Δ. Σαρηγιάννης: Εφικτό το μερικό άνοιγμα της κοινωνίας - Αναγκαία η επιτάχυνση των εμβολιασμών

Δ. Σαρηγιάννης: Εφικτό το μερικό άνοιγμα της κοινωνίας - Αναγκαία η επιτάχυνση των εμβολιασμών
Eurokinissi

Ενδεχόμενο άνοιγμα του λιανικού εμπορίου με το σύστημα click away στις 18 ή 25 Ιανουαρίου δεν θα οδηγήσει σε υπερκρίση και θα κρατήσει την πανδημία σε υποφερτό σημείο για το ΕΣΥ, εκτιμά ο Καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. 

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο υπολογιστικό μοντέλο που έχουν αναπτύξει το Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, σε συνεργασία με τρία ιταλικά πανεπιστήμια.

Αν λειτουργήσει το σύνολο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα

Πιο αναλυτικά, ο κ. Σαρηγιάννης προειδοποίησε, ωστόσο, ότι αν «ανοίξει όλη η δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα στο τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, οδηγώντας σε τεράστια πίεση το ΕΣΥ. Γι? αυτό η μελέτη της μερικής άρσης του lockdown και το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαρηγιάννης προτείνει να ανοίξει με ασφάλεια από την προσεχή εβδομάδα το λιανικό εμπόριο με click away και να λειτουργήσει δια ζώσης η τρίτη λυκείου. Ωστόσο, διαφωνεί με τη δια ζώσης λειτουργία των υπόλοιπων τάξεων γυμνασίου και λυκείου.

Μπορούμε να λειτουργήσουμε με μερικό άνοιγμα της κοινωνίας

«Σε μια τέτοια περίπτωση το μοντέλο μας δείχνει ότι η επιδημία στη χώρα μας θα ξέφευγε και πάλι και θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα. Χωρίς την τρίτη λυκείου, δεν έχουμε εισάγει ακόμη αυτή την παράμετρο, θεωρούμε όμως ότι ο επηρεασμός δεν θα είναι μεγάλος, αλλά μόνο με το click away οι υπολογισμοί μας καταλήγουν σε υποφερτά επίπεδα κρουσμάτων. Το θετικό στοιχείο, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι μπορούμε πλέον να λειτουργήσουμε με μερικό άνοιγμα», αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι υπάρχουν και άγνωστοι παράμετροι, όπως ο εορτασμός των Θεοφανίων, που δεν έχουν ληφθεί υπόψη και θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, καθώς και η εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού. «Ο βαθμός διασποράς του συγκεκριμένου στελέχους στην κοινότητα παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς αν αρχίσει να αναπτύσσεται είναι σίγουρο λόγω της μεταδοτικότητάς του ότι θα κυριαρχήσει», εξηγεί.

Η λειτουργία των σχολείων λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής της διασποράς

Ο κ. Σαρηγιάννης επισημαίνει ότι πολλές μελέτες στο εξωτερικό δείχνουν ότι το άνοιγμα των σχολείων λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής της διασποράς στην κοινότητα: «Αυτό δε σχετίζεται μόνο με τα παιδιά αλλά και με τους γονείς. Προσωπικά θα καθυστερούσε τη δια ζώσης λειτουργία. Πηγαίνουμε σε μια πιο δύσκολη περίοδο του χρόνου και ταυτόχρονα η εξ αποστάσεως εκπαίδευση λειτουργούσε. Άρα αν ήμουν στη θέση της υπουργού θα ήθελα να είμαι πιο συντηρητικός στις αποφάσεις μου. Θα ήθελα να δω ποια θα ήταν η τάση τις επόμενες μέρες και με βάση αυτό θα αποφάσιζα με μεγαλύτερη ασφάλεια το άνοιγμα των τάξεων».

Με τους σημερινούς ρυθμούς εμβολιασμών μέχρι τον Νοέμβριο δεν θα πετύχουμε την ανοσία της αγέλης

Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης σημειώνει ότι με τον ρυθμό των 200.000 εμβολιασμών το μήνα η ανοσία της αγέλης δεν θα είναι εφικτή μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο. Εκτιμά, ωστόσο, ότι οι εμβολιασμοί θα επιταχυνθούν καθώς θα έχουμε σύντομα περισσότερα διαθέσιμα εμβόλια:

«Μαθηματικά αν το δούμε και λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα, το καλοκαίρι οι εμβολιασμοί θα έχουν καλύψει το 15% του πληθυσμού. Θεωρώ, ωστόσο, ότι θα υπάρξει μια επιτάχυνση στον εμβολιασμό γιατί σύντομα θα έχουμε περισσότερα διαθέσιμα εμβόλια και μέχρι το φθινόπωρο θα έχουμε αυξήσει ανοσία και άρα η διασπορά θα είναι πολύ χαμηλότερη. Αν φτάσουμε δε στο 50%, θα έχουμε σημαντικό ποσοστό μείωσης της διασποράς που σημαίνει ότι σε ατομικό επίπεδο δε θα βγάλουμε ακόμα τις μάσκες αλλά σε επίπεδο δημόσιας υγείας η πίεση θα είναι χαμηλότερη».