«Θα πεθάνετε»: Οι γυναίκες δημοσιογράφοι του Ιράν μιλούν για την τρομοκράτηση
AP Photo/Markus Schreiber, File
AP Photo/Markus Schreiber, File

«Θα πεθάνετε»: Οι γυναίκες δημοσιογράφοι του Ιράν μιλούν για την τρομοκράτηση

Ενόσω το Ιράν «στήνει» δίκες για την κάλυψη του θανάτου της νεαρής Μάχσα Αμινί, που πυροδότησε κύμα εξέγερσης κατά του θεοκρατικού καθεστώτος, οι γυναίκες δημοσιογράφοι μιλούν ανοιχτά για ξυλοδαρμούς και απειλές από κυβερνητικούς πράκτορες που προσπαθούν να «εξαφανίσουν» τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.

Νεαρή δημοσιογράφος με έδρα την Τεχεράνη μιλά στον βρετανικό Guardian για τις κλήσεις και τα μηνύματα που είχε λάβει: «Είπαν ότι ήταν στο σπίτι της αδερφής μου και ήταν εκεί για να τη βιάσουν»...

Ήταν οι ίδιοι πράκτορες των Φρουρών της Επανάστασης που την είχαν ανακρίνει αφότου συμμετείχε σε μία από τις πανεθνικές διαδηλώσεις που «σάρωσαν» τη χώρα μετά το θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί στα «χέρια» της διαβόητης αστυνομίας ηθών το Σεπτέμβριο του 2022, αφότου συνελήφθη επειδή δεν φορούσε με τον ενδεδειγμένο τρόπο την ισλαμική μαντήλα και στη συνέχεια φέρεται να ξυλοκοπήθηκε έως ότου έπεσε σε κώμα.

Καθώς έχουν οδηγηθεί σε δίκη δύο γυναίκες δημοσιογράφοι, οι οποίες ήταν από τις πρώτες που μετέδωσαν πληροφορίες για το θάνατο της Μάχσα Αμινί, δημοσιογράφοι στο Ιράν περιγράφουν τους ξυλοδαρμούς, τις απειλές και τη φυλάκιση που αντιμετώπισαν για την κάλυψη των διαδηλώσεων στη χώρα.

Μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, μια γυναίκα δημοσιογράφος ανέφερε ότι φοβόταν για τη ζωή της, παρόλο που αφέθηκε ελεύθερη χωρίς κατηγορίες μετά την κράτηση από τους Φρουρούς της Επανάστασης για τρεις ημέρες. Είχε συλληφθεί ενώ κάλυπτε διαδηλώσεις ως ρεπόρτερ μετά τον θάνατο της Αμινί.

«Αυτοί [σ.σ. οι πράκτορες των Φρουρών της Επανάστασης] μου έχουν στείλει μήνυμα πολλές φορές με απειλές ότι θα με σκοτώσουν, όπως τους διαδηλωτές που σκότωσαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων», δήλωσε. Μια άλλη γυναίκα δημοσιογράφος ανέφερε ότι της είπαν ότι «δεν είχε δικαίωμα να καλύψει τις διαδηλώσεις» και ότι δεν μπορούσε να πάρει συνέντευξη από τις οικογένειες θυμάτων.

Περίπου το 40% των δημοσιογράφων που τέθηκαν υπό κράτηση τους τελευταίους επτά μήνες ήταν γυναίκες, σύμφωνα με την οργάνωση για την ελευθερία του Τύπου Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Οι δύο γυναίκες δημοσιογράφοι που δικάζονται κατηγορούνται για συνωμοσία με εχθρικές ξένες δυνάμεις, μια κατηγορία που δυνητικά επισύρει τη θανατική ποινή. Κρατούνται στην απομόνωση από τότε που συνελήφθησαν λίγο μετά τα ρεπορτάζ τους τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η Νιλοφάρ Χαμεντί, η οποία εργάζεται για τη μεταρρυθμιστική εφημερίδα Shargh Daily, και η Ελάλεχ Μοχαμαντί που γράφει για την ισότητα των φύλων και τα κοινωνικά ζητήματα για την εφημερίδα Hammihan, κατηγορήθηκαν για «ενορχήστρωση των διαδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο» μέσω των ρεπορτάζ τους, καθώς και για συνεργασία με δυτικές μυστικές υπηρεσίες, και ιδίως την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA).

Η δημοσιογραφία των πολιτών έχει έλθει να καλύψει σε μεγάλο βαθμό το «κενό» των επαγγελματιών δημοσιογράφων που έχουν παγιδευτεί από τη λογοκρισία. Αναφορές και φωτογραφίες τους έχουν κάνει το γύρο του κόσμου. «Υπό το φόβο της διεθνούς αντίδρασης, η ιρανική κυβέρνηση παρενοχλεί λιγότερο γνωστούς δημοσιογράφους, αλλά τιμωρεί τους ανώνυμους πολίτες δημοσιογράφους», αναφέρει επαγγελματίας του Τύπυ.

«Γνωρίζω πολλούς από αυτούς [δημοσιογράφους πολίτες] που ξυλοκοπήθηκαν υπό κράτηση και τους έσπασαν τα πόδια. Όλα τα βίντεο και οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ήταν από αυτούς τους πολίτες δημοσιογράφους, όχι από επίσημα μέσα ενημέρωσης», επισημαίνει η ίδια.

Ο μειούμενος αριθμός θέσεων εργασίας για ανεξάρτητους δημοσιογράφους -καθώς και οι απειλές για τη ζωή και την ελευθερία τους στο Ιράν- ανάγκασε ορισμένους από τους ανθρώπους που μίλησαν στον Guardian να ενταχθούν σε κρατικά μέσα ενημέρωσης για να μπορούν να βγάλουν τα προς το ζην. Εξακολουθούν να ελπίζουν ότι κάποια στιγμή θα μπορούν να κάνουν ελεύθεροι τη δουλειά τους.

«Ο λαός του Ιράν είναι πιο συνειδητοποιημένος και σοφότερος από ποτέ, αλλά, με όλο τον πλούτο και τα όπλα στα χέρια του δικτάτορα, πώς θα πολεμήσουν οι Ιρανοί εναντίον αυτού του αυταρχικού καθεστώτος;» αναφέρει μία δημοσιογράφος, προσθέτοντας: «Μερικές φορές σκέφτομαι να φύγω από το Ιράν, αλλά ποιος θα βοηθήσει στη συνέχεια να ακουστούν οι φωνές;»...

Διαβάστε επίσης

Ιράν: Ξεκίνησε η δίκη της δημοσιογράφου που είχε καλύψει το θάνατο της Μαχσά Αμινί

Ιράν: Άγνωστοι βεβήλωσαν τον τάφο της Μαχσά Αμινί

Γυναίκες χωρίς χιτζάμπ: Η νέα «κανονικότητα» στο Ιράν