Ο παλιός Βρετανός μάνατζερ είναι... ζωντανός

Ο παλιός Βρετανός μάνατζερ είναι... ζωντανός

Η πρόσληψη του Ντέιβιντ Μόις για δεύτερη φορά από τη Γουέστ Χαμ στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019 δεν έγινε αποδεκτή με χαρά από τους οπαδούς της ομάδας που ούτως ή άλλως αμφισβητούν τις αποφάσεις των παραγόντων της, οι οποίες πολλές φορές είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενες. Παρόλο που την καθοδήγησε στην παραμονή της στην Premier League, που ήταν και η απόλυτη προτεραιότητά της, ο κόσμος δεν τον ήθελε.

Ο Μόις είναι παραδοσιακός Βρετανός μάνατζερ. Συχνά τον αποκαλούσαν ξεπερασμένο από το...μοντέρνο ποδόσφαιρο. Αλλωστε και στο πρόσφατο παρελθόν δεν τα είχε πάει καλά στην καριέρα του. Το πρώτο πέρασμά του από τα «σφυριά» έληξε άδοξα το 2018, ενώ είχαν προηγηθεί αποτυχίες στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην Σάντερλαντ και στην ισπανική Ρεάλ Σοσιεδάδ.

Να, όμως, που πλέον η Γουέστ Χαμ είναι η πραγματική έκπληξη του αγγλικού ποδοσφαίρου: 4η, εντός θέσεων Champions League δηλαδή, με 45 βαθμούς έπειτα από 25 αγωνιστικές. Πάνω από την πρωταθλήτρια Λίβερπουλ των 40 βαθμών και την Τσέλσι των 43. Εναν πίσω από την 3η Λέστερ των 46. Η νίκη επί της Τότεναμ με 2-1 εδραιώνει κι άλλο τις ελπίδες για έξοδο στην Ευρώπη την επόμενη σεζόν, που αν μη τι άλλο θα κλείσει κάπως και την οικονομική «τρύπα» των περίπου 90 εκατομμυρίων ευρώ.

Στα 57 του ο Μόις αντιμετώπισε προβλήματα στην αρχή της σεζόν. Ο κόσμος ζητούσε την απομάκρυνσή του όταν η ομάδα έχασε τα δύο πρώτα παιχνίδια της και πωλήθηκε ο καλός χαφ Γκραντί Ντιανγκανά στη Γουέστ Μπρομ για 21 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμη κι ο αρχηγός Μαρκ Νομπλ εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον του κλαμπ.

Τώρα, ο Ντιανγκανά θεωρείται μια καλή πώληση του συλλόγου και όχι προάγγελος της καταστροφής. Η Γουέστ Χαμ εκτός αυτού παραχώρησε και τις δύο μεταγραφές – ρεκόρ της ιστορίας της. Εδωσε τον περασμένο Οκτώβριο τον μεσοεπιθετικό Φελίπε Αντερσον στην Πόρτο δανεικό για να «βγάλει» από πάνω της το ακριβό του συμβόλαιο, ενώ στο χειμερινό μεταγραφικό παράθυρο παραχώρησε και τον στράικερ Σεμπαστιάν Αλέ στον Αγιαξ για 22,5 εκατομμύρια ευρώ. Τους είχε αγοράσει για 93,6 εκατομμύρια ευρώ!

Από την πρώτη μέρα της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου το μήνυμα του Μόις προς τους παίκτες του ήταν ένα: «εδώ θα παίζουν μόνο αυτοί που θέλουν». Γιατί «στο παρελθόν είχαμε πολλούς ποδοσφαιριστές, ακριβοπληρωμένους κιόλας, που ένιωθαν πως μας έκαναν χάρη που φορούν τη φανέλα της Γουέστ Χαμ», είπε πρόσφατα.

Πέραν αυτής της αρχής, ο Μόις έκανε έξυπνες μεταγραφές καθώς το κλαμπ άφησε στην άκρη το «σύγχρονο ποδοσφαιρικό μοντέλο» με προπονητή και τεχνικό διευθυντή και του έδωσε εξουσία μάνατζερ. Οι μεταγραφές είναι δικές του. Τα 20 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε για τον χαφ Σούτσεκ και τον μπακ Κουφάλ – Τσέχοι και... άγνωστοι και οι δύο – μοιάζουν ελάχιστα πια. Τους θέλουν μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Η μεγαλύτερη επιτυχία, όμως, ήταν η απόκτηση του Αγγλου σέντερ μπακ Κρεγκ Ντόσον με δανεισμό από την Γουότφορντ. Ο πρώην τεχνικός της και πρώην του ΠΑΟΚ, Βλάνταν Ιβιτς, δεν τον υπολόγιζε. Με τον Μόις είναι βασικός και ένας από τους πέντε καλύτερους στην Premier League αυτή την σεζόν.

«Θέλουμε παίκτες που ξέρουν πως στη Γουέστ Χαμ θα κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα», λέει τώρα. Ετσι κράτησε τον χαφ Ντέκλαν Ράις και τον φορ Μίκαϊλ Αντόνιο που ήταν στο ραντάρ των κορυφαίων κλαμπ του πρωταθλήματος. Ο χρόνος συμμετοχής, δε, που προσφέρει έπεισε και τον χαφ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τζέσε Λίνγκαρντ, να πάει στο Λονδίνο. Ο Λίνγκαρντ σημείωσε το νικητήριο γκολ κόντρα στην Τότεναμ.

Αν και είναι παράξενο, η απουσία οπαδών από το «Ολυμπιακό Στάδιο» του Λονδίνου έχει βοηθήσει πολύ την Γουέστ Χαμ. Ο κόσμος που δεν τον ήθελε, αλλά ούτε και τη διοίκηση διαμαρτυρόταν σε κάθε παιχνίδι κι αυτό επηρέαζε τους παίκτες. Αυτή την σεζόν, τα «σφυριά» έχουν επτά νίκες, τρεις ισοπαλίες και τρεις ήττες σε 13 εντός έδρας αγώνες της Premier League. Στα δύο προηγούμενα πρωταθλήματα συνολικά έκανε 15 εντός έδρας νίκες!

Με την ίδια στρατηγική που χρησιμοποιεί τώρα, δηλαδή, να πείθει τους παίκτες πως σ' αυτή την ομάδα μπορούν να πετύχουν αυτά που θέλουν, με καλές μεταγραφές, πειθαρχία και σταθερή άμυνα, ο Μόις έχτισε μια άκρως ανταγωνιστική Εβερτον και έπεισε τον Σερ Αλεξ Φέργκιουσον πως είναι ο κατάλληλος να τον διαδεχθεί στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2013. Οχτώ χρόνια μετά ο Μόις καταθέτει και πάλι τα διαπιστευτήρια του κρατώντας την ιδέα του παλιού Βρετανού μάνατζερ ζωντανή σε μια ποδοσφαιρική βιομηχανία που συνεχώς αλλάζει.