Ντέρμπι Ολυμπιακός vs Παναθηναϊκός. Κόντρα από διαφορετική οπτική

Ντέρμπι Ολυμπιακός vs Παναθηναϊκός. Κόντρα από διαφορετική οπτική

Οι εποχές που ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός πρωταγωνιστούσαν στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, έχουν παρέλθει. Αν όχι ανεπιστρεπτί, σίγουρα θα αργήσουν να ξανάρθουν. Η οικονομική κρίση, τα ελάχιστα έσοδα και μια σειρά από άλλα γεγονότα έχουν περιορίσει πολύ το μπάτζετ των δύο ομάδων, που μοιραία δεν μπορούν να ανταγωνιστούν μεγαθήρια με χρήμα και διάθεση για ξόδεμα.

Αυτό που έχει απομείνει είναι η δική τους κόντρα, καθαρά σε τοπικό επίπεδο όμως. Αν και οι παράλληλοι βίοι του παρελθόντος έχουν γίνει αντίθετοι, με «πράσινους» και «κόκκινους» να αλλάζουν θέση στην πρωτοκαθεδρία. Τον Ιανουάριο του 2019, ο Παναθηναϊκός βρίσκονταν σε αγωνιστικό τέλμα, σε σημείο που οι οπαδοί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ κουνούσαν... άσπρα μαντήλια παράδοσης! Η έλευση του Ρικ Πιτίνο άλλαξε άρδην την κατάσταση και το «τριφύλλι» ήταν αυτό που κατάφερε να περάσει στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας, με τους Πειραιώτες να μένουν εκτός.

Το κλίμα οξύνθηκε με τον περίφημο αγώνα Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ, όπου ο Ολυμπιακός αποχώρησε στο ημίχρονο, αρνούμενος να ξανασυναντήσει τον Παναθηναϊκό με Ελληνες διαιτητές. Αποφάσισε να μην κατέβει στους τελικούς του πρωταθλήματος και μοιραία υποβιβάστηκε. Όπως αποδείχθηκε,χαμένο απ' αυτή την υπόθεση βγήκε το ελληνικό μπάσκετ, παρότι ο Παναθηναϊκός φάνηκε να παίρνει μία νίκη σε επίπεδο εντυπώσεων.

Ηταν η ίδια εποχή που οι αδερφοί Αγγελόπουλοι είχαν αρκετά προβλήματα ρευστότητας. Μάλιστα, «διέρρευσαν» περιστατικά για απλήρωτους παίκτες και χρέη (ακόμη και) στον λογαριασμό του ηλεκτρικού! Ιστορίες που δεν τιμούσαν τον σύλλογο. Παράλληλα, και στον Παναθηναϊκό δεν υπήρχε η οικονομική άνεση περασμένων ετών. Από τη στιγμή που ανέλαβε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, δεν είχε την ίδια ευχέρεια για σπατάλες όπως ο πατέρας του, Παύλος, στο παρελθόν.

Παρ’ όλα αυτά, το μπάτζετ παρέμενε μέχρι φέτος και για τις δύο ομάδες σε σχετικά καλά επίπεδα με διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων το χρόνο. Η σεζόν 2019-20 άρχισε με τον Παναθηναϊκό να έχει τον Αργύρη Πεδουλάκη στον πάγκο και τον Ολυμπιακό τον Ντέιβιντ Μπλατ. Οι «ερυθρόλευκοι» δημιούργησαν ταυτόχρονα μια δεύτερη ομάδα (τη λεγόμενη «αναπτυξιακή») για να παίξει στην Α2!

Το περιορισμένο μπάτζετ και η διοικητική κόπωση έφεραν κακές επιλογές, τόσο σε παίκτες όσο και στους προπονητές. Ο Πεδουλάκης δεν μπόρεσε να βοηθήσει, ενώ ο Μπλατ έχασε τα αποδυτήρια, έχοντας βεβαίως να αντιμετωπίσει και το σοβαρό πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπωρεί. 

Στον Παναθηναϊκό έπαιξαν για δεύτερη φορά το χαρτί του Πιτίνο, όμως η ιστορία επαναλήφθηκε σαν φάρσα. Αντίθετα, στον Ολυμπιακό οι δικοί του ιδιοκτήτες εκμεταλλεύτηκαν κάποια πετυχημένα επιχειρηματικά deals και αποφάσισαν να στηρίξουν πάλι τον σύλλογο. Επέλεξαν να φέρουν πίσω τον Γιώργο Μπαρτζώκα, ο οποίος θεωρείται από τους προπονητές με το καλύτερο «μπασκετικό μάτι», όσον αφορά την εύρεση παικτών. Και το καλοκαίρι έπεισαν τον Κώστα Σλούκα να επιστρέψει. 

Κάπου εκεί, άρχισε να γυρίζει ο τροχός. «Κόκκινη» βελτίωση και «πράσινη» κάμψη. Στο μεταξύ τους ματς στο ΣΕΦ για την Ευρωλίγκα, νικητής ήταν ο Ολυμπιακός, ενώ ο Παναθηναϊκός έφτασε στο δικό του ναδίρ, στον τελευταίο αγώνα πριν από την πανδημία. Εχασε στο κλειστό του ΟΑΚΑ με 97-66 από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, δείχνοντας σημάδια διάλυσης, ενώ ο κόσμος αποδοκίμαζε την ομάδα που για δεκαετίες έμενε στο απυρόβλητο. Οταν λέμε κόσμος, εννοούμε 6-7 χιλιάδες άτομα, που για τον μπασκετικό Παναθηναϊκό είναι μικρό νούμερο με βάση τα εισιτήρια που συνηθίζει να κόβει.

Η διακοπή της περυσινής Ευρωλίγκας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα ματς διεξάγονται και φέτος κεκλεισμένων των θυρών, ανάγκασε όλες τις ομάδες να κάνουν ακόμη πιο σημαντικές περικοπές.

Στον Ολυμπιακό, ο φετινός προϋπολογισμός είναι λίγο κάτω από τα δέκα εκατομμύρια. Ομως με τις κινήσεις του Μπαρτζώκα και το κούρεμα των συμβολαίων σημαντικών παικτών όπως του Σπανούλη και του Πρίντεζη, καταφέρνει να στέκεται και να διεκδικεί θέση στην πρώτη οκτάδα που μπορεί να σημάνει είσοδο στα πλέι οφ, έχοντας νικήσει με 78-71 και το Παναθηναϊκό στο εκτός έδρας ματς του πρώτου γύρου.

Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός έχει μπει σε άτυπο καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αποφάσισε να μείνει στην άκρη, αφού δεν στηρίχθηκαν τα πρότζεκτ που είχε κατά νου για το μέλλον του συλλόγου, γενικότερα. Ετσι, έδωσε εντολή να μείνει το μπάτζετ στα 6 εκατομμύρια ευρώ, όσα δηλαδή και τα προσδοκώμενα έσοδα από τη χρονιά που τρέχει. 

Οσες φιλότιμες προσπάθειες και να έγιναν για καλούς παίκτες, το αποτέλεσμα δεν ήταν αντίστοιχο των «ηχηρών» μετεγγραφών του παρελθόντος. Οχι μόνο δεν έμεινα παίκτες - κλειδιά όπως ο Νικ Καλάθης, αλλά δεν τους αντικατέστησε με ισάξιους. Το μπέρδεμα με την προσθήκη του Λαπροβίτολα (τον οποίο η Ρεάλ Μ. κράτησε, τελικά) άφησε την ομάδα δίχως λύση στην οργάνωση του παιχνιδιού.

Επιπλέον, έχασε νωρίς την εμπιστοσύνη της διοίκησης και ο ρούκι χεντ κόουτς, Γιώργος Βόβορας, μετά την ήττα στο Λαύριο. Ο νεαρός προπονητής απομακρύνθηκε και στη θέση του ήρθε ο Ισραηλινός, άλλοτε παίκτης και πρωταθλητής Ευρώπης το 2000 με τον Παναθηναϊκό, Οντεντ Κάτας. Ο Παναθηναϊκός, ωστόσο, έχει φτάσει σε σημείο να αμφισβητούνται τα πρωτεία του ακόμη στο ελληνικό πρωτάθλημα, χωρίς μάλιστα να παίζει ο Ολυμπιακός! Είναι πρόσφατο και το εντός έδρας κάζο από τον Προμηθέα, με τους Πατρινούς και την ΑΕΚ να έχουν πια αυξημένες βλέψεις στο πρωτάθλημα.  

Ανεξάρτητα με το τι θα γίνει στο εγχώριο κομμάτι, ο Ολυμπιακός προχωρά σε ένα πλάνο που είναι μεν μαζεμένο οικονομικά, αλλά έχει μέλλον, τουλάχιστον για να διατηρήσει το επίπεδο της ομάδας σε ένα αξιοπρεπές σημείο. Αντίθετα, για τον Παναθηναϊκό τα πάντα δείχνουν ρευστά. Με τα τωρινά δεδομένα, επιστροφή Γιαννακόπουλου δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Θεωρείται από πολλούς δεδομένο πως ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ θα γυρίσει κάποια στιγμή στα παναθηναϊκά κοινά, όμως ουδείς γνωρίζει πότε θα συμβεί αυτό. Ισως όταν (και αν) δοθεί το «ΟΚ» για να χτιστεί γήπεδο μπάσκετ στον Βοτανικό. Ομως, οι «πράσινοι» θα πρέπει πρώτα να λύσουν τις διαφορές μεταξύ ΠΑΕ και Ερασιτέχνη για το θέμα του γηπέδου και φυσικά να αποφύγουν ένα μνημειώδες «αυτογκόλ».

Αν ο Γιαννακόπουλος αργήσει να επιστρέψει, τότε το μπάτζετ για το «τριφύλλι» θα μένει σε χαμηλά επίπεδα και η διάκριση στην Ευρωλίγκα θα εξακολουθεί να παραμένει ένα άπιαστο όνειρο. Πάντως, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι ο ιδιοκτήτης της ΒΙΑΝΕΞ είναι απρόβλεπτος και κανείς δεν ξέρει αν θα αποφασίσει κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που μαρτυρούν οι κινήσεις του τους τελευταίους μήνες.