Η παρακμή του «Mr. 101 εκατομμύρια»

Η παρακμή του «Mr. 101 εκατομμύρια»

Ο Ζοσέ Μουρίνιο δεν είχε διάθεση για πολλές κουβέντες. Τον προπονητή της Τότεναμ τον απασχολούσαν άλλα πράγματα μετά την 3η συνεχόμενη ήττα της ομάδας του κι όχι ν' απαντήσει γιατί δεν έπαιξε ο Γκάρεθ Μπέιλ στο ντέρμπι του Λονδίνου με την Τσέλσι από την οποία έχασε με 1-0. «Δεν σου αξίζει να μάθεις την απάντηση», είπε στο δημοσιογράφο που τον ρώτησε γιατί δεν τον χρησιμοποίησε από την στιγμή που οι «σπερς» αναζητούσαν να σκοράρουν.

Η εξήγηση είναι στην έλλειψη εμπιστοσύνης. Αυτή που έχει ο Μουρίνιο προς τον 31χρονο Ουαλό επιθετικό και εκείνη που φαίνεται να έχει ο Μπέιλ στις δυνατότητές του. Ετσι, εξηγείται και η πτώση του «Mr. 101 εκατομμύρια» στο ποδοσφαιρικό Χρηματιστήριο. Ο Μπέιλ ήταν ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του αθλήματος για τον οποίο δόθηκαν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα, η αξία του έχει πέσει στα 20 εκατομμύρια – ο 374ος πιο ακριβός στον κόσμο, ο 141ος στην Premier League και ο 13ος στην Τότεναμ, σύμφωνα με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα Transfermarkt.

Τις τελευταίες ημέρες, οι φωνές στην Αγγλία που ζητούν την απομάκρυνσή του από την ομάδα έχουν πληθύνει. Οπως και εκείνες που υποστηρίζουν ότι τελικά η νοσταλγία αποπροσανατόλισε τους παράγοντες της Τότεναμ κι ότι ο σύλλογος θα μπορούσε να επενδύσει διαφορετικά τα χρήματα που του δίνει. Ναι μεν, για να τον αποκτήσει δανεικό από τη Ρεάλ Μαδρίτης μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2021 δεν έδωσε «ενοίκιο», αλλά του καλύπτει το μισό συμβόλαιο: 15 από τα 30 εκατομμύρια «μεικτά» χωρίς να υπολογίζονται τα μπόνους.

Η Τότεναμ έχει ήδη πάρει δάνειο από την Τράπεζα της Αγγλίας σχεδόν 200 εκατομμύρια ευρώ και αναζητούσε απεγνωσμένα σπόνσορες για να... απαλύνει το οικονομικό «χτύπημα» από την πανδημία του κορονοϊού που κρατάει το νέο γήπεδο της κλειστό – εκείνο που θα της επέφερε πέντε εκατομμύρια ευρώ σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι.

Οι «σπερς» κάποια στιγμή στην σεζόν έμοιαζαν ικανοί να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα στην Αγγλία, αλλά τώρα βρίσκονται εκτός ευρωπαϊκών θέσεων αν και έχουν φτάσει στον τελικό του League Cup όπου θ' αντιμετωπίσουν τη Μάντσεστερ Σίτι. Παράλληλα, είναι εκ των υποψηφίων για να παλέψουν για το Europa League. Ο Μπέιλ σ' αυτή την πορεία δεν έχει ουσιαστική συμμετοχή: 15 εμφανίσεις στην σεζόν, 783 λεπτά στο γήπεδο και μόλις τέσσερα γκολ.

Η παρακμή του Μπέιλ, φοβούνται στην Τότεναμ, οφείλεται στη νοοτροπία του. Οπως συνέβη και στη Ρεάλ Μαδρίτης. Αμφισβητείται η αφοσίωσή του, η πίστη που έχει στις ικανότητες του και η επιθυμία του να συνεχίσει να παίζει ποδόσφαιρο στο υψηλότερο επίπεδο. Στην ισπανική πρωτεύουσα παρόλο που είχε καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση δύο Champions League με καίρια γκολ ποτέ δεν «έδεσε» με τον σύλλογο. Ο προπονητής Ζινεντίν Ζιντάν δεν τον ήθελε στο ρόστερ.

Οι τραυματισμοί τον τσάκισαν. Από το 2016 έχει μείνει εκτός 362 ημέρες. Εναν ολόκληρο χρόνο. Κι όταν αγωνίζεται σπανίως είναι στο 100%. Ενας χρόνιος τραυματισμός στη μέση κι άλλα προβλήματα. Η Τότεναμ με τα όσα βλέπει αυτούς τους μήνες δύσκολα θα επιχειρήσει να τον πάρει... μόνιμα. Οχι τουλάχιστον σ' αυτή την τιμή. Ο Μπέιλ έχει συμβόλαιο με τη Ρεάλ Μαδρίτης έως το 2022 και λογικά θα επιστρέψει εκεί το τέλος της σεζόν. Η «βασίλισσα» πάλι θα επιδιώξει να απαλλαγεί από το συμβόλαιό του.