Ολυμπία Οδός: Επένδυση στην Ασφάλεια, την Κοινωνία και το Περιβάλλον

16 Ιούλιος 2025
Ολυμπία Οδός: Επένδυση στην Ασφάλεια, την Κοινωνία και το Περιβάλλον

Η Ολυμπία Οδός αποτελεί έναν από τους βασικότερους άξονες του εθνικού οδικού δικτύου, με συνολικό μήκος 277 χιλιομέτρων και στρατηγική σημασία για την ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας.  

Συνδέοντας την Αττική με την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο, ο αυτοκινητόδρομος διαμορφώνει ένα πλαίσιο βιώσιμης κινητικότητας, που συνδυάζει την οδική ασφάλεια, τον σεβασμό στο περιβάλλον και την οικονομική ενδυνάμωση των περιοχών διέλευσης.

Με ολιστική προσέγγιση στην αειφορία, η Ολυμπία Οδός αναδεικνύεται σε μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης, προσφέροντας ουσιαστικά οφέλη στην καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και αποτελώντας στρατηγικό σύμμαχο των τοπικών κοινωνιών.

Οικονομική ώθηση και καινοτομία στον τομέα των διοδίων

Η Ολυμπία Οδός είναι ο πρώτος αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα που προσφέρει σύστημα χιλιομετρικής χρέωσης μέσω του πομποδέκτη ΟΛΥΜΠΙΑ PASS. Από το 2021 έως σήμερα, έχουν καταγραφεί 9,7 εκατομμύρια διελεύσεις με το υβριδικό σύστημα, αποφέροντας όφελος 8,4 εκατ. ευρώ στους χρήστες, με μείωση χρέωσης έως 76%.  

Το καινοτόμο αυτό μοντέλο συνδυάζει τη διαφάνεια με την ανταποδοτικότητα, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις υποδομές.

Παράλληλα, η λειτουργία του αυτοκινητόδρομου έχει δώσει ώθηση στην τουριστική και εμπορική δραστηριότητα, καταγράφοντας αύξηση τουριστικού ρεύματος 15-20% σε περιοχές με υψηλή δυναμική, όπως τα Ιόνια νησιά και οι παραλιακοί προορισμοί της Πελοποννήσου.  

Η μείωση του χρόνου μεταφοράς αγαθών έχει ενισχύσει τη ροή προϊόντων, οδηγώντας σε 30-40% βελτίωση της εμπορικής δραστηριότητας και αύξηση του τοπικού ΑΕΠ κατά 0,5-1,5%.  

Αξιοσημείωτο δε, ότι σήμερα παρέχει πάνω από 1.600 θέσεις εργασίας, πολλές από αυτές αφορούν στελέχη υψηλής επιστημονικής εξειδίκευσης.

Πυλώνας μεταφορών με έμφαση στη συνδεσιμότητα

Η Ολυμπία Οδός δεν αποτελεί απλώς μια σημαντική οδική αρτηρία, αλλά και κεντρικό κόμβο μεταφορών. Το τμήμα Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα καταγράφει τη μεγαλύτερη μέση ημερήσια κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στη χώρα, κατά 50% αυξημένη σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο.  

Επιπλέον, η στρατηγική της πολυτροπικότητας αναδεικνύεται μέσα από τη σύνδεση του άξονα με λιμάνια (Κόρινθος, Κιάτο, Αίγιο) και το αεροδρόμιο του Αράξου, καθιστώντας τον αυτοκινητόδρομο κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα logistics της χώρας.

Παράλληλα, η εταιρεία επενδύει διαρκώς στον διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και στην υποστήριξη της εκπαίδευσης, παρέχοντας υποτροφίες και συνεργαζόμενη με πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Πατρών-Πύργου: Μια νέα σελίδα για τη Δυτική Ελλάδα

Η κατασκευή του νέου οδικού τμήματος Πατρών-Πύργου φέρνει δυναμικές προοπτικές για την περιφερειακή ανάπτυξη. Το έργο αναμένεται να ενισχύσει την τοπική οικονομία κατά 6% κατά τη φάση κατασκευής και να προσθέσει 2 δισ. ευρώ στο εθνικό ΑΕΠ.

Στην περίοδο λειτουργίας προβλέπεται ενίσχυση της ανάπτυξης έως και 5% στην Ηλεία και 2-3% στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η αναμενόμενη αύξηση της οδικής ασφάλειας στην περιοχή, η οποία αναμένεται να ακολουθήσει τα πρότυπα του τμήματος Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα, όπου καταγράφηκε μείωση 91% στα τροχαία ατυχήματα μετά την ολοκλήρωση των έργων.

Οδική ασφάλεια: Από προτεραιότητα σε κουλτούρα

Η Ολυμπία Οδός έχει ενσωματώσει την οδική ασφάλεια στον πυρήνα της στρατηγικής της. Με νέες υποδομές – κόμβους, σήραγγες, φωτισμό και συστηματική συντήρηση, έχει συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων κατά 91% σε σχέση με την προ λειτουργίας εποχή.

Επιπλέον, με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», έχουν υλοποιηθεί εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν αγγίξει 17.000 μαθητές, 2.000 φοιτητές και 650 στρατιώτες, καλλιεργώντας μια νέα κουλτούρα υπεύθυνης οδήγησης.

Περιβαλλοντική ευθύνη με ορίζοντα το 2030

Στον τομέα του περιβάλλοντος, η Ολυμπία Οδός ηγείται της μετάβασης προς μια πιο πράσινη κινητικότητα. Από το 2018 έχουν επενδυθεί 94 εκατ. ευρώ σε έργα και τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον, με αποτέλεσμα τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος κατά 62%.

Το πρόσφατο πρόγραμμα φωτοβολταϊκών πάρκων, ισχύος 10 MWp, που είναι το μεγαλύτερο σε ελληνικό αυτοκινητόδρομο, σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της εταιρείας να μηδενίσει τις εκπομπές της έως το 2030.

Παράλληλα, αναπτύσσεται εκτενές δίκτυο ταχυφορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, με στόχο την εγκατάσταση 26 σταθμών ανά 100 χιλιόμετρα έως το τέλος του έτους, καλύπτοντας τις αυστηρότερες ευρωπαϊκές προδιαγραφές. 
 
 

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ