Απειλή για την Ευρώπη οι εξαγγελίες Τραμπ για τις τιμές των φαρμάκων
Shutterstock
Shutterstock

Απειλή για την Ευρώπη οι εξαγγελίες Τραμπ για τις τιμές των φαρμάκων

Νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα αγορών φαρμάκων από τον ΙΦΕΤ

Μια σημαντική πρωτοβουλία για τη διαφάνεια και τον εξορθολογισμό στην αγορά φαρμάκων ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια του 9ου Συνεδρίου Καινοτομίας στην Υγεία, με θέμα «Καινοτομία στην Υγεία: Προοπτικές - Προκλήσεις». Ειδικότερα, αποκάλυψε πως από τις αρχές Ιουνίου ο ΙΦΕΤ θα προχωρά σε απευθείας αγορές φαρμάκων μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, εξασφαλίζοντας πλήρη διαφάνεια στις τιμές και περιορίζοντας φαινόμενα τριγωνικών συναλλαγών.

Όπως σημείωσε, στόχος της πρωτοβουλίας είναι ο περιορισμός του clawback και η ενίσχυση της δικαιοσύνης στο σύστημα. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για τις παγκόσμιες εξελίξεις στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής, ιδίως σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ επιμείνει στις εξαγγελίες του για καθορισμό τιμών στις ΗΠΑ. Μια τέτοια εξέλιξη, υπογράμμισε, θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά και την ευρωπαϊκή φαρμακευτική αγορά, αυξάνοντας το κόστος διεθνώς.

Καταργείται ο κανόνας 5-11 – Πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες

Ο υπουργός προανήγγειλε επίσης την κατάργηση του κανόνα 5-11, ο οποίος, όπως δήλωσε, είχε θεσπιστεί για να εμποδίζει την έγκριση καινοτόμων θεραπειών στη χώρα. Εξέφρασε την πρόθεση του υπουργείου να διευκολύνει την πρόσβαση των ασθενών σε εξειδικευμένες θεραπείες από το εξωτερικό, με βασική προϋπόθεση την ύπαρξη ευνοϊκών δημοσιονομικών συνθηκών και την ιατρική τεκμηρίωση της ανάγκης.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική μείωση του χρόνου παραλαβής φαρμάκων μέσω ΙΦΕΤ – από 20 ημέρες σε μόλις 5 – σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί ένδειξη προόδου στο πεδίο της καινοτομίας και της ταχύτητας ανταπόκρισης του συστήματος.

Καινοτομία με έλεγχο και διαφάνεια: Το νέο Ταμείο Μεταβατικής Αποζημίωσης

Μέσα στο 2025 θα ολοκληρωθεί η δημιουργία του Ταμείου Μεταβατικής Αποζημίωσης Καινοτομίας, με ξεχωριστό προϋπολογισμό και αυστηρά κριτήρια λειτουργίας. Η σχετική νομοθέτηση αναμένεται να προχωρήσει εντός του καλοκαιριού, ενώ το Ταμείο θα υπόκειται σε τριετή αξιολόγηση για την αποτελεσματικότητά του. Στόχος είναι η ευέλικτη, αλλά ταυτόχρονα ελεγχόμενη, υποστήριξη καινοτόμων θεραπειών.

Η Ελλάδα πρωτοπόρος στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Genomics

Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως η Ελλάδα προχωρά δυναμικά στον τομέα της καινοτομίας, ανακοινώνοντας την έγκριση για τη δημιουργία ενός εκ των επτά ευρωπαϊκών εργοστασίων Τεχνητής Νοημοσύνης, την κατασκευή του υπερυπολογιστή "Δαίδαλος" και τη σύσταση εθνικού οργανισμού για την ΤΝ, με ειδικό πυλώνα για την υγεία.

Ειδική αναφορά έκανε στα genomics, για τα οποία – όπως τόνισε – θα επενδυθούν σημαντικά κονδύλια, καθώς η έρευνα σε αυτόν τον τομέα αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης της υγείας.

Ηλεκτρονικός φάκελος, βιοδείκτες και μητρώο νεοπλασιών: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Υγείας

Έως το 2026, η Ελλάδα θα διαθέτει πλήρη ηλεκτρονικό φάκελο ασθενή, κάτι που – σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη – θα αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση κλινικών μελετών. Παράλληλα, εξήγγειλε την εφαρμογή βιοδεικτών εντός του β’ εξαμήνου, ενώ για το μητρώο νεοπλασιών διευκρίνισε πως οι γιατροί υποχρεούνται να το συμπληρώνουν, σύμφωνα με τη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων.

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, τα Ψηφιακά Ογκολογικά Συμβούλια αναμένεται να λειτουργούν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, με τη δυνατότητα διασύνδεσης και συνεργασίας. Εκτίμησε πως μέχρι το τέλος του 2025, το μητρώο θα είναι πλήρως λειτουργικό.