Π. Παναγάκης: Το σολάριουμ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος – Ειδικά για τους νέους κάτω των 25 ετών
Shutterstock
Shutterstock

Π. Παναγάκης: Το σολάριουμ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος – Ειδικά για τους νέους κάτω των 25 ετών

Τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος από τη χρήση σολάριουμ υπογράμμισε ο Παντελής Παναγάκης, διευθυντής ΕΣΥ στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» και ειδικός γραμματέας της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), μιλώντας στο Πρακτορείο FM και τη δημοσιογράφο Τάνια Μαντουβάλου.


Ο Παντελής Παναγάκης, Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως εξήγησε, οι συσκευές τεχνητού μαυρίσματος εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία τύπου UVA, η οποία διεισδύει βαθύτερα στην επιδερμίδα σε σχέση με τη φυσική ακτινοβολία και επιταχύνει το μαύρισμα. Ωστόσο, η UVA ακτινοβολία συνδέεται αποδεδειγμένα τόσο με την πρόωρη γήρανση του δέρματος όσο και με την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης μελανώματος και άλλων μορφών καρκίνου του δέρματος.

Αυστηροί κανόνες διεθνώς – Ελλιπής ρύθμιση στην Ελλάδα

Ο κ. Παναγάκης επισήμανε πως σε χώρες όπως η Αυστραλία, το σολάριουμ έχει απαγορευτεί πλήρως, ενώ σε άλλες –όπως ο Καναδάς και κράτη της Ε.Ε.– ισχύουν αυστηρές προδιαγραφές και κανόνες χρήσης. Στην Ελλάδα, αν και δεν υπάρχει απαγόρευση, η ΕΔΑΕ προτείνει την καθολική απαγόρευση των μηχανημάτων τεχνητού μαυρίσματος. Επίσης, ζητά την τοποθέτηση προειδοποιητικών ενδείξεων –παρόμοιων με αυτές στα πακέτα τσιγάρων– ώστε να ενημερώνονται οι χρήστες για τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα σολάριουμ έχει καταταχθεί ήδη από το 2009 ως «καρκινογόνο Κατηγορίας 1», δηλαδή στην ίδια κατηγορία με τον καπνό, τον αμίαντο και την ακτινοβολία γάμμα.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν αυστηρά τη χρήση

Ο δερματολόγος προειδοποιεί ότι το τεχνητό μαύρισμα είναι απολύτως απαγορευτικό:

• για άτομα κάτω των 18 ετών,
• για άτομα με πολύ λευκό δέρμα ή φακίδες που καίγονται εύκολα,
• για όσους έχουν πολλούς ή δυσπλαστικούς σπίλους,
• για άτομα με ιστορικό σοβαρών ηλιακών εγκαυμάτων σε παιδική ηλικία,
• και για όσους έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με ιστορικό μελανώματος.

Οδηγίες ασφαλείας – Αλλά όχι «πράσινο φως»

Παρότι η ΕΔΑΕ αποθαρρύνει τη χρήση, για όσους επιμένουν, ο κ. Παναγάκης υπενθυμίζει ορισμένες βασικές προφυλάξεις:

• χρήση προστατευτικών γυαλιών κατά τη συνεδρία,
• αποφυγή χρήσης καλλυντικών ή ενισχυτικών μαυρίσματος,
• αποχή από έκθεση στον ήλιο για τουλάχιστον 48 ώρες μετά,
• και διασφάλιση ότι οι συσκευές πληρούν τις προδιαγραφές της ΕΕ

Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, ο κίνδυνος δεν εξαλείφεται. «Το σολάριουμ δεν είναι αθώο και πάντα ενέχει κίνδυνο», δήλωσε κατηγορηματικά.

Ο κ. Παναγάκης αποδόμησε επίσης διάφορους διαδεδομένους μύθους γύρω από το σολάριουμ. Μεταξύ αυτών, η πεποίθηση ότι το τεχνητό μαύρισμα προστατεύει από τα ηλιακά εγκαύματα –κάτι που δεν ισχύει, καθώς η UVA δεν προστατεύει από την UVB ακτινοβολία που προκαλεί τα εγκαύματα. Επίσης, απέρριψε τον ισχυρισμό ότι το σολάριουμ συμβάλλει στην παραγωγή βιταμίνης D, εξηγώντας ότι η UVA δεν είναι αποτελεσματική για τη σύνθεση της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Ο ειδικός επισημαίνει πως η πληροφόρηση υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά στην Ελλάδα η χρήση σολάριουμ παραμένει σχετικά ανεξέλεγκτη. «Ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι το τεχνητό μαύρισμα δεν είναι ασφαλές», κατέληξε, καλώντας για αυστηρότερο έλεγχο και πλήρη απαγόρευση.