Ο Εζίλ και η αντεπίθεση των υπερχρεωμένων του Βοσπόρου

Ο Εζίλ και η αντεπίθεση των υπερχρεωμένων του Βοσπόρου

Εχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε που οι τρεις μεγάλες ομάδες της Κωνσταντινούπολης, η Φενέρμπαχτσε, η Μπεσίκτας και η Γαλατασαράι κατείχαν τις θέσεις από 1-3 στην τουρκική Σούπερ Λίγκα. Η τρέχουσα σεζόν μοιάζει πως θα ολοκληρωθεί και πάλι με έναν συνδυασμό τους στο top 3 της κατάταξης. Μάλιστα, η Φενέρ, με την προσθήκη του Μεσούτ Εζίλ, γίνεται πλέον το μεγάλο φαβορί για να πάρει τον τίτλο από τα χέρια της Μπασακ, η οποία σχετίζεται με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού ο πρόεδρος Γκιοκσέλ Γκιουμουσντάγ είναι συγγενής του.

Η αντεπίθεση των υπερχρεωμένων του Βοσπόρου είχε προηγουμένως ένα άλλο... θύμα. Την Αλάνιασπορ, όπου αγωνίζονται τρεις Ελληνες διεθνείς: Τάσος Μπακασέτας, Γιώργος Τζαβέλλας και Μανώλης Σιώπης. Η ομάδα που έχει πρόεδρο τον Χασάν Τσαβούσογλου, αδερφό του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ, άρχισε κι αυτή εντυπωσιακά. Φάνταζε ικανή να διεκδικήσει τον τίτλο, ενώ την περασμένη σεζόν ήταν φιναλίστ του Κυπέλλου, χάνοντας τον τίτλο από την Τράμπζονσπορ που παραχώρησε σημαντικούς παίκτες και ουσιαστικά βγήκε εκτός κούρσας. Ωστόσο, η πορεία της είναι, πλέον, πτωτική. Είναι φυσιολογικό, επομένως, οι τρεις «μεγάλες» του Βοσπόρου να βγουν και πάλι μπροστά, αν και τώρα η Γκαζιάντεπ έχει μπει ανάμεσά τους.

Η συμφωνία του Εζίλ με την Φενέρμπαχτσε προσθέτει αίγλη σ' ένα πρωτάθλημα που την είχε χάσει. Οι «γίγαντές» του έσβηναν σιγά σιγά, καθώς δεν μπορούσαν πια να σηκώσουν τα βάρη από τα χρέη που δημιούργησαν τα χρόνια της κακοδιαχείρισης. Η Γαλατά χρωστάει 220 εκατομμύρια ευρώ, η Μπεσίκτας 300 και πρώτη σ' αυτή την ιδιαίτερη κατάταξη είναι η Φενέρ με 350.

Για να πάει εκεί ο 32χρονος με τουρκική καταγωγή Γερμανός μέσος, «χάρισε» 7 εκατομμύρια ευρώ από το συμβόλαιο που είχε με την Αρσεναλ. Θα αμείβεται με περί τις 75 χιλιάδες ευρώ την εβδομάδα, ενώ πήρε και μπόνους που ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια. Η μεταγραφή του πανηγυρίζεται στην Τουρκία όπως έγινε και με την επιστροφή του 34χρονου Αρντά Τουράν στην Γαλατασαράι στην αρχή της περιόδου.

Την ίδια ώρα, ο Δημήτρης Πέλκας που πήγε πριν λίγους μήνες στην Φενέρμπαχτσε και κατάφερε να ξεχωρίσει (ήταν από τους καλύτερους και στη χθεσινή νίκη με 3-1 επί της Ανκαραγκιουτσού), σαφώς θα επηρεαστεί. Λογικά, ο προπονητής Ερόλ Μπουλούτ (ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού), θα δώσει τον ρόλο επιτελικού μέσου στο «αγαπημένο» του 4-2-3-1 στον Εζίλ. Ετσι, ο Πέλκας θα πάει στον πάγκο ή θα παίξει στα άκρα, που δεν είναι η θέση του.

Πάλι καλά που η ομάδα δεν τον έχει βγάλει στο... σφυρί για να καλύψει τις χρηματικές απαιτήσεις μιας τέτοιας μεταγραφής, όπως έκανε με τον καλύτερο χαφ της, τον Οζάν Τουφάν που τον προσφέρει σε μεγάλους συλλόγους της Ευρώπης για 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αξία του είναι μεγαλύτερη στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Το σωστό management δεν ήταν ποτέ το φόρτε των μεγάλων ομάδων της Τουρκίας.