Το team των 8 ηγετών που αποφοίτησαν από το Χάρβαρντ πριν το μπλόκο Τραμπ - Ανάμεσά τους ο Κυρ. Μητσοτάκης
Bloomberg

Το team των 8 ηγετών που αποφοίτησαν από το Χάρβαρντ πριν το μπλόκο Τραμπ - Ανάμεσά τους ο Κυρ. Μητσοτάκης

Η απόφαση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να ανακαλέσει την άδεια του Χάρβαρντ να εγγράφει αλλοδαπούς φοιτητές, προκαλεί έντονες αντιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και διεθνώς.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η συγκεκριμένη κίνηση δεν περιορίζεται μόνο στο να εντείνει τις οικονομικές πιέσεις στο πανεπιστήμιο, αλλά επίσης θέτει σε κίνδυνο έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς παραγωγής πολιτικών ηγετών και τεχνοκρατών με παγκόσμια εμβέλεια.

Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι προχωρά στην παύση της πιστοποίησης του Χάρβαρντ από το Πρόγραμμα Φοιτητών και Ανταλλαγών Επισκεπτών (SEVP), αφαιρώντας του τη δυνατότητα να εγγράφει νέους αλλοδαπούς φοιτητές. Οι ήδη εγγεγραμμένοι καλούνται είτε να μετεγγραφούν σε άλλο πιστοποιημένο ίδρυμα, είτε να απολέσουν το καθεστώς διαμονής τους.

Περισσότερο από το 27% του φοιτητικού πληθυσμού του Χάρβαρντ είναι αλλοδαποί, γεγονός που σημαίνει ότι χιλιάδες φοιτητές βρίσκονται πλέον σε κατάσταση αβεβαιότητας. Ανάμεσά τους βρίσκονται και όσοι σχεδίαζαν μια καριέρα στη δημόσια διοίκηση ή την πολιτική. Το Χάρβαρντ έχει εκπαιδεύσει περισσότερους προέδρους των ΗΠΑ από κάθε άλλο πανεπιστήμιο (οκτώ συνολικά), ενώ έχει φιλοξενήσει φοιτητές που εξελίχθηκαν σε πολιτικούς ηγέτες σε διεθνές επίπεδο.

Μεταξύ των αποφοίτων του περιλαμβάνονται:

  • Ο Μαρκ Κάρνεϊ, νυν πρωθυπουργός του Καναδά, αποτελεί μία από τις πιο αναγνωρίσιμες προσωπικότητες στον χώρο της διεθνούς οικονομίας. Πριν αναλάβει την πολιτική ηγεσία της χώρας του, διατέλεσε διοικητής τόσο της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά όσο και της Τράπεζας της Αγγλίας. Σπούδασε Οικονομικά στο Χάρβαρντ, απ’ όπου αποφοίτησε το 1988, και συνέχισε με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Οξφόρδη.
  • Ο Λόρενς Γουόνγκ, πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης, είναι οικονομολόγος με μακρά θητεία στη δημόσια διοίκηση. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στη Δημόσια Διοίκηση από τη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ το 2004. Εργάστηκε επί σειρά ετών σε καίρια κυβερνητικά πόστα πριν αναλάβει την πρωθυπουργία της πόλης-κράτους το 2024.
  • Ο Λάι Τσινγκ Τε, πρόεδρος της Ταϊβάν, είναι ιατρός νεφρολόγος και πολιτικός με εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έλαβε το μεταπτυχιακό του στη Δημόσια Υγεία από το Χάρβαρντ το 2003, πριν αναδειχθεί σε ηγετική φιγούρα της ανεξαρτησιακής πτέρυγας της χώρας του.
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 2019, είναι απόφοιτος του Χάρβαρντ στις Κοινωνικές Σπουδές και κάτοχος MBA από το Harvard Business School. Πριν την πολιτική του σταδιοδρομία εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα και διακρίθηκε για τις σπουδές του και την πορεία του στον τομέα της στρατηγικής και της διαχείρισης.
  • Ο Ντάνιελ Νομπόα, πρόεδρος του Ισημερινού, κατάγεται από οικογένεια επιχειρηματιών και είναι ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας του. Φοίτησε σε αρκετά κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο από τη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ το 2020, προτού εισέλθει στη δημόσια ζωή.
  • Η Μάια Σάντου, πρόεδρος της Μολδαβίας, είναι οικονομολόγος και πολιτικός με ξεκάθαρη φιλοευρωπαϊκή ατζέντα. Το 2010 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Δημόσια Πολιτική στη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ και ανέλαβε ηγετικό ρόλο στη μάχη για μεταρρυθμίσεις στη χώρα της.
  • Ο Ντούμα Μπόκο, πρόεδρος της Μποτσουάνα, είναι νομικός με ιδιαίτερη ευαισθησία στα ανθρώπινα δικαιώματα. Απέκτησε το μεταπτυχιακό του από τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ το 1995 και συνδύασε τη νομική του σταδιοδρομία με τη συμμετοχή στην πολιτική σκηνή της Αφρικής.
  • Ο Ογιούν-Έρντενε Λουβσαναμσράι, πρωθυπουργός της Μογγολίας από το 2021, είναι πολιτικός με προσανατολισμό στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και την ενίσχυση της διαφάνειας. Έλαβε το 2015 μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση από το Χάρβαρντ και έκτοτε διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη δημόσια ζωή της χώρας του.

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης απειλεί την προσβασιμότητα και τον χαρακτήρα του Χάρβαρντ ως παγκόσμιου ακαδημαϊκού κόμβου, με ευρύτερες επιπτώσεις στο κύρος της αμερικανικής ανώτατης εκπαίδευσης.