Το νέο τοπίο στη Μ. Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν και η ώρα της απάντησης από το Ισραήλ
AP
AP
Live Όλες οι Εξελίξεις

Το νέο τοπίο στη Μ. Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν και η ώρα της απάντησης από το Ισραήλ

Η μαζική επίθεση από το Ιράν και των συμμάχων του κατά του Ισραήλ με πάνω από 200 drones και πυραύλους αλλάζει το τοπίο και τα δεδομένα στην αντιπαράθεση Ιράν - Ισραήλ, καθώς είναι η πρώτη φορά που υπάρχει απευθείας κτύπημα από την Τεχεράνη.

Το γεγονός ότι η προσβολή πολιτικών και στρατιωτικών στόχων έγινε συντονισμένα από Νότο, Βορρά και Ανατολή και ότι συμμετείχαν εκτός από τους γνωστούς «πληρεξούσιους» της Τεχεράνης, δηλαδή Λίβανο και Υεμένη, και το ίδιο το Ιράν, δημιουργεί προϋποθέσεις για μια περιφερειακή σύγκρουση και εκτροχιασμού της Μ. Ανατολής.

Το Ισραήλ κατάφερε με τη βοήθεια των συμμάχων του, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ιορδανίας, τα μαχητικά των οποίων κατέρριψαν πολλές δεκάδες drones και πυραύλους, να αναχαιτίσει την επίθεση. Τώρα ετοιμάζει τη δική του απάντηση. Το ερώτημα είναι με τι ένταση και σε τι έκταση θα επιλέξει να απαντήσει στην Τεχεράνη και κατά πόσο αυτή η απάντηση θα είναι συντριπτική.

Η μαζική επίθεση του Ιράν και των «πληρεξουσιών» του στο Ισραήλ, ακόμη και αν είχαν ως αποτέλεσμα ήσσονες υλικές ζημιές όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος των IDF, Ντ. Χαγκάρι, δεν παύει να κρύβει έναν εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο. Την εμπλοκή του Ιράν σε μια απευθείας σύγκρουση με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, γεγονός που αποφεύγει τόσα χρόνια γνωρίζοντας ότι οι συνέπειες θα είναι δραματικές.

Αν τελικά το Ισραήλ επιλέξει να δώσει μια συντριπτική απάντηση, οι καταστροφές που θα υποστεί το Ιράν και το πλήγμα στην οικονομία του θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη απονομιμοποίηση του θεοκρατικού καθεστώτος, το οποίο ήδη δοκιμάζεται από το κύμα αμφισβήτησης που διογκώνεται τα τελευταία δυο χρόνια.

Ειδικά όταν η χθεσινή επίθεση έγινε ως απάντηση για το θάνατο των δύο στρατηγών - μελών των Φρουρών της Επανάστασης, ένα σώμα καθόλου δημοφιλές στην ιρανική κοινωνία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου για τις εξελίξεις μετά την επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ από το Ιράν, χωρίς να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες, ενώ το βράδυ της Κυριακής (14/04), συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο κίνδυνος μιας γενικευμένης πάντως ανάφλεξης στην περιοχή είναι πιο κοντά παρά ποτέ, με το Τελ Αβίβ να έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει «σημαντική απάντηση», το δε, Ιράν να προειδοποιεί με «σθεναρή απάντηση» όσες χώρες ανοίξουν τον εναέριο χώρο τους για ισραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν.

Σε αυτό το κλίμα, η Αίγυπτος έχει θέσει την αντιαεροπορική της άμυνα σε κατάσταση υψίστου συναγερμού, οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία, η Ιορδανία που συνέβαλε με μαχητικά στην κατάρριψη drones βρίσκεται στη διακεκαυμένη ζώνη και ο περαιτέρω εκτροχιασμός της Μ. Ανατολής κρέμεται από μια κλωστή.

Τις πρώτες πρωινές ώρες ο ισραηλινός στρατός κήρυξε τη λήξη του συναγερμού, μιλώντας παράλληλα για ήσσονος μόνο σημασίας υλικές ζημιές σε στρατιωτικούς στόχους, χωρίς να αναφερθούν ανθρώπινες απώλειες.

Η ιρανική επίθεση εγείρει σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, το «τζίνι βγήκε από το μπουκάλι» και το τοπίο στη Μ. Ανατολή δεν μπορεί να είναι το ίδιο με πριν.

08:01 H επιστροφή των ισραηλινών F-35 μετά την υπεράσπιση του εναέριου χώρου του Ισραήλ

Νετανιάχου: Αναχαιτίσαμε, απωθήσαμε, μαζί θα κερδίσουμε

Αναχαιτίσαμε, απωθήσαμε, μαζί θα κερδίσουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε σύντομο μήνυμα που ανήρτησε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ το πρωί της Κυριακής (14/04), μετά την επίθεση του Ιράν στη χώρα του.

07:52 Έκτακτο ΚΥΣΕΑ το απόγευμα υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη με φόντο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Συγκαλείται εκτάκτως το απόγευμα της Κυριακής (14/04) το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στον απόηχο της ιρανικής επίθεσης με drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.

Λόγω των εξελίξεων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επιστρέφει εσπευσμένα σήμερα Κυριακή από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα.

«Βρισκόμαστε σε μια περιοχή με επαναλαμβανόμενες κρίσεις. Πρέπει να επιστρέψω στην Αθήνα για να συμμετάσχω στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ» δήλωσε από τις ΗΠΑ ο κ. Δένδιας. 

07:23 Κίνα: Να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων

«H Κίνα είναι σοβαρά προβληματισμένη από την κλιμάκωση της έντασης μετά την εκτόξευση ιρανικών drones, αλλά και πυραύλων κατά του Ισραήλ», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών σε δηλώσεις του.

«Η Κίνα καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές να παραμείνουν ήρεμες και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων

Αυτός ο κύκλος των εντάσεων αποτελεί παράπλευρη συνέπεια του πολέμου στην Γάζα και ο κατευνασμός αυτής της πολεμικής διαμάχης αποτελεί πρώτη προτεραιότητα», ανέφερε.

07:14 Όστιν: Δεν επιδιώκουμε πόλεμο με το Ιράν, αλλά δεν θα διστάσουμε να δράσουμε αν χρειαστεί

Δεν επιδιώκουμε πόλεμο με το Ιράν, αλλά δεν θα διστάσουμε να δράσουμε για να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας και να υποστηρίξουμε την άμυνα του Ισραήλ», είπε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, τονίζοντας ότι το Ιράν πρέπει να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση.

«Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν δεκάδες πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που εξαπολύθηκαν από το Ιράν -καθώς και από το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη- εναντίον του Ισραήλ το βράδυ της Κυριακής προς Σάββατο

Καταδικάζουμε τις επιθέσεις αυτές από το Ιράν και τους συμμάχους του και καλούμε το Ιράν να σταματήσει αμέσως οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

05:05 Λήξη του συναγερμού

Τον συναγερμό που κήρυξαν εξαιτίας της ιρανικής επίθεσης με drones και πυραύλους τερμάτισαν οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (14/04). Ο συναγερμός κηρύχθηκε εξαιτίας των δεκάδων drones που απογειώθηκαν λίγο μετά τις 23:00 το Σάββατο, από βάσεις του Ιράν με σκοπό να πλήξουν στόχους στο Ισραήλ.

04:47 Επιστρέφει στην Ελλάδα ο Ν. Δένδιας

Λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας επιστρέφει στην Ελλάδα και δεν θα παραστεί στην παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της εθνικής παλιγγενεσίας του 1821 που θα πραγματοποιηθεί στην 5η Λεωφόρο στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

04:40 Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε και πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως την Κυριακή για να συζητήσει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού.

Η συνεδρίαση αναμένεται να γίνει στις 23:00 ώρα Ελλάδας.

Νωρίτερα, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, ο Γκιλάντ Ερντάν, ανακοίνωνε μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X πως ζήτησε τη σύγκληση του ΣΑ καθώς, «η ιρανική επίθεση εγείρει σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια» και «αναμένω να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο και να αναλάβει σθεναρή δράση εναντίον του Ιράν».

04:30 Επικοινωνία Νετανιάχου και Μπάιντεν μετά το πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο

Την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ ότι θα συνεχίζουν να στηρίζουν την ασφάλεια του Ισραήλ, μετέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν στον πρόεδρο του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου στο τηλεφώνημα που είχαν νωρίτερα τα ξημερώματα της Κυριακής (14/04), σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Σημειώνεται, ότι αυτή είναι η πρώτη επικοινωνία των δύο ηγετών μετά από την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν στο Ισραήλ με δεκάδες drones και πυραύλους.

«Το Ισραήλ επέδειξε μια αξιοθαύμαστη ικανότητα να αντιμετωπίσει και να υπερνικήσει ακόμα και τις πιο απροσδόκητες επιθέσεις στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στον Νετανιάχου.

03:56 Σολτς: Ανεύθυνη και αδικαιολόγητη η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Η αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε απόψε το Ιράν εναντίον ισραηλινού εδάφους είναι ανεύθυνη και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με οποιονδήποτε τρόπο», τόνισε ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς και προειδοποίησε ότι, «το Ιράν διακινδυνεύει ανάφλεξη».

«Είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και θα συζητήσουμε τώρα τα περαιτέρω με τους συμμάχους μας», πρόσθεσε ο Σολτς.

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν, ότι ο καγκελάριος ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις κατά την πτήση του προς την Κίνα και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας.

03:38 Γκουτέρες: Πραγματικός κίνδυνος μια καταστροφική κλιμάκωση σε ολόκληρη την περιοχή

Την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ καταδίκασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζητώντας αυτοσυγκράτηση και άμεση παύση των εχθροπραξιών.

«Είμαι βαθιά ανήσυχος για τον πολύ πραγματικό κίνδυνο μιας καταστροφικής κλιμάκωσης σε ολόκληρη την περιοχή. Καλώ όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση για να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες στρατιωτικές αντιπαραθέσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή», ανέφερε ο Γκουτέρες σε ανακοίνωσή του.

03:28 ΗΠΑ: Την ψηφοφορία νομοσχεδίου υποστήριξης του Ισραήλ επισπεύδει η Βουλή των Αντιπροσώπων

Νομοσχέδιο προς εξέταση θα φέρει η Βουλή των Αντιπροσώπων την ερχόμενη εβδομάδα, με το οποίο θα υποστηριχθεί το Ισραήλ και θα καθίσταται υπεύθυνο το Ιράν για την επίθεση που εξαπέλυσε, δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων, ο Στιβ Σκαλίς.

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων στέκεται σθεναρά στο πλευρό του Ισραήλ και πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για αυτήν την απρόκλητη επίθεση (του Ιράν)», αναφέρει σε δήλωσή του.

03:22 Ντ. Χαγκάρι (IDF): Πάνω από 200 drones και πύραυλοι κατά του Ισραήλ - Αναχαιτίζουμε τα περισσότερα - Η επίθεση του Ιράν είναι σε εξέλιξη

Κύματα επιθέσεων δέχεται το Ισραήλ από το Ιράν και τους συμμάχους του με πάνω από 200 drones και πυραύλους κρουζ. Η απειλή δεν έχει τελειώσει, δήλωσε ο εκπρόσωπος των IDF, Ντανιέλ Χαγκάρι, εξηγώντας ότι καταρρίφθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των ιρανικών drones και πυραύλων. Σύμφωνα με τον ίδιο, μικρές ζημιές έχει υποστεί μια αεροπορική βάση των IDF στο νότιο Ισραήλ.

«Πριν από λίγο, το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους από το έδαφός του προς το έδαφος του Ισραήλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Η διάταξη αεράμυνας είναι πλήρως λειτουργική και αναχαιτίζει απειλές όπου απαιτείται, ακόμη και αυτή τη στιγμή. Παράλληλα τα μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται στον αέρα, έτοιμα να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή».

03:05 «Φρουροί της Επανάστασης»: Θα απαντήσουμε σε όποια επίθεση από Ισραήλ και ΗΠΑ

Οποιαδήποτε απειλή προερχόμενη από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ θα λάβει αμοιβαία απάντηση από την Τεχεράνη», δήλωσαν οι «Φρουροί της Επανάστασης», σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση, λίγες ώρες μετά την εκδήλωση της ιρανικής επίθεσης κατά του Ισραήλ.

02:50 Μπάιντεν μετά την επίθεση του Ιράν: Η στήριξή μας προς το Ισραήλ παραμένει ακλόνητη

μια ανάρτηση στον λογαριασμό του προέδρου των ΗΠΑ τοποθετήθηκε για πρώτη φορά από την στιγμή που ξεκίνησε η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ο Τζο Μπάιντεν λίγο πριν τις 2:30 τα ξημερώματα της Κυριακής.

Στην ανάρτησή του η οποία συνοδεύεται από μια φωτογραφία από την αίθουσα διαχειρίσης κρίσεων του Λευκού Οίκου, ο Τζο Μπάιντεν διαμηνύει ότι η στήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ είναι «ακλόνητη».

«Μόλις συναντήθηκα με την ομάδα εθνικής ασφαλείας για μια ενημέρωση σχετικά με την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. Η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ απέναντι στις απειλές από το Ιράν και τους συν αυτώ είναι ακλόνητη» γράφει ο Μπάιντεν στην ανάρτησή του.

02:00 Πιθανή επίθεση κατά πολεμικού αεροσκάφους των ΗΠΑ

Πιθανή επίθεση κατά αεροσκάφους ανεφοδιασμού καυσίμων KC-135R της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ φαίνεται να εξαπολύθηκε, καθώς το αμερικανικό αεροσκάφος αναμεταδίδει τώρα σήμα «7700» υποδεικνύοντας πιθανώς κάποιο είδος «έκτακτης ανάγκης». Ωστόσο, δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

🇺🇸🇮🇱 🇮🇷🇮🇶
The U.S. Air Force KC-135R Aerial-Refueling Tanker over Iraq is now Squawking “7700” on its Transponder, possibly indicating some kind of Emergency. pic.twitter.com/TRf9Npnouj

— 🌍Global Intel🌏 (@Global__Intel) April 13, 2024

01:51 Iρανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ: Ολοκληρώθηκε η απάντηση προς το Ισραήλ, εάν συνεχίσει η αντίδραση θα είναι πολύ χειρότερη

Σε δημοσίευση μέσω Τwitter προχώρησε η Iρανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, λέγοντας πως ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της αντίδρασης του Ιράν κατά του Ισραήλ, προειδοποιώντας ωστόσο πως η επόμενη απάντηση θα είναι πολύ σοβαρή, εάν το Ισραήλ κάνει κάποιο «λάθος».

01:39 Ζάιμπερτ: Απευθείας επίθεση άνευ προηγουμένου

Να υπακούσουν στις οδηγίες των ισραηλινών Αρχών και να παραμείνουν ασφαλείς, παρότρυνε όλους τους συμπατριώτες του, ο πρεσβευτής της Γερμανίας στο Ισραήλ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, με την επίθεση του Ιράν ενάντια στο Ισραήλ να βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Απευθείας επίθεση άνευ προηγουμένου: ιρανικά drones πλησιάζουν το Ισραήλ και μπορεί να έρχονται κι άλλα», τόνισε ο Ζάιμπερτ, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, καλώντας όλους τους Γερμανούς που βρίσκονται στο Ισραήλ να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών Ασφαλείας.

01:30 Iρανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ: Ολοκληρώθηκε η απάντηση προς το Ισραήλ

Σε δημοσίευση μέσω Τwitter προχώρησε η Iρανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, λέγοντας πως ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της αντίδρασης του Ιράν κατά του Ισραήλ, προειδοποιώντας ωστόσο πως η επόμενη απάντηση θα είναι πολύ σοβαρή, εάν το Ισραήλ κάνει κάποιο «λάθος».

01:25 Αλί Χαμενεΐ: Το διεστραμμένο καθεστώς του Ισραήλ θα τιμωρηθεί

Ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ο Αλί Χαμενεΐ, διεμήνυσε εκ νέου απόψε ότι το Ισραήλ θα «τιμωρηθεί», σε βίντεο που διανεμήθηκε από τις υπηρεσίες του μέσω X.

Η Τεχεράνη εξαπέλυσε δεκάδες drones και πυραύλους κρουζ εναντίον του Ισραήλ.

«Το διεστραμμένο καθεστώς θα τιμωρηθεί», ανέφερε ο Αλί Χαμενεΐ στο βίντεο που διαρκεί ενάμισι λεπτό και είναι εμφανώς απόσπασμα της ομιλίας την οποία εκφώνησε την Τετάρτη.

01:19 Πύραυλοι της Χεζμπολάχ κατά του Γκολάν

Η λιβανική φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε πυραύλους κατά του κατεχόμενου από το Ισραήλ τομέα των Υψιπέδων του Γκολάν.

01:17 Οι Χούθι εξαπέλυσαν drones κατά του Ισραήλ

Η Ambrey, εταιρεία αξιολόγησης κινδύνου και ναυτικής ασφάλισης, ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν drones κατά του Ισραήλ.

01:10 Η Τουρκία δεν επιτρέπει στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ να πετάξει πάνω από το έδαφος της

Η Τουρκία ενημέρωσε την Ουάσιγκτον ότι δεν θα επιτρέψει στην αμερικανική Πολεμική Αεροπορία να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της εναντίον του Ιράν.

00:57 Αίγυπτος: Η αντιαεροπορική άμυνα σε κατάσταση υψίστου συναγερμού

Η αντιαεροπορική αεράμυνα της Αιγύπτου βρίσκεται σε κατάσταση υψίστου συναγερμού, όπως μεταδίδει το αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Qahera News, επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας.

00:47 Σούνακ: Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο την απερίσκεπτη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

«Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο την απερίσκεπτη επίθεση του ιρανικού καθεστώτος κατά του Ισραήλ», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, για την επίθεση των δεκάδων μη επανδρωμένων αεροσκαφών που απογειώθηκαν πριν από λίγο από το Ιράν, με σκοπό να πλήξουν στόχους στο Ισραήλ.

«Το Ιράν απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι αποφασισμένο να σπείρει το χάος στην ίδια του την πατρίδα», τόνισε ο Σούνακ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ασφάλεια του Ισραήλ και όλων των περιφερειακών εταίρων μας, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας και του Ιράκ.

Μαζί με τους συμμάχους μας, εργαζόμαστε εντατικά για να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και να αποτρέψουμε περαιτέρω κλιμάκωση. Κανείς δεν θέλει να δει περισσότερη αιματοχυσία», συμπλήρωσε.

00:41 Ο Νετανιάχου συγκαλεί το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στο στρατιωτικό αρχηγείο του Τελ Αβίβ

Ο Νετανιάχου συγκαλεί το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στο στρατιωτικό αρχηγείο του Τελ Αβίβ, ανακοίνωσε το γραφείο του νωρίς την Κυριακή, μετά την επίθεση των ιρανικών drones κατά του Ισραήλ.

Ξεκίνησε η αναμενόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Ισραηλινοί και Αμερικανοί επιβεβαιώνουν ότι δεκάδες ιρανικά drones κατευθύνονται προς το Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό ενώ έχουν κλείσει οι εναέριοι χώροι στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν δήλωσαν ότι έχουν εκτοξεύσει δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη αλλά και πυραύλους εναντίον συγκεκριμένων στόχων στο Ισραήλ. Απειλούν ακόμη ότι η επιχείρηση «Αληθινή υπόσχεση» αποτελεί μέρος της τιμωρίας για τα ισραηλινά εγκλήματα.


Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, ο χρόνος πτήσης των μη επανδρωμένων αεροσκοφών μπορεί να διαρκέσει ώρες. Ειδικός που έδωσε συνέντευξη στο Channel12, ο στρατηγός εν αποστρατεία Amos Yadlin, λέει ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με 20 κιλά εκρηκτικών το καθένα και ότι η αεράμυνα του Ισραήλ είναι έτοιμη να τα καταρρίψει.

00:27 Τεχεράνη: «σθεναρή απάντηση» στις χώρες που θα ανοίξουν τον εναέριο χώρο τους για ισραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν

Ο υπουργός Αμυνας του Ιράν δήλωσε ότι οποιαδήποτε χώρα ανοίξει τον εναέριο χώρος της ή το έδαφός της για επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Ιράν, «θα λάβει την σθεναρή απάντηση της Τεχεράνης», μετέδωσε το ιρανικό ειδήσεων πρακτορείο Mehr.

00:15 Ισραήλ: Η επίθεση του Ιράν συνιστά «σοβαρή και επικίνδυνη κλιμάκωση

Η επίθεση με drones και πυραύλους που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ συνιστά «σοβαρή και επικίνδυνη κλιμάκωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Το Ιράν εξαπέλυσε απευθείας επίθεση κατά του κράτους του Ισραήλ από το ιρανικό έδαφος. Παρακολουθούμε από κοντά τα φονικά drones που εστάλησαν από το Ιράν και κατευθύνονται προς το Ισραήλ. Πρόκειται για μία σοβαρή και επικίνδυνη κλιμάκωση», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος.

00:13 Έτοιμος ο Νετανιάχου για τα αντίποινα: Συναγερμός στο Ιράν
Σε συναγερμό βρίσκεται το Ιράν, αναμένοντας τα αντίποινα του Ισραήλ, καθώς νωρίτερα το εξαπέλυσε επίθεση με δεκάδες drones που απογειώθηκαν λίγο μετά τις 23:00 από βάσεις του, με σκοπό να πλήξουν στόχους στο Ισραήλ.

⚠️ PUBLIC SERVICE ALERT ⚠️ 

If you have family in Iran, please have them prepare enough water; food and medication. 

هشدار خدمات عمومی اگر خانواده ای در ایران دارید، از آنها بخواهید آب کافی تهیه کنند. غذا و دارو

— Mossad Commentary (@MOSSADil) April 13, 2024

23:55 Αναχαιτίζεται το πρώτο «κύμα» των drones

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο κύμα των drones που εξαπέλυσε το Ιράν, αναχαιτίστηκε στην πλειονότητά του από τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή.

23:49 Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι και θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο στην επίθεση του Ιράν

τοιμο το Ισραήλ για μια άμεση επίθεση από το Ιράν», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου, ενώ τόνισε ότι θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο, την ώρα που το Ιράν εκτόξευσε drones προς το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, ο χρόνος πτήσης των μη επανδρωμένων αεροσκοφών μπορεί να διαρκέσει ώρες.

«Πολίτες του Ισραήλ, τα τελευταία χρόνια, και ακόμη περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας άμεσης επίθεσης από το Ιράν», αναφέρει σε δήλωση με βίντεο.

«Τα αμυντικά μας συστήματα έχουν αναπτυχθεί και είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό, οι IDF είναι ισχυρές».

23:31 Μπάιντεν: Έκτακτη συνάντηση με στελέχη εθνικής ασφάλειας και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου

Με στελέχη της εθνικής ασφάλειας και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα συναντηθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν  στον Λευκό Οίκο το Σάββατο (13/04), για να συζητήσουν τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, καθώς το Ισραήλ ανέφερε ότι το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

23:21 Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι και θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο

Ο Ισρηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για μια άμεση επίθεση από το Ιράν και θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο, την ώρα που το Ιράν εκτόξευσε drones προς το Ισραήλ. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, ο χρόνος πτήσης των μη επανδρωμένων αεροσκοφών μπορεί να διαρκέσει ώρες.

«Πολίτες του Ισραήλ, τα τελευταία χρόνια, και ακόμη περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας άμεσης επίθεσης από το Ιράν», αναφέρει σε δήλωση με βίντεο.

«Τα αμυντικά μας συστήματα έχουν αναπτυχθεί και είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό, οι IDF είναι ισχυρές».

«Εκτιμούμε τις ΗΠΑ που στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ, καθώς και την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών».

«Καθιέρωσα μια ξεκάθαρη αρχή – όποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε κι εμείς. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από κάθε απειλή και θα το κάνουμε με ηρεμία και αποφασιστικότητα».

«Γνωρίζω ότι και εσείς, οι πολίτες του Ισραήλ, διατηρείτε την ψυχραιμία σας. Σας προτρέπω να ακούσετε τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου».

«Μαζί στεκόμαστε και με τη βοήθεια του Θεού, μαζί θα νικήσουμε όλους τους εχθρούς μας», λέει ο Νετανιάχου.

מדינת ישראל חזקה, צה"ל חזק, עם ישראל חזק. 

יחד נעמוד, ובעזרת ה' - יחד נתגבר על כל אויבנו. pic.twitter.com/XwdHlLzyNK

— Benjamin Netanyahu - בנימין נתניהו (@netanyahu) April 13, 2024

23:20 Κλειστός ο εναέριος χώρος

Λόγω του πυρκατωμένου κλίματος, το Ισραήλ δρομολογεί το κλείσιμο του εναέριου χώρου του κάτι που τόσο το Ιράν όσο και η Ιορδανία και το Ιράκ το έχουν πράξει.

Σε διάγγελμά του εν μέσω των εκρηκτικών εξελίξεων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για απάντηση στην Τεχεράνη.

«Πολίτες του Ισραήλ, τα τελευταία χρόνια, και ακόμη περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας άμεσης επίθεσης από το Ιράν» τονίζει ειδικότερα.

«Τα αμυντικά μας συστήματα έχουν αναπτυχθεί και είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό, οι IDF είναι ισχυρές» προσθέτει. 

«Εκτιμούμε τις ΗΠΑ που στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ, καθώς και την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών» συμπληρώνει. 

«Καθιέρωσα μια ξεκάθαρη αρχή – όποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε κι εμείς. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από κάθε απειλή και θα το κάνουμε με ηρεμία και αποφασιστικότητα» επισημαίνει δε. 

«Γνωρίζω ότι και εσείς, οι πολίτες του Ισραήλ, διατηρείτε την ψυχραιμία σας. Σας προτρέπω να ακούσετε τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου» τονίζει.

«Μαζί στεκόμαστε και με τη βοήθεια του Θεού, μαζί θα νικήσουμε όλους τους εχθρούς μας», καταλήγει ο Νετανιάχου.

Σαν προαναγγελία της επικίνδυνης όξυνσης έμοιαζε η προ ολίγων ωρών ανακοίνωση από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας για σημαντική συσπείρωση δυνάμεων όπως και η ξαφνική ακύρωση του ταξιδιού του Τζο Μπάιντεν που έσπευσε να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο για να συνεδριάσει με αξιωματούχους του συμβουλίου ασφαλείας τους.

Το Ισραήλ «παρακολουθεί στενά σχεδιαζόμενη επίθεση» εναντίον του από το Ιράν και τους συμμάχους της Τεχεράνης στην περιοχή, δήλωσε νωρίτερα ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, χωρίς να δώσει στοιχεία για την απειλή.

Στην ανακοίνωσή του ο Γκάλαντ δηλώνει ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τις διαταγές που ενδεχομένως θα δοθούν από την Διοίκηση Πολιτικής Προστασίας του ισραηλινού στρατού (Homefront Command), η οποία εντοπίζει εισερχόμενους πυραύλους ή από αέρος απειλές κατά της χώρας ώστε να ειδοποιηθεί ο πληθυσμός και να σπεύσει στα καταφύγια.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε την ματαίωση όλων των σχολικών εκδρομών και εκδηλώσεων για τις επόμενες ημέρες και δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

Ανακοινώνοντας τα μέτρα από τηλεοράσεως, ο Χαγκάρι δήλωσε ότι δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται στο αέρα στο πλαίσιο της κατάστασης συναγερμού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναδιατύπωσαν δε προς το Ισραήλ την «ακλόνητη δέσμευσή τους» μετά την κατάληψη από το Ιράν φορτηγού πλοίου, το οποίο, σύμφωνα με την Τεχεράνη, συνδέεται με το Ισραήλ, σε ένα πλαίσιο κλιμάκωσης της έντασης στην Μέση Ανατολή, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

«Σήμερα το πρωί συνομίλησα με τον ισραηλινό ομόλογό μου (...) για τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή», έγραψε στο Χ ο Τζέικ Σάλιβαν. Κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματος αυτού, επανέλαβα την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλεια του Ισραήλ».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα έγινε γνωστό πως ο Μπάιντεν θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον από το Ντελαγουέρ όπου βρισκόταν. 

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόδρος των ΗΠΑ θα έχει εντατικές συνομιλίες με τους αξιωματούχους του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

23:10 Φρουροί της Επανάστασης: Εξαπολύσαμε δεκάδες drones και Πυραύλους

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν δεκάδες drones και πυραύλους με στόχο συγκεκριμένα σημεία στο Ισραήλ, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν εξαπέλυσαν μεγάλης κλίμακας πλήγματα με drones κατά στόχων στο Ισραήλ, μετέδωσε το ιρανικό αγγλόφωνο δίκτυο Press TV επικλαούμενο ιρανικές πηγές.

 

Σύμφωνα με αναφορές Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων, η Τεχεράνη έχει εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις με τουλάχιστον 50 drones τα οποία αναμένεται να φτάσουν εντός ορισμένων ωρών στο Ισραήλ. 

Συγκεκριμένα, δεκάδες drones εθεάθησαν να πετούν με κατεύθυνση από το Ιράν και επάνω από το Ιράκ προς το Ισραήλ, δήλωσαν στο Reuters ιρακινές πηγές ασφαλείας.

Drones με κατεύθυνση το Ισραήλ πέρασαν επάνω από την επαρχία Σουλεϊμανίγια του Ιράκ.

Το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 TV μετέδωσε ότι δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) απογειώθηκαν από το Ιράν και κατευθύνονται προς στόχους στο Ισραήλ. Η πτήση τους θα διαρκέσει ώρες.

Ο απόστρατος στρατηγός Αμος Γιαντλίν δήλωσε στο Channel 12 TV ότι τα drones φέρουν το καθένα εκρηκτικά 20 κιλών και ότι η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ είναι έτοιμη για να τα καταρρίψει.

Διαβάστε Περισσότερα