ΗΠΑ: Την ψηφοφορία νομοσχεδίου υποστήριξης του Ισραήλ επισπεύδει η Βουλή των Αντιπροσώπων
Shutterstock
Shutterstock
Επίθεση Ιράν σε Ισραήλ

ΗΠΑ: Την ψηφοφορία νομοσχεδίου υποστήριξης του Ισραήλ επισπεύδει η Βουλή των Αντιπροσώπων

Νομοσχέδιο προς εξέταση θα φέρει η Βουλή των Αντιπροσώπων την ερχόμενη εβδομάδα, με το οποίο θα υποστηριχθεί το Ισραήλ και θα καθίσταται υπεύθυνο το Ιράν για την επίθεση που εξαπέλυσε, δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων, ο Στιβ Σκαλίς.

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων στέκεται σθεναρά στο πλευρό του Ισραήλ και πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για αυτήν την απρόκλητη επίθεση (του Ιράν)», αναφέρει σε δήλωσή του.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικοινώνησε με το γραφείο του Σκαλίς, ζητώντας να διευκρινιστεί σε ποιο νομοσχέδιο αναφερόταν.

Εάν δηλαδή πρόκειται για νομοσχέδιο που αφορά αποκλειστικά βοήθεια προς το Ισραήλ ή για εκείνο συνολικού ύψους των 95 δισ. δολαρίων που περιλαμβάνει βοήθεια ύψους 14 δισ. για το Ισραήλ, καθώς και επιπλέον 60 δισ. δολάρια για την Ουκρανία, υποστήριξη της Ταϊβάν και ανθρωπιστική βοήθεια.

Το πακέτο αυτό εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία στη Γερουσία τον Φεβρουάριο, αλλά μπλοκαρίστηκε στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων. Βασικότερος λόγος είναι η αντίθεση των Ρεπουμπλικάνων σε περαιτέρω χρηματοδότηση για την Ουκρανία.

Αρνητική όμως είναι επίσης η στάση ορισμένων αριστερών Δημοκρατικών, οι οποίοι αντιτίθενται σε περαιτέρω ενίσχυση του Ισραήλ την ώρα που συνεχίζονται οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας – με απολογισμό περισσότερους από 33.000 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με απολογισμό της Χαμάς.