήρα αλλαγές. Την δόμηση του σχεδίου μας για τη συμβασιοποίηση των κρίσιμων εκσυγχρονιστικών μεταρρυθμίσεων και δημοσίων των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης που οδηγούν σε μια πιο ευρωπαϊκή Ελλάδα αλλά και την κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων των κομμάτων που κατέστη υποχρεωτική με νομοθετική ρύθμιση μετά το 2023. Η Ελλάδα δεν πρέπει να πέσει ποτε ξανά θύμα ανερμάτιστων λαοπλάνων με ακοστολόγητα προγράμματα που οδηγούν τη χώρα στα βράχια.
Κάτι τελευταίο. Η διακυβέρνηση είναι συλλογική υπόθεση και αυτό υπηρετεί το επιτελικό κράτος, τις συνέργειες, τον καλύτερο προγραμματισμό και συντονισμό των υπουργείων για την υλοποίηση των πολιτικών μας σε ολα τα πεδία. Το επιτελικό κράτος δεν είναι ντετεκτιβ, ούτε αστυνομία.
Τα excel δεν είναι πανάκεια αλλά επιτρέπουν την καλύτερη οργάνωση όσων δεσμευτήκαμε να υλοποιήσουμε, καθιστούν ορατές και μετρήσιμες τις πολιτικές μας. Χωρίς μέτρηση δεν υπάρχει αξιολόγηση, δεν μπορείς να βελτιώσεις, ούτε να βελτιωθείς. Επομένως απέναντι σε κάθε ΟΠΕΚΕΠΕ η απάντηση ειναι περισσότερο και όχι λιγότερο «εξέλ».
Ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός για την συνέχεια; Σε μεταρρυθμίσεις, οικονομία, κοινωνική πολιτική και βέβαια, έχοντας μπροστά μας την Συνταγματική Αναθεώρηση;
Στρατηγικός μας στόχος, και αυτόν υπηρετεί ο σχεδιασμός μας που ήδη υλοποιείται, είναι το 2030 να έχουμε μια χώρα αυτάρκη, πιο παραγωγική, πιο δίκαιη, πιο ισχυρή, πιο πράσινη, πιο ψηφιακή. Με σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με επενδύσεις πάνω από το 20% του ΑΕΠ, εξαγωγές πάνω από το 50% του ΑΕΠ, ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ουδέτερο ή οριακά θετικό, δημοσιονομική υπευθυνότητα και σταθερότητα, με περαιτέρω μείωση του χρέους και της παραοικονομίας. Μια Ελλάδα πιο κοινωνική, με καλύτερη δημόσια υγεία, ίσες ευκαιρίες για υψηλού επιπέδου παιδεία, εξασφάλιση προσβάσιμης στέγης και προστασία των πιο αδύναμων. Με ταχεία απονομή της δικαιοσύνης και με αξιοκρατία στο Δημόσιο.
Μια πατρίδα ισχυρή σε έναν κόσμο που αλλάζει, με στιβαρή εθνική άμυνα, με δυναμική διπλωματία, με φροντίδα για τον απόδημο ελληνισμό και αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Περισσότερο πράσινη, πιο ανθεκτική στην κλιματική κρίση, με καλύτερους προληπτικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και πιο ψηφιακή, χωρίς γραφειοκρατία. Όλα τα παραπάνω βρίσκονται στον πυρήνα του κυβερνητικού προγράμματος από το 2019 μέχρι σήμερα και το πρόγραμμα αυτό θα συνεχίζει να εφαρμόζεται ως το 2027. Είναι οι δέκα αξίες της πολιτικής μας: Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Ελευθερία, Ασφάλεια, Αλληλεγγύη, Ευημερία, Πατριωτισμός, Ευρωπαϊσμός, Υπευθυνότητα και Στρατηγική Αυτονομία.
Τις τελευταίες ημέρες αναζωπυρώνονται σενάρια πρόωρων εκλογών. Δεν θα σας ρωτήσω αν θα γίνουν, προφανώς δεν θα μου απαντήσετε, θα σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι η κυβέρνηση μπορεί να διανύσει ακόμη δύο χρόνια στην εξουσία ή πρέπει να επιταχύνει την αναζήτηση μιας νέας εντολής από τους πολίτες;
Έχουμε ξεκαθαρίσει, το έχει πει άλλωστε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ότι οι εκλογές θα γίνουν στην προβλεπόμενη ώρα τους, στη λήξη της 4ετίας. Φαίνεται ότι κάποια κόμματα στην αντιπολίτευση επιδεικνύουν μια σπουδή για την επίσπευση των εκλογών, αν και για να είμαι ειλικρινής δεν αντιλαμβάνομαι πού ακριβώς στηρίζουν την αισιοδοξία τους για το αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει μπροστά της και τον πολιτικό χρόνο και τη βούληση και τις δυνάμεις για να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Δεν υπάρχει κυβέρνηση που να μην αντιμετωπίζει και κρίσεις.
Το ζητούμενο είναι να μετατρέπεις τις κρίσεις σε ευκαιρίες για ριζικές αλλαγές και αυτό θα κάνουμε και τώρα. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα τραπεί σε φυγή μπροστά στις προκλήσεις. Παρά τον διακαή πόθο συγκεκριμένων κύκλων, δεν σκοπεύουμε να επιτρέψουμε να ξαναμπεί η χώρα σε ένα σπιράλ πολιτικής αστάθειας.
Θα κριθούμε από τον ελληνικό λαό για τα πάντα όταν πρέπει. Στο τέλος της θητείας μας. Και είμαι πεπεισμένος ότι και τότε ένα πλειοψηφικό ρεύμα της ελληνικής κοινωνίας θα επιβεβαιώσει ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι οι μόνοι αξιόπιστοι εγγυητές της σταθερής πορείας προόδου για τη χώρα μας.