Οι χρηματιστηριακές ευκαιρίες κρύβονται στα νέα που δεν «τιμολογήθηκαν» ποτέ

Οι χρηματιστηριακές ευκαιρίες κρύβονται στα νέα που δεν «τιμολογήθηκαν» ποτέ

Όταν λέμε «επιλεκτικές αγορές στην αδυναμία» εννοούμε συνεδριάσεις σαν και αυτές που είδαμε χθες και την Παρασκευή. Σε ένα ταμπλό που δεν έχει τρέξει ομοιόμορφα και που σίγουρα δεν έχει τις ίδιες προϋποθέσεις ανόδου στις επιμέρους εταιρείες, η υποχώρηση από τα υψηλά χρήζει διερεύνησης ειδικά για εκείνες που παρουσιάζουν νέα δεδομένα στην αποτίμησή τους και τις καθιστούν περισσότερο ελκυστικές. Οι περιπτώσεις στις οποίες επικεντρώνεται το ενδιαφέρον είναι αυτές που η νέα πληροφορία «κάηκε» μέσα στην ορμή της πτώσης:

Ξεκινώντας από τον ΟΠΑΠ, κατά την πρόσφατη υποχώρηση από τα υψηλά των 11,20 ευρώ η εταιρία ανακοίνωσε το φορολογικό χειρισμό που θα ισχύσει έως το 2030. Με βάση τη συμφωνία με το δημόσιο, ο ΟΠΑΠ εκτιμάται πως όταν αποκατασταθούν οι συνθήκες λειτουργίας των πρακτορείων θα εμφανίσει σε μια πλήρη χρήση λειτουργικά κέρδη κοντά στα 700 εκατ. ευρώ. Η δυναμική αυτή θα έχει όφελος και στην ταχύτερη απομόχλευση του ισολογισμού, αλλά και στην σταθερή υψηλή μερισματική απόδοση της μετοχής. Σε κάθε περίπτωση η μερισματική απόδοση εκτιμάται ότι θα παραμείνει στα επίπεδα του 8-10% για τα επόμενα εννέα χρόνια. Η δραστηριότητα των πρακτορείων παραμένει σε αναστολή ωστόσο από την ερχόμενη εβδομάδα ο ΟΠΑΠ θα ξαναμπεί σε αυξημένο ποσοστό κανονικής λειτουργίας με ότι αυτό συνεπάγεται για τα καθαρά έσοδα του.

Οι εκλογές στην Αμερική ολοκληρώθηκαν και το πακέτο δημοσιονομικής επέκτασης ύψους 2 τρισ. δολαρίων σύντομα θα πέσει στην αγορά μετά την ψήφισή του, κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον Φεβρουάριο. Στις δράσεις περιγράφονται σημαντικές επενδύσεις σε έργα υποδομών τα οποία θα αυξήσουν την ζήτηση σε πρώτες ύλες. Μεταξύ των εταιρειών που θα ευνοηθούν είναι και η Τιτάν η οποία έχει παρουσία στην Αμερική. Παράλληλα στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν σημαντικά δημόσια (Γραμμή 4, Οδικός άξονας Κρήτης) και ιδιωτικά (Καστέλι, Ελληνικό) εγχειρήματα που θα απαιτήσουν πρώτες ύλες, με άμεσο αντίκτυπο στην αύξηση κατανάλωσης τσιμέντου η οποία παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στην χώρα μας. Η μετοχή της εταιρίας δεν έχει χάσει την επαφή με τα υψηλά της ωστόσο η επίσπευση των έργων προκειμένου να υπάρξει ενεργοποίηση περισσότερων οικονομικών κλάδων δημιουργεί προσδοκίες για κερδοφορία που θα προσεγγίσει τα 80 εκατ. ευρώ το 2021.

Η ΔΕΗ βρίσκεται αισθητά χαμηλότερα από τα 7,6 ευρώ όμως σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα πλην τις μετάθεσης της διαδικασίας των δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του ΔΗΔΔΗΕ στα μέσα Φεβρουαρίου. Με το τέταρτο τρίμηνο να κινείται με υψηλότερη ζήτηση από το τρίτο και με την λιγνιτική παραγωγή να παραμένει χαμηλή περιορίζοντας τις ανάγκες για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, ο στόχος των 900 εκατ. ευρώ στα λειτουργικά κέρδη θα επιτευχθεί. Παρά τη θετική αξιολόγηση από την Fitch και την επικείμενη δεύτερη τιτλοποίηση των ανείσπρακτων οφειλών η μετοχή διαπραγματεύεται στα επίπεδα πριν την ανακοίνωση του επιχειρηματικού πλάνου για την επόμενη τριετία στο οποίο η ΔΕΗ γίνεται μια εταιρία ενέργειας περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.