Η διαχειρίστρια εταιρεία των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα διατηρεί σταθερά ανοδικές και ιδιαίτερα ανθεκτικές τις επιδόσεις της στην συνολική επιβατική κίνηση του δικτύου της και συνεχίζει τις επενδύσεις σε αναβάθμιση υποδομών και ταξιδιωτικής εμπειρίας, ενισχύοντας τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία.
Ως πιλότοι για την απορρόφηση των γεωπολιτικών κραδασμών στο α΄ εξάμηνο 2025 έδρασαν η συνεχής αναβάθμιση υποδομών, υπηρεσιών και ασφάλειας, αλλά και το «καλό προηγούμενο» επιδόσεων, μετριάζοντας τις αρνητικές επιρροές στη διεθνή επιβατική κίνηση, που αποτελεί σταθερά τα τελευταία χρόνια το μεγάλο πλεονέκτημα για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport Greece.
Έτσι, η διεθνής επιβατική κίνηση τον Ιούνιο ανήρθε σε 4.524.366 επιβάτες, αυξημένη κατά 1,6% σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2024 και κατά 2,8% με 9.523.377 εκατομμύρια επιβάτες από την αρχή του 2025, ενώ η συνολική κίνηση σημείωσε άνοδο κατά 1,9% από την αρχή του έτους.
Μικρή υποχώρηση σημειώθηκε στην εγχώρια επιβατική κίνηση κατά 0,8%, (821.877 επιβάτες) τον Ιούνιο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός επιβατών από το έτος παραχώρησης ως σήμερα ανέρχεται σε 225,45 εκατομμύρια επιβάτες.
Αντίστοιχα οι πτήσεις από την αρχή του έτους σημείωσαν σημαντική άνοδο κατά 2,3% (διεθνείς) και οριακή υποχώρηση 0,2% (εσωτερικού), για να διαμορφωθεί το σύνολο για το α’ εξάμηνο στο +1,3%.
Απορροφήθηκαν οι επιπτώσεις από τη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν
Πιο συγκεκριμένα, σημαντική διακοπή της αεροπορικής κίνησης με προορισμό το Ισραήλ δημιούργησαν οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις με επίκεντρο το Ισραήλ, οι οποίες συνέπεσαν με το κλείσιμο του α’ εξαμήνου για τη Fraport Greece.
Το αεροδρόμιο Μυκόνου
Το «επιβατικό κενό» θα μπορούσε να αποτυπωθεί σε περίπου 500 δυνητικά χαμένες πτήσεις και 60.000 δυνητικά επηρεασμένους επιβάτες, με βάση το αρχικό πρόγραμμα πτήσεων ως είχε μέχρι τις αρχές του μήνα, επηρεάζοντας τα τερματικά Ρόδου, Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Μυκόνου, Κω, Σαντορίνης, Ακτίου, Κεφαλονιάς, Χανίων και Μυτιλήνης, τα περισσότερα από τα οποία ως τώρα έχουν καταγράψει ισχυρές θετικές επιδόσεις σε επιβατικές ροές και αριθμό πτήσεων.
Το αεροδρόμιο Μυτιλήνης
Η διαχειρίστρια εταιρεία των 14 περιφερειακών αεροδρομίων ωστόσο κατάφερε να μετριάσει τις αρνητικές επιρροές, χάρη στις ισχυρές επιδόσεις που είχαν προλάβει να επιδείξουν τα ισραηλινά της δρομολόγια ως τα μέσα του Ιουνίου. Αρκεί να σημειωθεί ότι κατά το πρώτο μέρος του Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν 320 εμπορικές μετακινήσεις με συνολικά 45.000 επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 82,4%, πάνω από 20.000 επιβάτες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2024.
Η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση των πτήσεων προς και από Ρόδο, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Σαντορίνη, Κεφαλονιά, Άκτιο και Κω.
Το αεροδρόμιο της Κω
Ενθαρρυντικά τα νούμερα από Σαντορίνη
Στους εγχώριους παράγοντες που επηρεάζουν τα αποτελέσματα συνεχίζει να επιδρά αρνητικά στη συνολική απόδοση του δικτύου της Fraport Greece η μείωση της κίνησης στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης.
Το αεροδρόμιο Σαντορίνης
Το Αεροδρόμιο της Σαντορίνης κατέγραψε 72.000 λιγότερους επιβάτες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι (-17,2%). Ωστόσο, υπάρχουν σημάδια σταδιακής ανάκαμψης, με την κίνηση να βελτιώνεται μήνα με το μήνα, σε σύγκριση με τα -27,8% και -21,4% Απριλίου και Μαΐου αντίστοιχα.
Αεροδρόμιο Μακεδονία
Σταθερά θετικά πρόσημα συνεχίζει να καταγράφει το αεροδρόμιο «Μακεδονία» (SKG), σημειώνοντας αύξηση κατά 7,3% / +52.500 επιβάτες και 6,4% στις πτήσεις, ακόμη και τον Ιούνιο και συγκρατώντας τη συνολική απόδοση του δικτύου.
Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην ισχυρή ζήτηση από τις αγορές της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι περισσότεροι αερομεταφορείς κατέγραψαν αξιοσημείωτες αυξήσεις, με τη Ryanair και τη Wizz Air να ηγούνται σε όρους απόλυτης αύξησης των επιβατών.
Το αεροδρόμιο Ζακύνθου
Υψηλό θετικό πρόσημο εμφάνισε το τερματικό Ζακύνθου, μεταφέροντας 23.500 περισσότερους επιβάτες, μια αύξηση που ισούται με 6,1%, προερχόμενη κυρίως από το εξωτερικό, και συγκεκριμένα την ιταλική αγορά (+64,6% / +12,8K επιβάτες) με το νέο άνοιγμα της Wizz Air προς Μιλάνο.
Θετικά ξεχωρίζει για μία ακόμη φορά και το αεροδρόμιο Κέρκυρας με αύξηση 5,5% και 39.100 περισσότερους επιβάτες, κυρίως χάρη στην ισχυρή ζήτηση από τις αγορές της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας. Η αύξηση αυτή υποστηρίχθηκε από τις επιδόσεις της Easyjet, της Condor, της Ryanair και της Wizzair.
Το αεροδρόμιο Ρόδου
Ελαφρώς αυξημένη παραμένει η κίνηση στο αεροδρόμιο Ρόδου (+0,3% / +3,4Κ επιβάτες), παρά τις επιπτώσεις από την αναστολή πτήσεων προς το Ισραήλ (-51,4% / -20,3Κ επιβάτες), ενισχυμένο από τις αγορές της Γερμανίας, της Πολωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η συνολική απόδοση του δικτύου της Fraport Greece επιμένει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, παρά τις γεωπολιτικές συγκυρίες, με κύριο μοχλό τις συνεχιζόμενες επενδύσεις στο πεδίο της αναβάθμισης υποδομών, τη βελτίωση της ταξιδιωτικής εμπειρίας και την ενίσχυση της ασφάλειας, τροφοδοτώντας τον ελληνικό τουρισμό, τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία.
Δείτε τις επιδόσεις της Fraport Greece για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2025 εδώ: