Ερντογάν σε Πούτιν και Μακρόν: Η Τουρκία έτοιμη για φιλοξενία συνομιλιών Ρωσίας - Ουκρανίας

Ερντογάν σε Πούτιν και Μακρόν: Η Τουρκία έτοιμη για φιλοξενία συνομιλιών Ρωσίας - Ουκρανίας

Η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία, αλλά και για μια διαρκή ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στους ομολόγους του, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια ξεχωριστών τηλεφωνικών συνομιλιών.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Ερντογάν δήλωσε στον Μακρόν ότι έχει επιτευχθεί ένα ιστορικό ορόσημο για τον τερματισμό του πολέμου και ότι η ευκαιρία αυτή, δεν θα πρέπει να χαθεί, ενώ στην επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Ρωσίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρότασή του ομολόγου του να γίνουν οι διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη και σημείωσε ότι  έχει ανοίξει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίτευξη ειρήνης.

Η ανακοίνωση για τη συνομιλία με Πούτιν

«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν ότι η Τουρκία χαιρετίζει την ανακοίνωσή του ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα συνεχιστούν στην Κωνσταντινούπολη και εξέφρασε την ετοιμότητα της Τουρκίας να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μια μόνιμη λύση.

Ο πρόεδρος δήλωσε ότι έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας όσον αφορά την επίτευξη της ειρήνης και ότι μια συνολική κατάπαυση του πυρός θα δημιουργήσει το απαραίτητο περιβάλλον για τις ειρηνευτικές συνομιλίες».

Η ανακοίνωση για τη συνομιλία με Μακρόν

«Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί ένα ιστορικό ορόσημο στην πορεία για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, ότι η ευκαιρία αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί και ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους συμβολή, συμπεριλαμβανομένης της φιλοξενίας διαπραγματεύσεων, για να διασφαλιστεί η κατάπαυση του πυρός και η διαρκής ειρήνη.

Ο πρόεδρος δήλωσε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί με προσοχή η συνεργασία για την έναρξη διαπραγματεύσεων για διαρκή ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και να διεξαχθούν οι διαδικασίες ανάκαμψης της Ουκρανίας».

Επίσης, η γαλλική προεδρία σε δική της ανακοίνωση αναφέρει ότι «ο Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν την Κυριακή για να τον ενημερώσει για τις συνομιλίες με την Ουκρανία, τονίζοντας την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός».

Παρομοίως, σύμφωνα με ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο αναφέρει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την Κυριακή, όπου συζήτησαν την πρόταση του Πούτιν για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη στις 15 Μαΐου.

Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι «υποστηρίζει πλήρως» την πρόταση και είναι έτοιμος να φιλοξενήσει τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.

Η πρόταση του Πούτιν για τις διαπραγματεύσεις 

Νωρίτερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε την Ουκρανία σε απευθείας και «χωρίς προαπαιτούμενα» διαπραγματεύσεις, προτείνοντας την επανέναρξή τους στις 15 Μαΐου, στην Κωνσταντινούπολη, απορρίπτοντας κατηγορηματικά το δυτικό τελεσίγραφο για πλήρη και άνευ όρων 30ήμερη κατάπαυση του πυρός

«Δεν ήταν η Ρωσία που εγκατέλειψε τις συνομιλίες το 2022. Το έκανε το Κίεβο. Παρ’ όλα αυτά, είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε ξανά στο τραπέζι, χωρίς όρους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος σε έκτακτη συνέντευξή Τύπου, στο Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν κάλεσε την ουκρανική ηγεσία να προσέλθει στις συνομιλίες από την ερχόμενη Πέμπτη, στην Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας ότι θα επικοινωνήσει άμεσα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις απαραίτητες διπλωματικές διευθετήσεις.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών, σύμφωνα με τον Ρώσο ηγέτη, θα πρέπει να βρεθούν τα «βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης» που μαίνεται εδώ και πάνω από τρία χρόνια, χωρίς να αποκλείει, ωστόσο, την πιθανότητα μιας εκεχειρίας, εφόσον υπάρξει πρόοδος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να απευθύνονται στη Ρωσία με τελεσίγραφα, αλλά πιστεύει ότι οι εποικοδομητικές σχέσεις με την Ευρώπη τελικά θα αποκατασταθούν, ενώ υποστήριξε πως το Κίεβο έχει επανειλημμένα παραβιάσει προηγούμενες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός, συμπεριλαμβανομένης μιας 30ήμερης παύσης στις επιθέσεις κατά των ενεργειακών υποδομών και μιας πρόσφατης τριήμερης εκεχειρίας του Μαΐου.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι θετική ένδειξη το γεγονός ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να σκέφτεται τον τερματισμό του πολέμου, αλλά πρόσθεσε ότι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η έναρξη εκεχειρίας στις 12 Μαΐου.

Η πρόταση του Πούτιν για απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία, ήρθε λίγες ώρες μετά από τη συμφωνία μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, απαίτησαν κατά τη συνάντησή των ηγετών τους το Κίεβο, τη συμμόρφωση του Πούτιν με μία εκεχειρία άνευ όρων 30 ημερών ή στην αντίθετη περίπτωση η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με «μαζικές» νέες κυρώσεις.