Χάρβαρντ: Μηνύει την κυβέρνηση Τραμπ για την απαγόρευση εγγραφής ξένων φοιτητών
(AP Photo/Steven Senne, File)
(AP Photo/Steven Senne, File)

Χάρβαρντ: Μηνύει την κυβέρνηση Τραμπ για την απαγόρευση εγγραφής ξένων φοιτητών

Το Χάρβαρντ υπέβαλε την Παρασκευή αγωγή ζητώντας να αναιρεθεί η απαγόρευση της κυβέρνησης Τραμπ στο πανεπιστημιακό ίδρυμα να εγγράφει διεθνείς φοιτητές.

Η αγωγή ήρθε μια μέρα αφότου το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακάλεσε την ικανότητα του Χάρβαρντ να εγγράφει ξένους φοιτητές στο πλαίσιο του προγράμματος βίζας F-1.

Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι στο Χάρβαρντ απαγορεύτηκε να εγγράφει διεθνείς φοιτητές στο μέλλον και ότι οι τρέχοντες αλλοδαποί φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι στο πανεπιστήμιο πρέπει να εγκαταλείψουν το πανεπιστήμιο ή να κινδυνεύσουν να χάσουν το καθεστώς της νόμιμης διαμονής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Χθες, η κυβέρνηση ανακάλεσε ξαφνικά αυτήν την πιστοποίηση χωρίς διαδικασία ή αιτία, με άμεσο και καταστροφικό αποτέλεσμα για το Χάρβαρντ και περισσότερους από 7.000 κατόχους βίζας», αναφέρει η αγωγή που κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στη Μασαχουσέτη.

«Αυτή η ανάκληση αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της Πρώτης Τροπολογίας, της Ρήτρας περί Δέουσας Διαδικασίας και του Νόμου περί Διοικητικής Διαδικασίας», αναφέρει η αγωγή.

«Είναι η τελευταία πράξη της κυβέρνησης σε σαφή αντίποινα για την άσκηση από το Χάρβαρντ των δικαιωμάτων του που απορρέουν από την Πρώτη Τροπολογία για την απόρριψη των απαιτήσεων της κυβέρνησης να ελέγξει τη διακυβέρνηση, το πρόγραμμα σπουδών και την «ιδεολογία» του διδακτικού προσωπικού και των φοιτητών του».

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ διέταξε την Πέμπτη τον τερματισμό της πιστοποίησης του Προγράμματος Φοιτητών και Επισκεπτών Ανταλλαγής του Χάρβαρντ, με ισχύ από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.

Παράλληλα, κατηγόρησε το Χάρβαρντ για «υποκίνηση βίας, αντισημιτισμού και συντονισμό με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα».

Στο Χάρβαρντ εγγράφηκαν σχεδόν 6.800 διεθνείς φοιτητές κατά το τρέχον σχολικό έτος, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 27% του συνόλου των εγγραφών, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του πανεπιστημίου.

Ανέφερε επίσης ότι η ανάκληση θα το αναγκάσει να ανακαλέσει τις εισαγωγές χιλιάδων ανθρώπων και έχει φέρει σε αταξία «αμέτρητα» ακαδημαϊκά προγράμματα, κλινικές, μαθήματα και ερευνητικά εργαστήρια, λίγες μόνο ημέρες πριν από την αποφοίτηση.

«Χωρίς τους διεθνείς φοιτητές του, το Χάρβαρντ δεν είναι Χάρβαρντ», σχολίασε το πανεπιστήμιο.

Αντιδράσεις από Κίνα και Γερμανία

Σε συνέντευξη Τύπου, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, δήλωσε πως «Η Κίνα ήταν πάντοτε αντίθετη με την πολιτικοποίηση της εκπαιδευτικής συνεργασίας». 

«Το μέτρο που έλαβε η αμερικανική πλευρά το μόνο που θα κάνει είναι να υπονομεύσει τη διεθνή εικόνα και φήμη των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε.

ΣημειώνετΙ ότι περίπου 1.300 Κινέζοι φοιτητές είναι τώρα εγγεγραμμένοι στο Χάρβαρντ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, και εκατοντάδες χιλιάδες φοιτούν σε άλλα πανεπιστήμια σε μια χώρα που θεωρούνταν από πολλούς στην Κίνα ως σύμβολο ακαδημαϊκής ελευθερίας και αυστηρότητας.

Το ΚΚΚ ασκεί σφιχτό έλεγχο σε πολλές πλευρές της κινεζικής κοινωνίας, μεταξύ των οποίων η ανώτατη εκπαίδευση, και πολλοί Κινέζοι φοιτητές επιθυμούν να σπουδάσουν στο εξωτερικό.

Όσον αφορά δε την αντίδραση της Γερμανίας, η υπουργός Έρευνας, Ντοροτέ Μπαρ μίλησε για «μία πολύ, πολύ κακή απόφαση» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανακληθεί.