Η πρώτη γυναίκα διαιτητής σε Super Bowl δεν θέλει προβολείς πάνω της

Η πρώτη γυναίκα διαιτητής σε Super Bowl δεν θέλει προβολείς πάνω της

Δεν θα ξεχάσει ποτέ τη «διαταγή» ενός προπονητή πανεπιστημίου στο αμερικανικό φούτμπολ, ο οποίος της είπε να κάνει τα μαλλιά της κοτσίδα και να μη φορά μακιγιάζ. Δέχθηκε το πρώτο, αρνήθηκε κατηγορηματικά το δεύτερο. Δεν ήταν θέμα αισθητικής. Δεν ήταν καν θέμα εγωκεντρισμού. Επιθυμούσε απλώς να είναι ο εαυτός της. Οπως ένιωθε κάνοντας κάτι «αντίθετο» με την ανδροκρατούμενη λογική του αθλήματος.

Η Σάρα Τόμας αποφάσισε κάποια στιγμή ότι η επαγγελματική διαιτησία είναι ο προορισμός της. Το 2009, σε συνέντευξή της στους «New York Times», σχολίασε το θέμα της εμφάνισής της, λέγοντας πως «οι περισσότεροι κόουτς ασχολούνται με τη δουλειά που έχουν να κάνουν και δεν με παρατηρούν». Αυτό, προφανώς είναι το όνειρο κάθε καλού ρέφερι... «Τα καλύτερα παιχνίδια μας είναι αυτά στα οποία περνάμε απαρατήρητοι», εξηγεί.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής (7/2), η 47χρονη Τόμας, δεν θα μπορέσει να περάσει απαρατήρητη, καθώς θα γίνει η πρώτη γυναίκα διαιτητής στο Super Bowl, τον τελικό του NFL μεταξύ των πρωταθλητών Κάνσας Σίτι Τσιφς και των Τάμπα Μπέι Μπακανίερς! Δηλώνει πανέτοιμη να ζήσει τη σπουδαιότερη βραδιά της καριέρας της, όπως ήταν έτοιμη σε κάθε κομβικό σημείο της πορείας της.

Στις 2 Απριλίου 2015, λίγο πριν από τις 11 το πρωί, το κινητό της ήχησε και στην οθόνη αναβόσβησε ο τηλεφωνικός κωδικός «212». Η κλήση από τη Νέα Υόρκη ήταν αυτή που περίμενε. Πριν απαντήσει, πάντως, προσευχήθηκε να ακούσει τη φωνή του του αντιπροέδρου του NFL, Ντιν Μπλαντίνο. Οι προσευχές εισακούστηκαν και σε λίγα δευτερόλεπτα η ίδια φωνή τής ανακοίνωνε πως θα γίνει η πρώτη πλήρους απασχόλησης γυναίκα διαιτητής της λίγκας! Το 2012 η Σάνον Ίστιν ήταν αντικαταστάτης, λόγω του λοκ-άουτ. 

Σχεδόν έξι χρόνια αργότερα, η Τόμας πληρούσε τις προϋποθέσεις της πενταετούς προϋπηρεσίας και έλαβε το χρίσμα για το Super Bowl, το οποίο θα έχει μεν στις κερκίδες μόλις 22.000 θεατές, λόγω των περιορισμών του κορονοϊού, αλλά αναμένεται να το παρακολουθήσουν στις ΗΠΑ περισσότεροι από 100 εκατομμύρια τηλεθεατές. Το 2007 είχε γίνει επίσης η πρώτη γυναίκα που «σφύριξε» σε αγώνα κολεγιακού πρωταθλήματος και το 2019, στο ματς Νιου Ινγκλαντ Πάτριοτς – Λος Αντζελες Τσάρτζερς, η πρώτη ρέφερι... με κοτσίδα σε αγώνα πλέι οφς

Η φιλόδοξη κοπέλα από τη Πασκαγκούλα, μία πόλη 22.000 κατοίκων στο Μισισίπι, ήταν εξαιρετική παίκτρια μπάσκετ στο τοπικό γυμνάσιο και έλαβε υποτροφία για το πανεπιστήμιο Μόμπαϊλ. Οταν αποφοίτησε άρχισε να σκέφτεται την καριέρα στη διαιτησία, όταν ο αδερφός της την πήρε μαζί του σε ένα σχετικό σεμινάριο. Αρχισε και συνέχισε με υπομονή, με αφοσίωση και πάντα με την επιθυμία για τη λιγότερη δυνατή προβολή. 

Επιμένει πως «κάνω ό,τι κάνω από αγάπη και όχι για την αναγνώριση. Θέλω να εμπνεύσω την κόρη μου και όλα τα κορίτσια που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους». Η Σάρα Τόμας, μάλιστα, δεν θα είναι η μοναδική γυναίκα στο γήπεδο του Super Bowl. Λίγο πιο πέρα και όχι σε πρώτο πλάνο, στον πάγκο των Τάμπα Μπέι Μπακανίερς θα κάθονται η Λόρι Λόκαστ, βοηθός αμυντικής τακτικής και η Μαράλ Τζαβαντιφάρ, ασίσταντ κόουτς φυσικής κατάστασης. 

Η Λόκαστ επισημαίνει πως «ενώ όταν με προσέλαβαν, έβλεπα τη δυσπιστία και την απορία στα μάτια των συνεργατών μου, πλέον είμαι απλώς η “Coach Lo”». Η Τζαβαντιφάρ, από την άλλη, θεωρεί ότι «οι Μπακανίερς θέτουν ένα εξαιρετικό παράδειγμα πως σημασία έχει η δουλειά, η ποιότητα και η προθυμία να κάνεις αυτά που χρειάζονται και όχι το φύλο». Και οι τρεις είναι βέβαιες ότι η δική τους παρουσία θα δώσει κατεύθυνση και σε άλλες κοπέλες σε ένα συνήθως «μάτσο» σκηνικό, στο οποίο προσπαθούν να κερδίσουν τον σεβασμό και οι μαζορέτες.

Το 2020, άλλωστε, ήταν μία χρονιά που πολλά «φράγματα» ξεπεράστηκαν και στην Αμερική και στον υπόλοιπο κόσμο. Η Μπέκι Χάμον έγινε η πρώτη γυναίκα χεντ κόουτς στο ΝΒΑ, ως υπηρεσιακή αντικαταστάτρια του Γκρεγκ Πόποβιτς στους Σπερς. Στο μπέιζμπολ, η Κιμ Νιγκ είναι η πρώτη γυναίκα τζένεραλ μάνατζερ του MLB και η Σάρα Φούλερ η μοναδική που σκόραρε σε αγώνα φούτμπολ του NCAA, απέναντι σε άνδρες! Ενώ η Γαλλίδα Στέφανι Φραπάρ έγινε τον περασμένο Νοέμβριο η πρώτη γυναίκα που διαιτήτευσε σε αγώνα του ποδοσφαιρικού Champions League