Νέες επενδύσεις 3,4 δισ. για την ΔΕΗ στην τριετία και είσοδος στις τηλεπικοινωνίες

Νέες επενδύσεις 3,4 δισ. για την ΔΕΗ στην τριετία και είσοδος στις τηλεπικοινωνίες

Το νέο μεγάλο ντιλ για την είσοδο της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες, το οποίο είχε αποκαλύψει το liberal, με στόχο να μετατραπεί σε εθνικό πάροχο δικτύου στην αγορά χονδρικής, είναι το νέο επιχειρηματικό άνοιγμα της ΔΕΗ σύμφωνα με το νέο της Business Plan για την τριετία 2021-2023.

Το νέο φιλόδοξο επιχειρησιακό πλάνο της επιχείρησης παρουσιάστηκε σήμερα από την διοίκηση κατά το Investor Day σε πάνω από 200 Έλληνες και ξένους αναλυτές. Περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 3,4 δισ ευρώ, με κλειδί την στροφή στις ΑΠΕ, την ηλεκτροκίνηση, την ταχύτατη απολιγνιτοποίηση και τον ψηφιακό της μετασχηματισμό. Σημαντικό μέρος των επενδύσεων θα διατεθεί για την αναβάθμιση και ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής, στο πλαίσιο της οποίας η εταιρεία θα αξιοποιήσει τα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να «κουμπώσουν» πάνω τους οπτικές ίνες, γεγονός που θα της επιτρέψει να πρωταγωνιστήσει ως πάροχος δικτύου στην χονδρική αγορά. Στόχος είναι να μπορέσει να προσφέρει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα υψηλής ταχύτητας διασυνδέσεις.

Κλειδί σε κάθε περίπτωση του πλάνου είναι ο «πράσινος» μετασχηματισμός της ΔΕΗ, δηλαδή οι μαζικές επενδύσεις σε ΑΠΕ προς τις οποίες θα κατευθυνθεί η μερίδα του λέοντος των νέων επενδύσεων και συγκεκριμένα το 34%. Από εκεί και πέρα το 42% θα επενδυθεί στα δίκτυα διανομής, το 21% στην συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και το υπόλοιπο 3% σε άλλους τομείς. και περιλαμβάνει ένα σημαντικό νέο επιχειρηματικό άνοιγμα στα telecoms.

Σωρευτικά οι επενδύσεις σε βάθος τριετίας θα ανέλθουν στα 3,4 δισ. ευρώ, μέσω των οποίων η εταιρεία φιλοδοξεί το μερίδιό της στις ΑΠΕ το 2023 να φτάσει τις 1,6 τεραβατώρες έναντι 300 μόλις μεγαβατωρών σήμερα. Τα παραπάνω θα της επιτρέψουν η λειτουργική της κερδοφορία EBITDA να ανέλθει στα 1,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2023.

Αναλυτικά το Βusiness Plan της ΔΕΗ