ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΛΒ, Αλεξανδρούπουλη: Κόμβοι εξωστρέφειας και περιφερειακής ανάπτυξης
Λιμενικές υποδομές

ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΛΒ, Αλεξανδρούπουλη: Κόμβοι εξωστρέφειας και περιφερειακής ανάπτυξης

Η ανάπτυξη των καίριων υποδομών και κυρίως αυτών των  μεταφορών, αναμφίβολα, αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη της περιφέρειας, τόσο σε ό,τι αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα και το διαμετακομιστικό εμπόριο όσο και τον τουρισμό.

Στην περίπτωση των λιμανιών, η αναβάθμιση, τόσο μέσω της σύμβασης παραχώρησης λιμανιών στον ιδιωτικό τομέα όσο και με την ενίσχυση των κρατικών λιμένων αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Μάλιστα προς τον σκοπό αυτό κινείται και η έγκριση του επικαιροποιημένου master plan, ύψους 250 εκατ.ευρώ - του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, το οποίο αναδεικνύεται ως η βασική πύλη του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς - Αναβαθμίζεται η εικόνα του λιμένα

Τα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα του 2024 με ρεκόρ επιδόσεων για άλλη μια χρονιά και κορυφαίες παγκόσμιες κατατάξεις δείχνουν τη μεγάλη δυναμική του λιμένα εν μέσω σημαντικών προκλήσεων.  Άξιο αναφοράς ότι ο λιμένας παραμένει άξονας ανάπτυξης και ευημερίας των παραλιμένιων δήμων και ευρύτερα της χώρας. 

Παράλληλα, το υπουργείο Ναυτιλίας και ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς συμφώνησαν σε ένα κοινό σχέδιο άμεσων παρεμβάσεων, που εστιάζει στην ασφάλεια, την προσβασιμότητα και την ποιοτική εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Οι παρεμβάσεις στοχεύουν να μεταμορφώσουν την καθημερινότητα στο λιμάνι και να ενισχύσουν τη θέση του Πειραιά ως βασικής πύλης προς τα ελληνικά νησιά και σημαντικού τουριστικού κόμβου. Οι κυριότερες περιλαμβάνουν περίφραξη χώρων πρόσδεσης και φορτοεκφόρτωσης, ενίσχυση φωτισμού και τοποθέτηση καμερών υψηλής ευκρίνειας. Επίσης, επισκευές σε πεζοδρόμια και φρεάτια, ελαιοχρωματισμοί, περισσότεροι κάδοι απορριμμάτων και σύστημα διαχείρισης ανακυκλώσιμων. Επιπρόσθετα για την εξυπηρέτηση των επιβατών προβλέπεται δημιουργία νέων σταθμών, σκιερά σημεία με συστήματα δροσισμού, χημικές τουαλέτες, δωρεάν παροχή πόσιμου νερού και σταθμός Α' Βοηθειών. Η υλοποίηση ξεκινά άμεσα, με τον στόχο να αποτυπωθεί ορατή βελτίωση ήδη από το φετινό καλοκαίρι.

Οι επενδύσεις στο λιμάνι Θεσσαλονίκης

Ειδικότερα, με την έγκριση του επικαιροποιημένου Master Plan και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η ΟΛΘ Α.Ε. βρίσκεται πλέον σε θέση να υλοποιήσει πλήρως τις υποχρεωτικές επενδύσεις που σχετίζονται με την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του λιμένα.

Μεταξύ των σημαντικών επενδύσεων που θα προωθήσει περαιτέρω η ΟΛΘ Α.Ε., κύριο ρόλο διαδραματίζει το έργο της επέκτασης του Προβλήτα 6. Η εμβληματική αυτή επένδυση θα ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα και την εμπορική δραστηριότητα του λιμανιού, αναβαθμίζοντας σημαντικά τη διεθνή θέση του και επιτρέποντάς του να υποδέχεται πλοία εμπορευματοκιβωτίων κύριων γραμμών έως 24.000 TEU.

Οι επενδύσεις που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα έχουν το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και θα δημιουργήσουν πολλαπλά οφέλη και θετικές συνέργειες για την ίδια την εταιρεία και το λιμάνι, για την εθνική και τοπική οικονομία, καθώς και για την πόλη της Θεσσαλονίκης και την κοινωνία συνολικά.

Οι νέες επενδύσεις που προβλέπει το Master Plan δεν αφορούν μόνο την επέκταση της 6ης προβλήτας, αλλά περιλαμβάνουν και σειρά άλλων σημαντικών έργων, όπως η  επέκταση του χερσαίου χώρου με επίχωση σε όλο το πλάτος του, κατά μήκος και όπισθεν του νέου κρηπιδώματος, η δημιουργία τεχνικών και άλλων υποδομών που θα παρέχουν τη δυνατότητα ασφαλούς και ταχείας φορτοεκφόρτωσης, η επέκταση των υποδομών του σιδηροδρομικού σταθμού, η κατασκευή νέου κέντρου εφοδιαστικής (Logistics Center), μέγιστης επιφάνειας 60.000 τ.μ. καθώς και η κατασκευή νέων σιλό και δεξαμενών για την αποθήκευση δημητριακών, υγρών φορτίων και πετρελαιοειδών.

Αντίστοιχα, στο επιβατικό λιμάνι το Master Plan προβλέπει αποκατάσταση και αξιοποίηση του Κτιρίου Παλαιού Τελωνειακού Σταθμού (νυν Επιβατικού Σταθμού) και κατασκευή επιβατικού σταθμού κρουαζιέρας και ακτοπλοΐας και λοιπών χρήσεων.

Επανασχεδιασμός και ινδικό ενδιαφέρον για τον Βόλο 

Το λιμάνι του Βόλου μπαίνει σε φάση επανασχεδιασμού καθώς το Υπερταμείο ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προσλάβει διεθνή σύμβουλο στρατηγικής ανάπτυξης, μετά και τις πληροφορίες για αυξανόμενο ενδιαφέρον από ινδικές εταιρείες.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να καθορίσει το μέλλον του λιμένα, ο οποίος εντάσσεται στον χάρτη του διακρατικού Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC), που στηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι ινδικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί έχουν βάλει στο μικροσκόπιό τους το λιμάνι του Βόλου, στο πλαίσιο του διαδρόμου IMEC. Πρόκειται για διεθνές σχέδιο μεταφορών που ξεκίνησε το 2023 με τη συμμετοχή της Ινδίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και άλλων χωρών, με στόχο τη δημιουργία εναλλακτικής διαδρομής μεταφορών που θα μειώσει την επιρροή της Κίνας στις ευρωπαϊκές υποδομές.

Ωστόσο, καθοριστικό ρόλο στην πορεία του λιμένα αναμένεται να παίξει και η στάση της ΟΛΘ Α.Ε., καθώς η διοίκηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης είχε αναδειχθεί αρχικά προτιμητέος επενδυτής για το 67% του ΟΛΒ, με προσφορά ύψους 51 εκατ. ευρώ, πριν την απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώσει τον σχετικό διαγωνισμό, επικαλούμενη λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Τον Ιούλιο ολοκληρώνεται και το έργο βυθοκόρησης στο λιμάνι, ύψους 9,67 εκατ. ευρώ, που εντάσσεται στο πρόγραμμα αποκατάστασης από τις φονικές κακοκαιρίες Daniel και Elias του 2023. Την εκτέλεση έχει αναλάβει η εταιρεία ΤΕΚΑΛ Α.Ε. υπό την εποπτεία της ΕΥΔΕ Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

Στην τελική φάση βρίσκεται και η εμπορική ακτοπλοϊκή γραμμή Αλεξανδρούπολης-Κερατσινίου, σύμφωνα με τα όσα είπε πρόσφατα  ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, στο πλαίσιο επίσκεψης του τη Θράκη.

Όπως ανέφερε, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, «ποσό 3.000.000 ευρώ περίπου, για την έχει κατανείμει αναβάθμιση του Λιμένος Αλεξανδρούπολης σε θέματα ασφαλείας ISPS και Εισόδου-Εξόδου (ΣΕΕ) Schengen, όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς της Ε.Ε.».

Παράλληλα, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι στο σχεδιασμό για να αποκτήσει δική του Πλοηγική Υπηρεσία, βάσει της αναθεώρησης του σχετικού Π.Δ. για τις Πλοηγικές Υπηρεσίες, ενώ πρόσφατα ενισχύθηκε και το Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης με ένα υπερσύγχρονο πλωτό σκάφος το οποίο προσφέρει ήδη τις υπηρεσίες του.

Σε ό,τι αφορά την νέα εμπορική ακτοπλοϊκή γραμμή Αλεξανδρούπολη – Κερατσίνι, η οποία, βρίσκεται στην τελική φάση αναφέρθηκε ότι θα περιλαμβάνει ενδιάμεσες στάσεις στα νησιά Χίος και Λέσβος και θα εκτελείται με εμπορικό πλοίο Ρο-Ρο. Εντάσσεται, δε,  στο σχέδιο ανασυγκρότησης του Έβρου.