Ο Μουρίνιο (ξανα)χάνει τα αποδυτήρια, αλλά όχι και την αλαζονεία του

Ο Μουρίνιο (ξανα)χάνει τα αποδυτήρια, αλλά όχι και την αλαζονεία του

Ηταν Ιούνιος του 2004 όταν πέρασε την πόρτα της αίθουσας Τύπου της Τσέλσι, ως ο τότε νέος προπονητής της. Ο Ζοσέ Μουρίνιο δεν έχασε χρόνο... «Σας παρακαλώ μην με αποκαλείτε “αλαζόνα”. Είμαι απλώς πρωταθλητής Ευρώπης και αισθάνομαι ξεχωριστός. Αν ήθελα μία εύκολη δουλειά, θα έμενα στην Πόρτο. Στην όμορφη μπλε καρέκλα μου, με το τρόπαιο του Champions League, δίπλα στη θέση του τον θεού!», τόνισε. Κάτι λιγότερο από 17 χρόνια μετά, πάντως, πάλι στο Λονδίνο, ο Πορτογάλος προπονητής δεν έχει αλλάξει στάση.

Μετά την ήττα της Τότεναμ από τη Γουέστ Χαμ, που ήταν η 5η στα 6 τελευταία ματς των Λονδρέζων, η ομάδα του αποκαλούμενου και «Εκλεκτού» βρέθηκε στην 9η θέση της Premier League. Και παρότι έχει συγκεντρώσει μόλις 12 βαθμούς στα 12 τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος, ο Μουρίνιο επιμένει ότι «οι μέθοδοί μου είναι μακράν οι κορυφαίες στον κόσμο...».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «The Athletic», πάντως, στη γεμάτη αυτοπεποίθηση τοποθέτησή του διαφωνούν μέχρι και οι ίδιοι οι παίκτες του. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ποδοσφαιριστές των «Σπιρουνιών» είναι δυσαρεστημένοι με τις προπονήσεις. Εκτιμούν ότι παραμένουν ιδιαιτέρως αμυντικογενείς, με προσήλωση στον αντίπαλο και όχι στα χαρακτηριστικά της Τότεναμ και δεν έχουν την ένταση του προκατόχου του, Μαουρίτσιο Ποτσετίνο. Το «The Athletic» επισημαίνει μεν ότι ο Μουρίνιο «δεν έχει χάσει – τουλάχιστον εξ ολοκλήρου – τα αποδυτήρια, αλλά υπάρχει δυσαρέσκεια για την προσέγγιση από τον περασμένο Δεκέμβριο και έπειτα, όταν η αγγλική ομάδα βρέθηκε προσωρινά στην κορυφή της βαθμολογίας».

Μία από τις αιτίες της απομάκρυνσης του Ποτσετίνο (ο οποίος συνεχίζει πλέον στην Παρί Σ.Ζ.) ήταν τα παράπονα των παικτών για εξαντλητικές διπλές προπονήσεις και σπάνια ρεπό. Φαίνεται, όμως, ότι οι περισσότεροι έχουν ήδη πεθυμήσει τον Αργεντινό πρώην κόουτς τους... Οι επιθετικοί νιώθουν σχεδόν αποξενωμένοι στην προπόνηση, από την επιλογή του Μουρίνιο να επικεντρώνεται στην αμυντική τακτική.

Η διαφορά φιλοσοφίας των δύο προπονητών είναι ξεκάθαρη. Ο Ποτσετίνο πρέσβευε το παιχνίδι κυριαρχίας, με πίεση και συνεχή επίθεση. Σύμφωνα με τους ενοχλημένους παίκτες της Τότεναμ, από το 2019 που ανέλαβε ο Πορτογάλος, αποφάσισε να εφαρμόσει διαφορετική τακτική (συνήθως αμυντική, με υπομονή και αδιαφορία στην κατοχή της μπάλας) απέναντι σε κάθε αντίπαλο, κάτι που μπερδεύει τους παίκτες του. 

Η τακτική του αφορά πάντα τον αντίπαλο και τα πιθανά «σενάρια» και προβλήματα που μπορεί ο «απέναντι» να του βάλει στο χορτάρι. Τον Νοέμβριο του 2020, όταν νίκησε με 2-0 την νυν πρωτοπόρο Μάντσεστερ Σίτι, ο Μουρίνιο απάντησε στην «εμμονή» των στατιστικών και δήλωσε ότι «η Σίτι μπορεί να πάρει σπίτι της την κατοχή 68% και τα 22 σουτ. Εγώ, με 4 σουτ, παίρνω τους 3 βαθμούς»!

Ανώνυμη πηγή από τα αποδυτήρια της Τότεναμ, πλέον, θεωρεί τον άλλοτε κόουτς και σε Ιντερ, Ρεάλ Μ., Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ως «ξεπερασμένο» στο μοντέρνο στυλ παιχνιδιού. Οι Λονδρέζοι μετρούν μόλις 2 γκολ στα 6 τελευταία ματς στην Premier League... Ο Ζοσέ Μουρίνιο, κάτοχος 25 τίτλων στην καριέρα του, δεν έχει πανηγυρίσει τρόπαιο με την Τότεναμ. Το 2004, όταν «προσγειώθηκε» στην Αγγλία, τον θεωρούσαν πρεσβευτή ενός «επαναστατικού» ποδοσφαίρου. Η Τσέλσι κατέκτησε την πρώτη σεζόν το πρωτάθλημα με 95 βαθμούς και απόλυτη κυριαρχία. 

Με τους «μπλε» απέτυχε να κερδίσει το Champions League, όπως και με τη Ρεάλ Μ. Το κατάφερε απρόσμενα με την Ιντερ, το 2010. Για την τωρινή κατάσταση στην Τότεναμ επέλεξε, όπως κάνει συχνά, να αποτάξει πολλές από τις ευθύνες από πάνω του, λέγοντας ότι «υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορώ να λύσω από μόνος μου, ως προπονητής». Οπως ανέφερε προ ημερών βρετανική ιστοσελίδα, «ο εγωισμός του Μουρίνιο παραπέμπει σε αυτό που ο Βρετανός εκδότης, Μαξ Μπίβενπρουκ, πίστευε για τον Μπρεζίνσκι... Πως, δηλαδή, “δεν είχε σημασία προς τα πού πήγαινε, μα του αρκούσε να κάθεται στην θέση του οδηγού”»...