Αλλαγή φρουράς λόγω και του κορονοϊού

Αλλαγή φρουράς λόγω και του κορονοϊού

Στην πλειονότητά τους τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα βρίσκονται στην τελική τους ευθεία καθώς η σεζόν φτάνει στο τέλος. Οταν ολοκληρωθούν, ως και σε 11 από τα 25 πιο σημαντικά σύμφωνα με την κατάταξη της UEFA, είναι πιθανό ν' αλλάξει η πρωταθλήτρια ομάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν. Μεταξύ πολλών παραγόντων σαφώς έχει συμβάλλει κι αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού: άδεια γήπεδα, περισσότεροι τραυματισμοί και λιγότερα έσοδα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις προηγούμενες πρωταθλήτριες να ενισχυθούν.

Μέχρι στιγμής έχουν πέσει δύο... δυναστείες. Αναφερόμαστε σ' αυτές της Γιουβέντους και της Σέλτικ. Η Ιντερ και οι Ρέιντζερς πήραν το πρωτάθλημα στην Serie A και στην Premiership, αντίστοιχα, βάζοντας τέλος στην κυριαρχία των «μπιανκονέρι» και των «χουπς» που μετρούσαν εννιά συνεχόμενα πρωταθλήματα σε Ιταλία και Σκωτία. Μάλιστα, η ομάδα του Στίβεν Τζέραρντ βρίσκεται μια αγωνιστική μακριά από το να ολοκληρώσει το πρωτάθλημα αήττητη! Στην Premier League, η Μάντσεστερ Σίτι εκμεταλλεύτηκε και τα προβλήματα της Λίβερπουλ και εξασφάλισε τον 3ο τίτλο της σε τέσσερα χρόνια. Στην Πορτογαλία, η Σπόρτινγκ Λισαβόνας σήκωσε την Primeira Liga για πρώτη φορά σε 19 χρόνια.

Χαρά για πρώτη φορά στην ιστορία της είδε η Μπόντο/Γκλιμτ στη Νορβηγία και στην Κύπρο, η Ομόνοια άνοιξε σαμπάνιες έπειτα από 11 χρόνια. Στην Ουκρανία, επίσης άλλαξε η φρουρά. Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου καθοδήγησε τη Ντιναμό Κιέβου στην κορυφή, την οποία δεν πατούσε από το 2016 και έβλεπε συνεχώς την Σαχτάρ Ντόνετσκ να πανηγυρίζει. Νέες πρωταθλήτριες ίσως δούμε στη Δανία (Μπρόντμπι), στο Ισραήλ (Μακάμπι Χάιφα), στη Ρουμανία (Στεάουα Βουκουρεστίου) και σίγουρα στην Τουρκία όπου την τελευταία αγωνιστική θα παλέψουν για την κούπα η Μπεσίκτας, η Γαλατασαράι, ενώ πιθανότητες έχει και η Φενέρμπαχτσε του Δημήτρη Πέλκα.

Η μεγάλη «μάχη», όμως, γίνεται στην Ισπανία και στη Γαλλία. Εκεί φαίνεται περισσότερο από οπουδήποτε αλλού η επιρροή της πανδημίας. Χωρίς τα τεράστια έσοδά τους, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα μπήκαν σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Επιπλέον, αντιμετώπισαν πολλούς τραυματισμούς σε σημαντικούς παίκτες τους με αποτέλεσμα η Ατλέτικο Μαδρίτης ν' αποκτήσει περισσότερες πιθανότητες από όσες είχε συνήθως για να πάρει τη LaLiga. Πλέον, η ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε εξαρτάται από την ίδια και με δύο νίκες μπορεί να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά το 2014. Στη Ligue 1, η Παρί Σεν Ζερμέν με 204 εκατομμύρια ευρώ απώλειες δεν μπορούσε να ενισχυθεί όπως θα περίμενε κανείς, ενώ κι αυτή αντιμετώπισε πολλούς τραυματισμούς, αφού πρακτικά δεν έκανε προετοιμασία και από τον περασμένο Αύγουστο παίζει συνεχόμενα. Τώρα, κινδυνεύει να χάσει το πρωτάθλημα από την Λιλ, η οποία δεν το κατακτά από το 2011.

Η Μπάγερν Μονάχου (εννιά σερί στη Bundesliga) και η Λουντογκόρετς (δέκα σερί στη Βουλγαρία) συνέχισαν την κυριαρχία τους. Η Ζάλτσμπουργκ (επτά σερί στην Αυστρία) και η Καραμπάγκ (επτά σερί στο Αζερμπαϊτζάν) τις ακολουθούν, ενώ στην Ελλάδα, ο Ολυμπιακός ήταν και πάλι ασταμάτητος εκμεταλλευόμενος και τα προβλήματα σε όλους τους αντιπάλους του παίρνοντας το 46ο πρωτάθλημα της ιστορίας του. Στην Ολλανδία, ο Αγιαξ διατήρησε τα σκήπτρα του λόγω της σημαντικής διαφοράς ποιότητας στο ρόστερ του σε σύγκριση μ' αυτό των ανταγωνιστών του. Στη Ρωσία, η Ζενίτ πήρε το 3ο σερί πρωτάθλημα. Στο Βέλγιο, η Κλαμπ Μπριζ αναμένεται πάρει κι αυτό το πρωτάθλημα όπως συνέβη πέρυσι. Στην Σερβία, ο Ερυθρός Αστέρας κατέκτησε τον τίτλο για 4η διαδοχική σεζόν, όπως και η Ντιναμό Ζάγκρεμπ στην Κροατία και η Γιούνγκ Μπόις στην Ελβετία. Για 3η, πάλι, το πήρε η Σλάβια Πράγας στην Τσεχία.