Ο Ζοσέ Μουρίνιο παλεύει για τη θέση του στην ελίτ του ποδοσφαίρου

Ο Ζοσέ Μουρίνιο παλεύει για τη θέση του στην ελίτ του ποδοσφαίρου

Οταν μια ομάδα προσλαμβάνει τον Ζοσέ Μουρίνιο δεν έχει υπομονή. Δεν σκέφτεται πρότζεκτ μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Ετσι και η Τότεναμ τον κάλεσε τον Νοέμβριο του 2019 για να «νικήσει τώρα». Ενας σύλλογος που δεν έχει σηκώσει τρόπαιο από το 2008 ήθελε έναν... serial winner μετά τον Μαουρίσιο Ποτσετίνο. Η πρόσληψη δεν ήταν μονάχα αγωνιστική, αλλά έχει και οικονομικά παρακλάδια. Χωρίς τίτλους ίσως βρεθεί στη θέση να πουλήσει τους καλύτερους του παίκτες και δη τον Αγγλο επιθετικό Χάρι Κέιν.

Ο Ζοσέ Μουρίνιο έχει μπροστά του μια μάχη για να κρατήσει τη δουλειά του στους «σπερς» μετά το καλοκαίρι. Η πίεση που δέχεται είναι μεγάλη μετά και τον αποκλεισμό της ομάδας του από τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο Europa League, όπου βγήκε νοκ άουτ χάνοντας με 3-0 από τα γκολ του Μίσλαβ Ορσιτς, σε σειρά που είχε το πάνω χέρι με 2-0 από το πρώτο ματς.

Η παρουσία του Μουρίνιο στην Τότεναμ είναι των... άκρων. Οταν η ομάδα του νικάει είναι «μια αλεπού των πάγκων» ή «ο παλιός καλός Special One», αλλά όταν χάνει είναι «ξεπερασμένος» ή «σπέρνει τη διχόνοια» στ' αποδυτήρια ή «δεν ξέρει πώς να πάρει το μάξιμουμ από τους παίκτες του». Ασχέτως αν κάποιοι από αυτούς όπως ο Κέιν κι ο Σον έχουν βελτιωθεί υπό τις οδηγίες του, ενώ το τελευταίο διάστημα ακόμη κι ο Γκάρεθ Μπέιλ δείχνει να βγαίνει από το τέλμα.

Αν ο Μουρίνιο δεν εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο για την επόμενη σεζόν είναι πιθανό να μην κρατήσει τη θέση του. Η ομάδα του αγωνίζεται απόψε με την Αστον Βίλα (21:30, COSMOTE TV SPORT 1) για την Premier League, όπου απέχει έξι βαθμούς από την 4η θέση (Τσέλσι), την τελευταία που οδηγεί στο Champions League και τρεις από την 5η θέση (Γουέστ Χαμ) που οδηγεί στο Europa League. Η άλλη οδός είναι η κατάκτηση του League Cup στις 25 Απριλίου κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι που θα της δώσει την πρόκριση στο Europa Conference League 2021-22.

Ηδη ακούγονται και τα πρώτα ονόματα για να τον διαδεχθούν. Ο Γιούλιαν Νάγκελζμαν της Λειψίας και ο Μπρένταν Ρότζερς της Λέστερ βρίσκονται στην κορυφή της λίστας του CEO της Τότεναμ, Ντάνιελ Λίβι. Ωστόσο, και η απόλυσή του δεν είναι... παιχνιδάκι. Εχει συμβόλαιο ως το 2023 και αμείβεται με 17,5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Οι «σπερς», σε περίπτωση τερματισμού της συνεργασίας τους, σαφώς και θα επιθυμούσαν να μην του δώσουν 35 εκατομμύρια ευρώ μετά τα σχεδόν 25 εκατομμύρια που έδωσαν για ν' απολύσουν τον Ποτσετίνο και το προπονητικό του τιμ. Η Τότεναμ υπολογίζει πως μέχρι τον Ιούνιο, οι απώλειες θα ξεπεράσουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Το στίγμα και η νέα γενιά

Το πέρασμα του Μουρίνιο από τη Ρεάλ Μαδρίτης τον στιγμάτισε για πάντα. Οι διαμάχες του με τους παίκτες του και κυρίως με τον Ικερ Κασίγιας, τον Σέρχιο Ράμος και προς το τέλος με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, χάλασαν τη φήμη του. Εκτοτε σε όποια αποδυτήρια μπήκε, οι παίκτες αντιδρούν στην παραμικρή κριτική που τους ασκεί δημόσια ή στο εσωτερικό. Συνέβη στην Τσέλσι όπου μίλησε για «αρουραίους» με τους οπαδούς να θεωρούν τον Εντέν Αζάρ και τον Ντιέγκο Κόστα, ότι του «σκάβουν τον λάκκο». Συνέβη στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όπου συγκρούστηκε με τον Πολ Πογκμπά και άλλους. Τώρα, παρόμοια πράγματα συμβαίνουν στην Τότεναμ όταν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά.

Μετά την ήττα από την Αρσεναλ με 2-1 πριν από μια εβδομάδα, ο Μουρίνιο κατηγόρησε τους παίκτες του πως... κρύφτηκαν και τους άσκησε κριτική και μετά τον αποκλεισμό από τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ. «Ισως για κάποιους το ποδόσφαιρο είναι απλά μια δουλειά ή ένας τρόπος για να βγάλουν χρήματα. Για μένα σημαίνει πολλά περισσότερα. Αυτό είναι που ποτέ δεν χάνω: την καρδιά μου, το πάθος, την επιθυμία», δήλωσε.

Στα 58 του χρόνια, ο Μουρίνιο δεν έχει κατακτήσει τρόπαιο από το 2017 – το Europa League με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Προηγουμένως μετρούσε 25. Τα τελευταία χρόνια, αντίθετα, έχουν αυξηθεί οι απολύσεις: η Τσέλσι και οι «κόκκινοι διάβολοι» τον έδιωξαν. Η Τότεναμ μπορεί να είναι η επόμενη. Οπότε που βρίσκεται τώρα ο «Special One»; Η αλήθεια είναι πως δεν έχει ξεχάσει τις γνώσεις του, ενώ η ποδοσφαιρική φιλοσοφία του μπορεί να γίνει αποτελεσματική στις κατάλληλες συνθήκες. Το μεγάλο εμπόδιο εδώ και 46 μήνες είναι η αδυναμία του να εμπνεύσει τη νέα γενιά των ποδοσφαιριστών. Ακόμη και στην Τότεναμ, ο μόνος που μίλησε περίπου στο ίδιο κύμα με τον Μουρίνιο ήταν ο 34χρονος κίπερ Ούγκο Γιορίς, παίκτης από μια άλλη εποχή.

Πολλοί ποδοσφαιριστές που έγιναν προπονητές εδώ και καιρό αναφέρουν πως πλέον οι παίκτες είναι διαφορετικοί. Ζητούν περισσότερες εξηγήσεις. Δεν εκτελούν τις εντολές των προπονητών όπως εκείνοι στο παρελθόν. Θέλουν περισσότερες πληροφορίες και κυρίως τα γιατί πίσω από κάθε απόφαση, ενώ απαιτούν ολοένα και μεγαλύτερη παρουσία της τεχνολογίας. Οι φήμες λένε πως όσο ο Μουρίνιο ήταν στη Γιουνάιτεντ περιφρονούσε τις τεχνολογικές εξελίξεις που του παρείχε ο σύλλογος.

Το άλλο που αναφέρουν είναι πως η «κόλλα» που ενώνει πια τους παίκτες στ' αποδυτήρια είναι η αίσθηση πως συμμετέχουν σε κάτι ξεχωριστό. Οταν αυτή η «αύρα» χάνεται αρχίζουν τα προβλήματα και οι παίκτες μπαίνουν σε άλλες διαδικασίες – να υπολογίζουν τί παίρνει ο καθένας και πόσο συμβάλλει και έπειτα να αμφισβητούν τον προπονητή. Τα τελευταία χρόνια συνέβη και στη Ρεάλ Μαδρίτης όταν έφυγαν το 2018 ο Ζινεντίν Ζιντάν κι ο Κριστιάνο Ρονάλντο, στη Μπάγερν Μονάχου την περασμένη σεζόν και παραιτήθηκε ο Νίκο Κόβατς, στη Μπαρτσελόνα, ενώ τέτοιες ενδείξεις υπήρξαν και στην Λίβερπουλ και στη Μάντσεστερ Σίτι. Στις δύο τελευταίες, όμως, παίζει σημαντικό ρόλο ότι οι παίκτες ξέρουν πως αν οι διοικήσεις βρεθούν στο δίλημμα να διαλέξουν εκείνους ή τους προπονητές, μάλλον θα επιλέξουν τον Γιούργκεν Κλοπ και τον Πεπ Γκυοαρδιόλα, αντίστοιχα.

Οι παίκτες που αγωνίζονται στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου δεν έχουν πια τη νοοτροπία εκείνων που αγωνίζονταν στην Ιντερ του 2010 – σύμφωνα με τον Μουρίνιο η καλύτερη ομάδα της καριέρας του. Τους αρέσει περισσότερο η δημιουργία, η συμμετοχή στο επιθετικό κομμάτι, ακόμη κι αν είναι αμυντικοί και λιγότερο το να... παρκάρουν συνέχεια το λεωφορείο ή να βασίζονται μονάχα στις αντεπιθέσεις. Αυτές οι μέθοδοι είναι για ομάδες με λιγότερη ποιότητα. Οι διοικήσεις κι αυτές αναζητούν το αποτέλεσμα, αλλά μέσω του... θεάματος που φέρνει και σπόνσορες.

Ο «Special One» ή θα προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και θα εκσυγχρονίσει την προσέγγισή του ακόμη και σε κάποια αγωνιστικά θέματα ή μπορεί να βρεθεί μακριά από την κορυφαία βαθμίδα του ποδοσφαίρου, εκτός κι αν μια διοίκηση αποφασίσει να τον ακολουθήσει πιστά χωρίς να κάνει δεύτερες σκέψεις στα πρώτα προβλήματα όπως έγινε με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και γίνεται τώρα με την Τότεναμ. Γιατί ο Μουρίνιο είναι ανθεκτικός και κανείς δεν μπορεί να τον υποτιμήσει.