Στελέχη του Χάρβαρντ χαρακτηρίζουν ως «θανατική καταδίκη» για την παγκόσμια φήμη του πανεπιστημίου την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να ανακαλέσει το δικαίωμα του ιδρύματος να εγγράφει φοιτητές από το εξωτερικό.
Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με το CNN, προκαλεί «σημαντικά ερωτήματα για τον αντίκτυπο στην πανεπιστημιακή κοινότητα και την ακαδημαϊκή έρευνα».
Η αντιπαράθεση ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και το κορυφαίο πανεπιστήμιο της Ivy League εντάθηκε, όταν το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε την ανάκληση της πιστοποίησης του Χάρβαρντ από το Πρόγραμμα Φοιτητών και Ανταλλαγών Επισκεπτών (SEVP), στερώντας του τη δυνατότητα να δέχεται ξένους φοιτητές, οι οποίοι αποτελούν πάνω από το ένα τέταρτο του συνόλου των εγγεγραμμένων.
Η απόφαση αυτή ήρθε μετά την επιλογή της πανεπιστημιακής διοίκησης να μην συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της κυβέρνησης, η οποία είχε ήδη διακόψει την εκταμίευση 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον προηγούμενο μήνα, εν μέρει λόγω διαφωνιών για την πολιτική υποδοχής αλλοδαπών φοιτητών.
Το Χάρβαρντ αποτέλεσε το πρώτο πανεπιστήμιο που αντιτάχθηκε ξεκάθαρα στις επιδιωκόμενες μεταρρυθμίσεις. Σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργείου, χαρακτήρισε την ενέργεια «παράνομη» και τόνισε ότι καταβάλλει προσπάθειες «για να παράσχει ταχύτατα καθοδήγηση και υποστήριξη στα μέλη της κοινότητάς» του.
Πόσοι ξένοι φοιτητές σπουδάζουν στο Χάρβαρντ
Κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2024–2025, φοιτούσαν στο Χάρβαρντ 6.793 αλλοδαποί φοιτητές, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό άνω του 27% του συνολικού φοιτητικού πληθυσμού.
Η ανάκληση της πιστοποίησης αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το διεθνές σκέλος της κοινότητας του ιδρύματος, η οποία αριθμεί συνολικά 9.970 μέλη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.
Όπως υπογραμμίζεται στην επίσημη ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου, το Χάρβαρντ συνεχίζει να υποστηρίζει σταθερά τη δυνατότητα υποδοχής φοιτητών και ακαδημαϊκών «που προέρχονται από περισσότερες από 140 χώρες και εμπλουτίζουν το Πανεπιστήμιο και τη χώρα».
Ποιες είναι οι επιλογές των ξένων φοιτητών
Σε επιστολή της προς τη διοίκηση του Χάρβαρντ, η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ εξηγεί ότι η αφαίρεση της πιστοποίησης SEVP σημαίνει πως το ίδρυμα δεν μπορεί πλέον να εγγράφει «αλλοδαπούς φοιτητές με καθεστώς μη μετανάστη τύπου F ή J», ενώ όσοι ήδη σπουδάζουν εκεί «οφείλουν να μετεγγραφούν σε άλλο πανεπιστήμιο για να διατηρήσουν το καθεστώς μη μετανάστη».
Τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ χρειάζονται ενεργή πιστοποίηση SEVP για να υποδέχονται φοιτητές με βίζα F-1 ή M-1 και οφείλουν να διατηρούν επικαιροποιημένα στοιχεία για κάθε σπουδαστή, συμπεριλαμβανομένων της διεύθυνσης κατοικίας και της ακαδημαϊκής τους προόδου.
Στις περιπτώσεις που η πιστοποίηση χάνεται, οι αλλοδαποί φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να μεταφερθούν σε άλλο εγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα προκειμένου να αποφύγουν την απομάκρυνση από τη χώρα.
Ο δικηγόρος Μπράντλεϊ Μπρους Μπάνιας, που εκπροσωπεί φοιτητές από άλλα πανεπιστήμια, δήλωσε στο CNN ότι κάποιοι ίσως εξετάσουν το ενδεχόμενο να αιτηθούν τουριστική βίζα, ελπίζοντας ότι κάποιος δικαστής θα εκδώσει διαταγή προσωρινής αναστολής της απόφασης.
Τι σημαίνει για την έρευνα και την ακαδημαϊκή ισχύ του Χάρβαρντ
Μέλη του προσωπικού εκφράζουν ανησυχία ότι ο αποκλεισμός των αλλοδαπών φοιτητών θα μειώσει την ακαδημαϊκή δυναμική του ιδρύματος, αλλά και συνολικά της αμερικανικής ανώτατης εκπαίδευσης.
«Αυτή η εκδικητική απόφαση απειλεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην κοινότητα του Χάρβαρντ και τη χώρα μας και υπονομεύει την ακαδημαϊκή και ερευνητική αποστολή» του πανεπιστημίου, επισήμανε ο εκπρόσωπος Τζέισον Νιούτον.
«Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς το Χάρβαρντ χωρίς τους φανταστικούς αλλοδαπούς φοιτητές μας. Η υψηλή εκπαίδευση είναι ένα από τα μεγαλύτερα εξαγώγιμα προϊόντα των ΗΠΑ και βασική πηγή της ήπιας ισχύος μας», ανέφερε ο καθηγητής Οικονομικών Τζέισον Φέρμαν. Ένας άλλος καθηγητής τόνισε πως «πολλά εργαστήρια θα αδειάσουν».
Τι μπορεί να κάνει τώρα το Χάρβαρντ
Η μοναδική διέξοδος, σύμφωνα με την τρέχουσα στάση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, είναι το Χάρβαρντ να υποβάλει εντός 72 ωρών αναλυτικά στοιχεία για φοιτητές που συμμετείχαν σε ενέργειες οι οποίες θεωρούνται «παράνομες», «επικίνδυνες» και απειλητικές για την ασφάλεια κατά την τελευταία πενταετία.
Η επιστολή της Κρίστι Νόεμ προς το πανεπιστήμιο ξεκαθαρίζει ότι τα αρχεία αυτά πρέπει να περιλαμβάνουν πληροφορίες για πειθαρχικά μέτρα καθώς και «οποιασδήποτε διαμαρτυρίας», μαζί με ηχητικό και οπτικοακουστικό υλικό.
«Η παροχή ουσιωδώς ψευδών, φανταστικών ή δόλιων πληροφοριών μπορεί να σας επισύρει ποινική δίωξη», προειδοποιεί η υπουργός, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και «άλλες ποινικές και αστικές κυρώσεις».