Μπροστά στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις εδώ και χρόνια ο Πούτιν

Μπροστά στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις εδώ και χρόνια ο Πούτιν

Από τους παγωμένους δρόμους της Άπω Ανατολής της Ρωσίας και της Σιβηρίας έως τις μεγάλες πλατείες της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης, δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι διαδήλωσαν υπέρ του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι στην μεγαλύτερη κινητοποίηση κατά του καθεστώτος εδώ και χρόνια.

Οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν διαδηλωτές κοντά στη φυλακή Ματρόσκα για Τισίνα λίγο έξω από τη Μόσχα, όπου κρατείται ο Ναβάλνι, ενώ ορισμένοι από τους οπαδούς του ξυλοκοπήθηκαν από αστυνομικούς με γκλομπ, την ώρα που εκατοντάδες άλλοι φώναζαν ρυθμικά "Ελευθερία". Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται επίσης η γυναίκα του Ναβάλνι, Γιούλια όπως και μια στενή του συνεργάτιδα.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info, που παρακολουθεί τις διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία, τουλάχιστον 2.131 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων υπέρ του Ρώσου πολιτικού. 

Επιπρόσθετα σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της υποστήριξης του Ναβάλνι, η ομάδα του κυκλοφόρησε ένα βίντεο - έρευνα, σύμφωνα με το οποίο ένα υπερπολυτελές παλάτι στη Μαύρη Θάλασσα ανήκει στον ρώσο πρόεδρο, θέλοντας έτσι να καταδείξουν τον πλούτο του, εν μέσω δύσκολων συνθηκών για πολλούς συμπολίτες του.

Η περίπτωση του Ναβάλνι δείχνει να αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για το καθεστώς από πολλές απόψεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, o Πούτιν εκτιμούσε -πρώτα από όλα- ότι ο αντίπαλος του δεν θα επέστρεφε στη Ρωσία μετά την πεντάμηνη παραμονή του στη Γερμανία. Η ανακοίνωση της επιστροφής του έπιασε απροετοίμαστο το Κρεμλίνο, γεγονός που φάνηκε από την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού από τη στιγμή που ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης μπήκε στο αεροπλάνο με προορισμό τη Μόσχα.

Ως εκ τούτου, πριν καλά καλά πατήσει το πόδι του σε ρωσικό έδαφος ο Ναβάλνι, οι αρχές τον συνέλαβαν και μια μέρα αργότερα έστησαν ένα πρόχειρο δικαστήριο καταδικάζοντας τον σε 30 μέρες φυλάκιση για παραβίαση των όρων αναστολής που του είχαν επιβληθεί το 2014.

Το περιοδικό Economist σημειώνει ότι όλα στο εξής θα εξαρτηθούν από το αν οι διαδηλώσεις διατηρήσουν το λεγόμενο momentum, αποτελώντας σοβαρή πρόκληση τόσο για τον Πούτιν, όσο και τον Ναβάλνι. "Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης πρέπει να δείξει ότι μπορεί να κινητοποιεί τους οπαδούς έστω και από την φυλακή, την ώρα που ο Πούτιν θα πρέπει να δείξει ότι δεν πτοείται" αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό.

«Οι διαμαρτυρίες είναι ένας έντονος πονοκέφαλος για πολλούς στην κυρίαρχη ελίτ», δήλωσε ο Κωνσταντίν Γκαάζ, πολιτικός αναλυτής με έδρα τη Μόσχα και πρώην κυβερνητικός σύμβουλος στην Wall Street Journal. 

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί η κόπωση του καθεστώτος, οι οικονομικές συνθήκες που χειροτερεύουν διαρκώς, όπως έχει φανεί από σποραδικές διαδηλώσεις τα τελευταία χρόνια και φυσικά η καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο εξής όπως σχολιάζουν αναλυτές, οι "προβολείς της δημοσιότητας" θα είναι στραμμένοι εκτός από τον Πούτιν και στον Ναβάλνι ο οποίος μαζί με τους συμμάχους του προετοιμάζεται για τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση ρόλο θα παίξει η στάση της γερμανικής κυβέρνησης και της νέας αμερικανικής διοίκησης που μπορούν να ασκήσουν έντονη πίεση στο καθεστώς Πούτιν.

Διαβάστε ακόμα:

ΕΕ κατά Ρωσίας : Δυσανάλογη βία εναντίον των διαδηλωτών υπέρ του Ναβάλνι

Ρωσία: Αστυνομική καταστολή και συλλήψεις στις διαδηλώσεις υπέρ του Αλεξέι Ναβάλνι

 ΗΠΑ: Καταδικάζουν τη «βίαιη καταστολή»των διαδηλώσεων στη Ρωσία