Σε πλήρη τροχιά αναβάθμισης και στρατηγικής αξιοποίησης εισέρχεται το εθνικό δίκτυο αερολιμένων, καθώς το 2025 προδιαγράφεται ως έτος-καμπή για τον εκσυγχρονισμό και την περαιτέρω ανάπτυξη κομβικών αεροδρομίων στη χώρα μας.
Από τον νέο διεθνή αερολιμένα Καστελίου στην Κρήτη μέχρι την παραχώρηση της Καλαμάτας και τις επεκτάσεις της Fraport Greece, τα έργα ξεδιπλώνουν ένα δυναμικό επενδυτικό πλέγμα με πολλαπλές επιπτώσεις στην τουριστική, περιφερειακή και εθνική οικονομία.
Καστέλι – Το έργο των 600 εκατ. ευρώ που μεταμορφώνει την Κρήτη
Με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027 και επενδυτικό αποτύπωμα που υπερβαίνει τα 600 εκατ. ευρώ, το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής (άνω του 40%).
Η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – GMR υλοποιεί το φιλόδοξο αυτό έργο με σύμβαση παραχώρησης 35 ετών, που περιλαμβάνει αεροσταθμό 94.000 τ.μ., διάδρομο 3.200 μέτρων και συνδετικό οδικό δίκτυο με τον ΒΟΑΚ.
Η πρόβλεψη για την έναρξη εξυπηρέτησης 10 εκατ. επιβατών ετησίως ήδη από το 2027 καθιστά το Καστέλι το δεύτερο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της χώρας, μετά το «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Οι υποδομές, η εμπορική ζώνη των 800 στρεμμάτων και η στρατηγική του θέση ενισχύουν τον ρόλο του ως διεθνούς κόμβου αερομεταφορών και μοχλού ανάπτυξης για ολόκληρη την Κρήτη.
Καλαμάτα – Νέα εποχή με παραχώρηση 40 ετών και επενδύσεις 28,3 εκατ. ευρώ
Η παραχώρηση του Διεθνούς Αερολιμένα Καλαμάτας στην κοινοπραξία Fraport – Όμιλος Κοπελούζου – Όμιλος Κωνσταντακόπουλου σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου για την αεροπορική πύλη της Μεσσηνίας.
Η συμφωνία ύψους 71,2 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει επενδύσεις 28,3 εκατ. ευρώ μέσα στην πρώτη τριετία, με στόχο την αναβάθμιση του υφιστάμενου αεροσταθμού και την κατασκευή νέου, ικανού να ανταποκριθεί σε αυξημένη επιβατική κίνηση που αναμένεται να ξεπεράσει τους 500.000 επιβάτες ετησίως.
Να σημειώσουμε ότι το έργο δεν αφορά μόνο την τουριστική ενίσχυση της Μεσσηνίας, αλλά αποτελεί κομβικό κρίκο ενός μεγαλύτερου πλαισίου υποδομών που θα αναβαθμίσουν συνολικά τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο.
Θεσσαλονίκη – Σταθερή πύλη προς την Ευρώπη
Το αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης παραμένει στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού της Fraport Greece, η οποία παρά την τρέχουσα έμφαση στα νησιά διατηρεί την εστίαση στην περαιτέρω ενίσχυση της διασύνδεσης με ευρωπαϊκές αγορές.
Οι ήδη πραγματοποιημένες επενδύσεις στο «Μακεδονία» (με νέο τερματικό, χώρους στάθμευσης και αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά συστήματα) δημιουργούν ισχυρές βάσεις για επέκταση της επιβατικής κίνησης και τουριστικής ροής προς τη Βόρεια Ελλάδα.
Τα 14 Περιφερειακά της Fraport – Νέα επενδυτική ένεση 200 εκατ. ευρώ
Η Fraport Greece προχωρά σε επιπλέον επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ στα 14 αεροδρόμια που ήδη διαχειρίζεται, με προτεραιότητα στα κορεσμένα νησιωτικά hubs της Μυκόνου, Σαντορίνης, Κω και Κέρκυρας. Οι αυξημένοι όγκοι επιβατών μετά την πανδημία πιέζουν τις υφιστάμενες υποδομές, οδηγώντας σε νέα έργα επεκτάσεων, αναβάθμιση διαδρόμων και αύξηση της φέρουσας ικανότητας. Πρόκειται για έργα 210 εκατ. ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025, τα οποία θα αναβαθμίσουν το επίπεδο ασφάλειας και εξυπηρέτησης, ενισχύοντας παράλληλα τη διεθνή εικόνα των ελληνικών τουριστικών προορισμών.
Ιδιαίτερη κινητικότητα ωστόσο παρατηρείται και στα μικρότερα νησιωτικά αεροδρόμια. Ξεχωρίζουν η Χίος με δύο εργολαβίες συνολικού ύψους 35 εκατ. ευρώ. Η Σύρος με έργα 10 εκατ. ευρώ για το πεδίο ελιγμών. Η Νάξος με επέκταση διαδρόμου, ένα έργο ύψους 22 εκατ. ευρώ και η Πάρος με νέο τερματικό σταθμό και υποδομές ύψους 46 εκατ. ευρώ.
Τα έργα αυτά εξυπηρετούν την αυξανόμενη ζήτηση των τουριστικών νησιών και ενισχύουν την πολυκεντρική προσέγγιση στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος.
Οικονομικός και γεωστρατηγικός αντίκτυπος
Η επιτάχυνση της υλοποίησης αυτών των έργων αεροπορικών υποδομών δεν αποτελεί μόνο απάντηση στην αυξανόμενη τουριστική πίεση, αλλά εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξης, βιωσιμότητας και ενίσχυσης των μεταφορών.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι, εάν συνεχιστεί η αύξηση της τουριστικής ζήτησης με τους τρέχοντες ρυθμούς, νέα έργα επέκτασης θα καταστούν απαραίτητα ήδη από την επόμενη πενταετία.
Το σίγουρο είναι ότι η σύνδεση των αεροδρομίων με οδικά και τουριστικά έργα δημιουργεί ένα ισχυρό πλέγμα πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων για τις τοπικές και εθνικές οικονομίες.
Τα ελληνικά αεροδρόμια μετατρέπονται σε πύλες ανάπτυξης, με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 1,5 δισ. ευρώ και φιλοδοξούν να απογειώσουν τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη αερομεταφορών και τουρισμού.
ΔΑΑ: Σε πλήρη τροχιά επέκτασης το «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών βρίσκεται πλέον σε τροχιά υλοποίησης επενδύσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών και τη διεύρυνση της επιβατικής ικανότητας, που ήδη προσεγγίζει τα λειτουργικά της όρια.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η πλήρης υλοποίηση του ευρύτερου masterplan επέκτασης (σταδιακά έως το 2030) προβλέπει αύξηση της επιβατικής ικανότητας από περίπου 26 εκατ. σε πάνω από 35 εκατ. επιβάτες ετησίως.
Η αύξηση της χωρητικότητας των εγκαταστάσεων θεωρείται καθοριστική όχι μόνο για την εξυπηρέτηση τουριστικών και επιχειρηματικών ροών, αλλά και για τη διατήρηση της ελκυστικότητας της Αθήνας ως πύλη εισόδου και διεθνές σημείο ανταπόκρισης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.
Στο επόμενο στάδιο της επέκτασης, προβλέπεται η κατασκευή νέου δορυφορικού αεροσταθμού, σε εφαπτεία με τη νέα πίστα, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τον υπάρχοντα κύριο τερματικό σταθμό.
Ο σχεδιασμός του βασίζεται σε μοντέλο «modular terminal expansion», δηλαδή θα έχει τη δυνατότητα σταδιακής αύξησης της δυναμικότητας με χαμηλότερο κόστος και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Παράλληλα, ενισχύεται η βιωσιμότητα του αεροδρομίου μέσω της υιοθέτησης «πράσινων» τεχνολογιών, όπως η ενίσχυση του υφιστάμενου φωτοβολταϊκού πάρκου, ώστε μέχρι το 2026 να καλύπτεται το 100% της λειτουργίας του αεροδρομίου από ΑΠΕ.