Οι μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στα αστικά κέντρα και την περιφέρεια είναι ένα φαινόμενο γνωστό, που επηρεάζει έντονα τις τοπικές κοινωνίες της χώρας. Ωστόσο, μια βιομηχανική επένδυση στην Πελασγία Φθιώτιδας έρχεται να ανατρέψει τις νόρμες. Η UNIPAKHELLAS, μέλος του Πολυεθνικού Ομίλου INDEVCO, υλοποιεί ένα στρατηγικό πλάνο με στόχο όχι μόνο την ενίσχυση της παραγωγικής της δυναμικής, αλλά και τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης για την περιφέρεια.
Στην καρδιά αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η υπερσύγχρονη χαρτοποιία που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στην Πελασγία. Η μονάδα ανακυκλώνει το 40% του παλαιοχάρτου κυματοειδούς συσκευασίας της χώρας, μειώνοντας σημαντικά τα απόβλητα και ενισχύοντας την κυκλική οικονομία. Με τεχνολογίες αιχμής, παράγει χαρτί από 100% ανακυκλωμένο υλικό, συμβάλλοντας στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και δημιουργώντας ένα πιο «πράσινο» και ανθεκτικό βιομηχανικό οικοσύστημα.
Βιομηχανική ανάπτυξη με τοπικό και περιβαλλοντικό πρόσημο
Η συγκεκριμένη επένδυση δεν αφορά μόνο αριθμούς και γραμμές παραγωγής. Πρόκειται για μια στρατηγική τοποθέτηση, τόσο με περιβαλλοντικό όσο και με κοινωνικό αποτύπωμα. Η UNIPAKHELLAS απασχολεί ήδη πάνω από 500 εργαζομένους σε όλη τη χώρα, με παρουσία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θήβα, Κρήτη και φυσικά, στη Φθιώτιδα, εντάσσοντας την περιφέρεια στο αναπτυξιακό της πλάνο.
Μέσω της νέας μονάδας, η Ελλάδα γίνεται το κέντρο των δραστηριοτήτων του Ομίλου στην Ευρώπη, επιτρέποντας στην εταιρεία να καλύψει καλύτερα τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς, αλλά και να εξυπηρετήσει τις περιφερειακές αγορές και τις θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, δημιουργεί νέες ευκαιρίες απασχόλησης για την τοπική κοινωνία, ενώ διευκολύνει την καθετοποίηση της παραγωγής, ενισχύοντας την ικανότητα της εταιρείας να διευρύνει διαρκώς τη γκάμα καινοτόμων και βιώσιμων λύσεων συσκευασίας.
Με αυτόν τον τρόπο, απαντάει στη σημερινή ανάγκη της περιφέρειας για περαιτέρω ανάπτυξη και επαγγελματική αποκατάσταση των κατοίκων του τόπου, εγκαθιδρύοντας ένα σύγχρονο μοντέλο κυκλικής οικονομίας, μέσα από τη διαδικασία παραγωγής που εφαρμόζει.
Ακόμα, η UNIPAKHELLAS, υποστηρίζοντας διαχρονικά την κυκλική οικονομία, χρησιμοποιεί υλικά που είναι «κυκλικά από τη φύση τους». Η εταιρεία λειτουργεί ένα σύστημα κλειστού βρόγχου, ανακυκλώνοντας απορρίμματα χάρτου και μετατρέποντάς τα σε νέα, πλήρως ανακυκλώσιμα προϊόντα συσκευασίας. Συλλέγοντας παλιές συσκευασίες και επαναχρησιμοποιώντας τες στην παραγωγή, η εταιρεία μειώνει σημαντικά τα απορρίμματα που θα κατέληγαν σε χωματερές ή θα καίγονταν, συμβάλλοντας σε ένα καθαρότερο οικοσύστημα.
Εκτός από τις βιώσιμες πρακτικές παραγωγής, η UNIPAKHELLAS εξασφαλίζει ότι οι λύσεις συσκευασίας της είναι σχεδιασμένες για να βελτιστοποιούν όλα τα στάδια της διαδικασίας μεταφοράς των συσκευασιών. Οι συσκευασίες αποστέλλονται επίπεδες και είναι ελαφρύτερες από τις παραδοσιακές ξύλινες ή πλαστικές εναλλακτικές, επιτρέποντας την εξοικονόμηση χώρου στα φορτηγά. Αυτό μεταφράζεται σε λιγότερα φορτηγά στους δρόμους, μειωμένη ατμοσφαιρική ρύπανση και χαμηλότερα κόστη μεταφοράς για τις επιχειρήσεις - όλα αυτά ενώ διατηρείται η υψηλή ποιότητα και η ανακυκλωσιμότητα των προϊόντων.
Μάλιστα, στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης και με σταθερή προσήλωση στις αρχές της βιωσιμότητας, η UNIPAKHELLAS αναπτύσσει ένα στοχευμένο στρατηγικό σχέδιο που ξεπερνά τα όρια της εταιρείας, αγγίζοντας την ευρύτερη περιφέρεια της Φθιώτιδας και κατ’ επέκταση τη χώρα.
Με θεμέλια την κυκλική οικονομία, τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών και τη διαφάνεια στη λειτουργία της, η εταιρεία προχωρά μεθοδικά στον ενεργειακό μετασχηματισμό των εγκαταστάσεών της στην Πελασγία, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη της περιοχής.
Ως ενεργός και υπεύθυνος «εταιρικός πολίτης», η UNIPAKHELLAS ενσωματώνει τις ανάγκες της εποχής και της τοπικής κοινωνίας στον πυρήνα της επιχειρηματικής της στρατηγικής, καθώς όπως έχει δηλώσει ο κύριος Άγγελος Μπόγδανος, Αντιπρόεδρος Βιώσιμης Ανάπτυξης του INDEVCO Group Hellas, «η Φθιώτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε μια περιφερειακή πρωτεύουσα βιώσιμης βιομηχανίας».
Με άλλα λόγια, η UNIPAKHELLAS επιχειρεί να φέρει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο στην καρδιά της Φθιώτιδας, ένα μοντέλο που συνδυάζει καινοτομία, περιβαλλοντική υπευθυνότητα, αλλά και ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας. Άλλωστε τέτοιες πρωτοβουλίες, καθίστανται καταλύτες περιφερειακής ανάπτυξης και μετασχηματισμού περιοχών της χώρας, όπως η Φθιώτιδα, σε πρότυπα για τη βιομηχανία, εφάμιλλα αντίστοιχων αστικών περιπτώσεων.