Ελληνικά ομόλογα: Και οι τελευταίοι έσονται πρώτοι

Ελληνικά ομόλογα: Και οι τελευταίοι έσονται πρώτοι

H υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον Οίκο Moody’s λόγω των βαθιών δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της επιπρόσθετης επιβάρυνσης που θα προκύψει από τα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για παράταση των φοροαπαλλαγών που νομοθέτησε κατά την πρώτη θητεία της στον Λευκό Οίκο, επιβάρυναν περαιτέρω τις καμπύλες επιτοκίων των ΗΠΑ, οι οποίες έγιναν πιο απότομες.

Οι μακρινές λήξεις κρατικών ομολόγων ΗΠΑ ενισχύονται, καθώς οι επενδυτές ζητούν πλέον υψηλότερη απόδοση για να αναλάβουν τον αυξημένο δημοσιονομικό κίνδυνο μετά και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ.

Χθες εξηγήσαμε γιατί επί του παρόντος οι αντιδράσεις της αγοράς θα είναι λελογισμένες. (σ.σ:περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ). Άλλωστε οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία στο αξιόχρεο σε μια κλίμακα 21 βαθμίδων.

Aυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι τώρα που τα μάτια όλων είναι στραμμένα στις αγορές των ομολόγων, οι οποίες ούτως ή άλλως διανύουν μια απαιτητική χρονιά, η χώρα μας εμφανίζεται με ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: Εξαιρετικά χαμηλό ετήσιο μεσοσταθμικό κόστος εξυπηρέτησης στο 1,73%, και δυνατό προφίλ δημοσιονομικής πειθαρχίας- θυμηθείτε σχετική ανάλυση εδώ-  που καθιστούν τα ελληνικά ομόλογα αυτή τη στιγμή μια από τις καλύτερες επιλογές της επενδυτικής κοινότητας.

Σχετικά της διάθεσης απέναντι στα ελληνικά ομόλογα είναι τα δημοσιεύματα για αισθητά χαμηλότερο κόστος δανεισμού της Ελλάδας από τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι ο ελληνικός 30ετής τίτλος έκλεισε χθες στο 4,17%, ενώ η απόδοση του αμερικανικού 30ετούς ομολόγου ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά το φράγμα του 5% και έκλεισε πέριξ του 4,93%, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2023. 

Όσον αφορά τα δεκαετή, η ελληνική δεκαετία κινείται πέριξ του 3,36% και η αμερικανική πέριξ του 4,46%. 

Αν και ένα μεγάλο μέρος της διαφοράς στο κόστος δανεισμού εκατέρωθεν του Ατλαντικού οφείλεται στο επιτοκιακό πλεονέκτημα του δολαρίου, καθώς η Ευρώπη έχει χαμηλότερα επιτόκια αυτή τη στιγμή, εντούτοις η εικόνα αυτή τη στιγμή της χώρας μας στις διεθνείς αγορές ομολόγων αντικατοπτρίζει ως ένα σημείο και την εμπιστοσύνη της αγοράς η οποία έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Απόδειξη είναι ότι το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού της χώρας μας είναι περίπου 0,76 μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο των ΗΠΑ, ενώ στις αρχές Απριλίου ήταν μόλις 0,3% χαμηλότερο.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η αγορά αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση της χώρας προχωρά στον οικονομικό σχεδιασμό με σταθερό γνώμονα τις δημοσιονομικές αντοχές της και την αξιοπιστία του προφίλ του χρέους. 

Ποιος να μας το έλεγε το 2015 ότι δέκα χρόνια μετά, η επενδυτική κοινότητα που αναζητά ασφαλή καταφύγια θα αναγνωρίζει την αξία των ελληνικών ομολόγων ως έναν αποδοτικό «σταθεροποιητή χαρτοφυλακίου».

Ένας ένας οι χρηματοοικονομικοί οίκοι «υποκλίνονται» στα ελληνικά ομόλογα

Η Societe Generale πριν λίγες εβδομάδες μπορεί να μη σύστησε ευθέως τα ελληνικά ομόλογα, αλλά υπέδειξε ότι ο νότος της Ευρώπης μπορεί να λειτουργήσει ως ένας αποτελεσματικός σταθεροποιητής χαρτοφυλακίου.

Σύμφωνα με τη Societe Generale, οι πολιτικές του Ντόναλτ Τραμπ λειτουργούν ως ένα αποτελεσματικό σήμα ανατιμολόγησης της αγοράς των ομολόγων, με τον νότο της Ευρώπης να παρουσιάζει βασικά πλεονεκτήματα:

-Πιο προστατευμένες αγορές ομολόγων δεδομένης της πρόσθετης δημοσιονομικής προσπάθειας στην Ευρώπη που τόσο για το ReArm όσο και για τις υποδομές, θα εκτελεστεί κυρίως από τις οικονομικά πολύ ισχυρές χώρες και αυτές που βρίσκονται πιο κοντά στη Ρωσία. 

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων « προστατεύονται» περισσότερο στη νότια περιφέρεια και στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά στον πυρήνα. Εν ολίγοις, η συσσώρευση πρόσθετων δημοσιονομικών δαπανών για την άμυνα και για τις υποδομές θα γίνει κυρίως αισθητή στις πλούσιες σκανδιναβικές χώρες και τον πυρήνα της Ευρώπης, θέτοντας σε κίνδυνο τις αγορές ομολόγων τους.

Την ίδια στιγμή η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας αλλά και της Γερμανίας παραμένουν υπό απειλή, ενώ οι αξιολογήσεις στην περιφέρεια ενδέχεται να συνεχίσουν να αναβαθμίζονται.

-Η περιφέρεια εμφανίζει καλύτερη προστασία από τον εμπορικό πόλεμο, καθώς είναι λιγότερο εκτεθειμένη στις ΗΠΑ, από ότι ο πυρήνας της Ευρώπης. 

Στη μεγάλη εικόνα, η Societe Generale θεωρεί ότι η πολυαναμενόμενη «Μεγάλη περιστροφή των ΗΠΑ» -Great Rotation of USA- έχει αρχίσει, γι’αυτό και δίνει έμφαση στην ανάγκη διεύρυνσης των χαρτοφυλακίων. Και σε αυτή τη διεύρυνση οι χώρες του νότου της Ευρώπης αποτελούν μια καλή επιλογή.

Πόσο μάλλον αν οι προσδοκίες για την αύξηση του ΑΕΠ και για τον πληθωρισμό αυξηθούν- η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία μετά τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία ΗΠΑ-Τραμπ είναι πιθανή και ενδέχεται να πυροδοτήσει σημαντική πτώση των τιμών της ενέργειας-πυροδοτώντας μια πολιτική σύσφιξης της ΕΚΤ από το 2026 και μετά, κάτι που θα αποτελέσει αναμφίβολα ένα δυνατό μπόνους για τις περιφερειακές τράπεζες.

Ως εκ τούτου η Societe Generale αναμένει πτώση των ασφαλίστρων κινδύνου μετοχών στην Ευρώπη, υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων στον πυρήνα και στις Σκανδιναβικές χώρες, ενισχυμένο ευρώ έναντι του δολαρίου και υπεραπόδοση της ευρωπαϊκής περιφέρειας. 

Η JP Morgan εμφανίζεται πιο εστιασμένη, προτείνοντας στην πρόσφατη έκθεση της ξεκάθαρα τα ελληνικά ομόλογα ως μια κορυφαία επιλογή για τον μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, λόγω των ισχυρών δημοσιονομικών θεμελίων, του σταθερού πολιτικού τοπίου και των περιορισμένων αναγκών χρηματοδότησης για το υπόλοιπο του 2025.

Η JP Morgan εστιάζει πιο στοχευμένα στο ύψος των αμυντικών δαπανών σε σχέση με τη SoGen, παρατηρώντας ότι η χώρα μας αυτή τη στιγμή διαθέτει μία από τις υψηλότερες δαπάνες άμυνας ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη , >3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2024, οπότε η αύξηση στις εν λόγω δαπάνες θα είναι σταδιακή και θα έχει περιορισμένο άμεσο χρηματοδοτικό αντίκτυπο.

Για τους επενδυτές λοιπόν που αναζητούν ένα μεσοπρόθεσμο carry trade, η JP Morgan θεωρεί τους τίτλους 5-15 ετών της χώρας μας ελκυστικούς, καθώς διαπραγματεύονται με την υψηλότερη απόδοση σε σχέση με άλλες περιφερειακές χώρες.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι η JP Morgan παραμένει επιφυλακτική σχετικά με την μεσοπρόθεσμη μακροοικονομική προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας και της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς η εκεχειρία ΗΠΑ-Κίνας είναι απλώς μια παύση 90 ημερών και όχι μια εμπορική συμφωνία –άρα η αβεβαιότητα δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως- ενώ οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-ΕΕ είναι μπροστά μας.

Επιπλέον, ο καθολικός δασμός 10%, ο δασμός 40% στην Κίνα και οι τομεακοί δασμοί παραμένουν ένα σημαντικό βάρος και θα επιβαρύνουν την ανάπτυξη τόσο παγκόσμια όσο και στην Ευρώπη. 

Τέλος και ο οίκος Scope Ratints δίνει τη θετική ψήφο του στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες «βιώνουν μια περίοδο αναγέννησης», η οποία υποστηρίζεται από την ισχυρή αύξηση δανείων, τα υψηλά περιθώρια τόκων, τους μειούμενους δείκτες κόστους-εσόδων και κόστους κινδύνου, καθώς και την ισχυρή ποιότητα ενεργητικού. 

Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο κερδοφόρων στην ΕΕ, τονίζει χαρακτηριστικά η Scope, ενώ βαθμολογεί το λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας πέντε μόλις σκαλοπάτια κάτω από την υψηλότερη βαθμίδα.


*Η Μαίρη Βενέτη είναι Πιστοποιημένη Διαχειριστής και Σύμβουλος Επενδύσεων.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

[email protected]