Πηγές CIA: Η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την επίθεση στο φράγμα στην Ουκρανία
AP
AP
NBC

Πηγές CIA: Η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την επίθεση στο φράγμα στην Ουκρανία

Η Μόσχα έχει την ευθύνη για την επίθεση στο τεράστιο φράγμα Νόβα Καχόβκα στην Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές της CIA που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο NBC News. Για έγκλημα πολέμου κάνει λόγο η διεθνής κοινότητα, ωστόσο, ο Λευκός Οίκος τηρεί στάση αναμονής σε ό,τι αφορά στα πραγματικά γεγονότα και ανακοίνωσε ότι αξιολογεί τις αναφορές για ρωσική ευθύνη.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει πληροφορίες που τείνουν προς την κατεύθυνση της απόδοσης ευθυνών στη Ρωσία για την καταστροφή, ανέφερε την Τρίτη το NBC News, επικαλούμενο δύο Αμερικανούς και έναν δυτικό αξιωματούχο. 

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν εργάζεται για να αποχαρακτηρίσει κάποιες από τις πληροφορίες και να τις δημοσιοποιήσει μέσα στις επόμενες ώρες, ανέφερε το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο.

Λευκός Οίκος: Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα τι ακριβώς συνέβη

Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι προκάλεσε την καταστροφή του φράγματος στην Ουκρανία, ωστόσο αξιολογεί τις αναφορές ότι η έκρηξη προκλήθηκε από τη Ρωσία, η οποία κατέχει το φράγμα από πέρυσι.

Ο εκπρόσωπος Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι είναι σαφές ότι η καταστροφή του φράγματος στον ποταμό Δνείπερο που χωρίζει τις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις στη νότια Ουκρανία είχε πιθανότατα προκαλέσει «πολλούς θανάτους» και την εκκένωση χιλιάδων Ουκρανών.

Ο Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ζημιά θα μπορούσε επίσης να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας.

Χείμαρρος νερού έσπασε το τεράστιο φράγμα στον ποταμό Δνείπερο που χωρίζει τις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις στη νότια Ουκρανία την Τρίτη, πλημμυρίζοντας έκταση της εμπόλεμης ζώνης και αναγκάζοντας τους δεκάδες χιλιάδες χωρικούς να απομακρυνθούν.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ανατίναξε το φράγμα, ενώ το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η Ουκρανία ήταν εκείνη που σαμποτάρισε το φράγμα.

Ήδη, τουλάχιστον 17.000 κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί και πολλές δεκάδες χιλιάδες άλλοι απειλούνται να μείνουν χωρίς πόσιμο νερό. Ανησυχία εκφράζεται και για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια. 

«Έγκλημα πολέμου» η ανατίναξη του φράγματος

Σοκαρισμένος από την «άνευ προηγουμένου επίθεση», όπως τη χαρακτήρισε, στο φράγμα της Νόβα Καχόβκα στην Ουκρανία δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας ότι η καταστροφή μη στρατιωτικών στόχων συνιστά «έγκλημα πολέμου».

«Θα θέσω το θέμα τον Ιούνιο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα προτείνω περισσότερη βοήθεια στις πλημμυρισμένες περιοχές. Οι σκέψεις μου με όλες τις οικογένειες στην Ουκρανία που επλήγησαν από αυτήν την καταστροφή» καταλήγει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πίτερ Στάνο (Κομισιόν): Φρικτή και βάρβαρη επίθεση

Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν καταδίκασε την καταστροφή του φράγματος Νόβα Καχόβκα κάνοντας λόγο για «φρικτή και βάρβαρη» κλιμάκωση της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: «Πρόκειται για νέο σημάδι κλιμάκωσης, που φέρνει τον φρικτό και βάρβαρο χαρακτήρα της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας σε πρωτοφανή επίπεδα».

Γκουτέρες: Μνημειώδης καταστροφή

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες έκανε λόγο από την πλευρά του για ακόμα μία καταστροφική συνέπεια της ρωσικής εισβολής.

«Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων και κρίσιμων πολιτικών υποδομών πρέπει να σταματήσουν. Να δράσουμε για να διασφαλίσουμε την απόδοση ευθυνών και τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε ο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους.

Ο Γκουτέρες είπε ότι πρόκειται για «μνημειώδη ανθρωπιστική, οικονομική και οικολογική καταστροφή».

«Τουλάχιστον 16.000 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τα σπίτια τους - ενώ πολλές χιλιάδες άλλοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ασφαλές και καθαρό πόσιμο νερό να κινδυνεύει», είπε, προσθέτοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη συντονίζονται με την ουκρανική κυβέρνηση για την αποστολή υποστήριξης, όπως πόσιμο νερό και ταμπλέτες καθαρισμού νερού.

Στόλτενμπεργκ: «Εξωφρενική πράξη» η ανατίναξη του φράγματος

Για «εξωφρενική πράξη» έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε σχόλιό του για την ανατίναξη του φράγματος στη Νόβα Κάχοβκα.

«Η καταστροφή του φράγματος της Καχόβκα σήμερα θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες πολίτες και προκαλεί σοβαρές περιβαλλοντικές ζημιές», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Πρόκειται για μια εξωφρενική πράξη, η οποία αποδεικνύει για άλλη μια φορά τη θηριωδία του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία», συμπλήρωσε.

Σολτς: Αθροίζεται στα πολλά ρωσικά εγκλήματα

«Η καταστροφή του φράγματος με τις τρομακτικές συνέπειες που έχει δείχνει νέα διάσταση», είπε ο Όλαφ Σολτς μιλώντας στο «Ευρωπαϊκό Φόρουμ» της Δυτικογερμανικής ραδιοτηλεόρασης WDR στο Βερολίνο.

«Ταιριάζει στον τρόπο με τον οποίο διεξάγει αλύπητα η Ρωσία τον πόλεμο και αθροίζεται στα πολλά εγκλήματα στην Ουκρανία», τόνισε ο Σολτς. «Υποστηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί», διαβεβαίωσε ο Γερμανός καγκελάριος.

Διαβάστε επίσης:

Μπέρμποκ: Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι υπαίτια για το ρήγμα στο φράγμα Καχόβκα

«Όπλο το νερό»

Η Κάχα Κάλας, πρωθυπουργός της Εσθονίας, χαρακτήρισε επίσης την ανατίναξη του φράγματος ως έγκλημα πολέμου.

Η ίδια ανέφερε στο Twitter ότι «το τρομοκρατικό κράτος της Ρωσίας μετέτρεψε τώρα το νερό σε όπλο».

«Η καταστροφή του φράγματος είναι ένα έγκλημα πολέμου που πλήττει αμέτρητους πολίτες και επιφέρει οικοκτονία και μαζική καταστροφή», υπογράμμισε η ίδια.

«Τρομοκρατική επίθεση»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι ανατίναξαν τον υδροηλεκτρικό σταθμό αφού τον είχαν ναρκοθετήσει, και τόνισε πως η Μόσχα πρέπει να λογοδοτήσει για «τρομοκρατική επίθεση».

Απευθυνόμενος μέσω βίντεο στη σύνοδο εννέα ευρωπαϊκών χωρών στο Βουκουρέστι, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία είχε υπό τον έλεγχό της το φράγμα και τον υδροηλεκτρικό σταθμό για περισσότερο από ένα χρόνο.

«Είναι φυσικά αδύνατο να το ανατινάξεις κατά κάποιο τρόπο απέξω, με βομβαρδισμούς. Ήταν ναρκοθετημένο. Είχε ναρκοθετηθεί από τους Ρώσους κατακτητές και ανατινάχθηκε από τους ίδιους» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανατίναξαν το φράγμα «πανικόβλητες», εν μέσω εντεινόμενων εικασιών ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει μεγάλη προσπάθεια του Κιέβου να ανακαταλάβει εδάφη που κατέχουν οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής.

Παράλληλα, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί αυτό που αποκάλεσε ρωσική «τρομοκρατική ενέργεια κατά ουκρανικών υποδομών ζωτικής σημασίας» στο φράγμα.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ζήτησε επίσης να συζητήσει το συμβούλιο των διοικητών της ατομικής υπηρεσίας του ΟΗΕ σχετικά με το περιστατικό και απαίτησε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από την G7 και την ΕΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στη ρωσική πυραυλική βιομηχανία και τον πυρηνικό τομέα.

Το υπουργείο κάλεσε επίσης την ΕΕ να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της, ο οποίος μπορεί να παράσχει βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη μετά από μια φυσική ή ανθρωπογενή καταστροφή.

«Ρωσικός στόχος η καταστροφή της Ουκρανίας»

Ο Ολέξιι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, χαρακτήρισε την ανατίναξη του φράγματος Νόβα Καχόβκα «νέο στάδιο της ρωσικής επιθετικότητας».

Όπως ανέφερε στο Twitter, η Ρωσία δήλωσε ανοιχτά «τον πραγματικό της στόχο - την καταστροφή της Ουκρανίας, τη δολοφονία Ουκρανών, την καταστροφή της οικονομίας και των δομών υποστήριξης της ζωής».

Η Μόσχα κατηγορεί την Ουκρανία για σαμποτάζ

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «απορρίπτει σθεναρά» τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία ευθύνεται για την καταστροφή του φράγματος, κατηγορώντας αντίθετα την Ουκρανία για σαμποτάζ. Ισχυρίστηκε ότι το Κίεβο ήθελε να «στερήσει το νερό από την Κριμαία» και να αποσπάσει την προσοχή από το πεδίο της μάχης.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού κατηγόρησε την Ουκρανία ότι ανατίναξε το φράγμα στο πλαίσιο σχεδίου για την αναδιάταξη δυνάμεων από την κοντινή περιοχή της Χερσώνας για επιχειρήσεις εναντίον των ρωσικών δυνάμεων.

Το Reuters μεταδίδει ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που υπογράφει ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, σύμφωνα με την οποία η διάρρηξη του φράγματος και η επακόλουθη πλημμύρα είχαν σχεδιαστεί για να εμποδίσουν τη Ρωσία να επιτεθεί κοντά στη Χερσώνα, ενώ παράλληλα επέτρεπαν στην Ουκρανία να «μεταφέρει μονάδες και εξοπλισμό από το μέτωπο της Χερσώνας στην περιοχή των επιθετικών επιχειρήσεων».

Η διεύρυνση του ποταμού Δνείπερου από τα νερά της πλημμύρας του κατεστραμμένου φράγματος είναι πιθανό να καταστήσει δυσκολότερο για τα ουκρανικά στρατεύματα να σχηματίσουν προγεφύρωμα και να εκδιώξουν τα ρωσικά στρατεύματα από την αριστερή όχθη του ποταμού και το νότιο τμήμα της περιφέρειας Χερσώνα, την οποία η Ρωσία κατέχει και έχει διεκδικήσει να προσαρτήσει.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποκρούσει επανειλημμένες ουκρανικές επιθέσεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου τις τελευταίες τρεις ημέρες, δήλωσε ακόμη ο Ρώσος υπουργός Άμυνας.

Ο Σοϊγκού δήλωσε ότι η Ουκρανία προσπάθησε να προελάσει προς επτά κατευθύνσεις στις 5 Ιουνίου, αλλά απωθήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς για το πεδίο της μάχης.

Μαζικές εκκενώσεις - «Η πόλη βυθίζεται»

«Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να βρεθούν σε πλημμυρισμένες ζώνες. Οι ουκρανικές αρχές απομακρύνουν περισσότερους από 17.000 ανθρώπους. Δυστυχώς, περισσότεροι από 25.000 άμαχοι βρίσκονται σε έδαφος [που τελεί] υπό ρωσικό έλεγχο», ανέφερε στο Twitter ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας Αντρίι Κοστίν.

Οι κατοχικές αρχές που έχει εγκαταστήσει η Μόσχα ανέφεραν από την πλευρά τους ότι έχουν ξεκινήσει την απομάκρυνση κατοίκων από τρεις περιοχές, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο μεταξύ, η μικρή πόλη Ολέσκι, στην υπό ρωσικό έλεγχο νότια όχθη του ποταμού Δνείπερου στην περιοχή Χερσώνα της Ουκρανίας, έχει πλημμυρίσει σχεδόν πλήρως μετά το ρήγμα στο τεράστιο φράγμα Καχόβκα, όπως δήλωσε περιφερειακός αξιωματούχος που έχει διοριστεί από τη Ρωσία.

«Η εκκένωση... είναι δυνατή μόνο χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό», δήλωσε ο Αντρέι Αλεξεγένκο, επικεφαλής της διορισμένης από τη Ρωσία διοίκησης στην ουκρανική επαρχία της Χερσώνας στο Telegram, αναρτώντας βίντεο που δείχνουν αυτοκίνητο σταματημένο με το νερό να φθάνει στο επίπεδο των παραθύρων του και ένα φορτηγό να περνάει από αυτοκινητόδρομο όπου το νερό φθάνει τουλάχιστον τα 30 εκατοστά.

Ο διορισμένος από τη Ρωσία δήμαρχος της Νόβα Καχόβκα δήλωσε ότι η πόλη της νότιας Ουκρανίας έχει βυθιστεί στο νερό μετά τη διάρρηξη του φράγματος κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ανατολικότερα, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι «παρακολουθεί στενά την κατάσταση» στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια, μετά την καταστροφή του κοντινού φράγματος. «Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την πυρηνική ασφάλεια», όπως έγινε γνωστό.

Σημειώνεται ότι το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Νόβα Καχόβκα, χρησιμοποιείται για την υδροδότηση της περιοχής και της προσαρτηθείσας Κριμαίας νοτιότερα, αλλά επίσης και για την ψύξη του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, που επίσης είναι υπό ρωσική κατοχή.

Πρώτη δημοσίευση: Τρίτη, 6 Ιουνίου 2023 5:23 ΜΜ

Διαβάστε επίσης:

Διεθνής κοινότητα: Έγκλημα πολέμου η ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα (pics&vid)

Ανησυχία για τη δεξαμενή ψύξης στη Ζαπορίζια 

Κίεβο: Η Ρωσία βομβαρδίζει την περιοχή της Χερσώνας που εκκενώνεται

Έκρηξη φράγματος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Καχόβκα

Ουκρανία: Ξεκινά η αντεπίθεση του Κιέβου εναντίον των ρωσικών δυνάμεων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Κίεβο αποκρούστηκε

Ρωσικοί ισχυρισμοί για απόκρουση ουκρανικής επίθεσης στο Ντανιέτσκ

Ουκρανία: Η ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα «απειλεί» το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Πού βρισκόμαστε τώρα και πού φαίνεται ότι πάμε στην Ουκρανία

Πυρά Γερμανίας, Βρετανίας, Λιθουανίας κατά Ρωσίας για την «ανατίναξη» του φράγματος