Γράφει ο
Ορθοπεδικός
Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής, Ιατρικό Ψυχικού
Ο ώμος είναι μία από τις πιο κινητικές, αλλά και σύνθετες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος. Χάρη σε αυτήν, μπορούμε να σηκώσουμε το χέρι, να πιάνουμε, να δημιουργούμε. Όμως, αυτή η ελευθερία κίνησης συνοδεύεται και από ευαισθησία σε τραυματισμούς ή εκφυλιστικά φαινόμενα, τα οποία συχνά οδηγούν σε χρόνιο πόνο στον ώμο.
Ο χρόνιος πόνος στον ώμο, είναι μια πολύ συχνή πάθηση, την οποία, δυστυχώς, αρκετοί ασθενείς συνηθίζουν ή παραμελούν, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης και τη σταδιακή μείωση της ποιότητας ζωής τους.
Ο πόνος στον ώμο δεν είναι «αθώος»
Ο πόνος στον ώμο δεν πρέπει να υποτιμάται. Πολλές φορές, λόγω των αντισταθμιστικών μηχανισμών του σώματος, η λειτουργία του χεριού διατηρείται προσωρινά. Ο ασθενής συνηθίζει τον πόνο και αναβάλει τη θεραπεία, θεωρώντας ότι είναι κάτι παροδικό ή "ανεκτό". Στην πραγματικότητα όμως, αυτή η προοδευτική υποβάθμιση οδηγεί συχνά σε σημαντικές αλλοιώσεις στην άρθρωση, και όταν τελικά ζητείται βοήθεια, η λύση δεν είναι πάντα απλή ή μη επεμβατική.
Γιατί πονάει ο ώμος;
Ο ώμος μπορεί να πονάει για διάφορους λόγους:
- Τενοντίτιδες (π.χ. υπερακανθίου ή υποπλατίου)
- Ρήξη των τενόντων του στροφικού πετάλου
- Ασβεστοποιός τενοντίτιδα
- Σύνδρομο πρόσκρουσης (Impingement)
- Οστεοαρθρίτιδα ώμου
- Αρθρίτιδα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης
- Εξάρθρημα ώμου
- Παγωμένος ώμος (frozen shoulder)
- Τραυματισμοί μακράς κεφαλής δικεφάλου βραχιονίου
Ο πόνος μπορεί να είναι αιφνίδιος ή σταδιακός, να επιδεινώνεται τη νύχτα, να συνοδεύεται από μειωμένο εύρος κίνησης, αδυναμία, ή ακόμη και αδυναμία ύπνου στην πάσχουσα πλευρά.
Η σημασία της σωστής και έγκαιρης διάγνωσης
Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση. Κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και απαιτεί εξατομικευμένη προσέγγιση, που συνδυάζει την κλινική εξέταση, τη λήψη ιστορικού και την εκτίμηση λειτουργικότητας, καθώς και τον απεικονιστικό έλεγχο (π.χ. υπερηχογράφημα, ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία).
Σε αυτό το πλαίσιο, η σχέση γιατρού - ασθενούς είναι κρίσιμη. Ο ασθενής πρέπει να εξηγεί τι αισθάνεται και ο γιατρός να κατανοεί, να προτείνει και να εμπνέει εμπιστοσύνη.
Θεραπευτικές λύσεις
Η θεραπεία του πόνου στον ώμο δεν είναι ενιαία για όλους. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές, ανάλογα με τη φύση και τη βαρύτητα του προβλήματος:
- Φαρμακευτική αγωγή
- Αντιφλεγμονώδη φάρμακα
- Παυσίπονα
- Μυοχαλαρωτικά
Φυσικοθεραπεία και κινησιοθεραπεία
- Ειδικά πρωτόκολλα ενδυνάμωσης και διάτασης
- Εργομετρικός έλεγχος
- Επανάκτηση εύρους κίνησης
Βιολογικές θεραπείες
- Εγχύσεις PRP (πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια)
- Εγχύσεις βλαστοκυττάρων (stem cells)
Αρθροσκόπηση ώμου
Όταν το πρόβλημα είναι μηχανικό (όπως ρήξη τενόντων ή πρόσκρουση), η λύση έρχεται μέσα από την αρθροσκοπική χειρουργική. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, που γίνεται με πολύ μικρές τομές και κάμερα υψηλής ευκρίνειας. Η μέθοδος προσφέρει λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, ταχύτερη αποθεραπεία και ελάχιστη καταστροφή υγιών ιστών.
Ρομποτική χειρουργική ώμου
Στις πιο σύνθετες περιπτώσεις, η ρομποτική τεχνολογία προσφέρει επαναστατική ακρίβεια. Σήμερα, σχεδιάζουμε το χειρουργείο στον υπολογιστή, προετοιμάζοντας με απόλυτη ακρίβεια γωνίες, μοίρες και αποστάσεις από γνωστά ανατομικά σημεία. Έπειτα, εκτελούμε το πλάνο στο χειρουργείο με τη βοήθεια ρομποτικών συστημάτων που εγγυώνται εξαιρετικά ακριβή αναπαραγωγή του σχεδίου.
Η ρομποτική χειρουργική είναι χρήσιμη κυρίως:
- Σε ανατομικές αρθροπλαστικές ώμου
- Σε ανάστροφες αρθροπλαστικές ώμου
- Σε πολύπλοκες διορθώσεις ανατομίας
- Σε αναθεώρηση προηγούμενων επεμβάσεων αρθροπλαστικής
Η σημασία της πρώιμης παρέμβασης
Η καθυστέρηση στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας έχει άμεσο κόστος στην ποιότητα ζωής. Ο πόνος μπορεί αρχικά να μοιάζει μικρός, αλλά με τον καιρό:
- Περιορίζει τη χρήση του χεριού
- Διαταράσσει τον ύπνο
- Επηρεάζει την εργασία ή τη σωματική δραστηριότητα
- Οδηγεί σε χρόνιες βλάβες που απαιτούν πιο πολύπλοκες παρεμβάσεις
Επιστροφή στη ζωή και τη δραστηριότητα
Η αποκατάσταση μετά από σωστή θεραπευτική παρέμβαση, ακόμα και χειρουργική, είναι σχεδόν πάντα επιτυχής. Με το σωστό πρωτόκολλο αποκατάστασης, οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν, στην εργασία, στον αθλητισμό (ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό), και στην καθημερινότητα τους, χωρίς πόνο.
Συμπερασματικά
Ο πόνος στον ώμο δεν είναι ποτέ «φυσιολογικός» και δεν πρέπει να γίνεται τρόπος ζωής. Από τις πιο ήπιες τενοντίτιδες μέχρι τις βαριές εκφυλιστικές βλάβες, υπάρχουν πλέον πολλαπλές θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να χαρίσουν στον ασθενή πλήρη αποκατάσταση της λειτουργικότητας και απαλλαγή από τον πόνο. Η σωστή διάγνωση, η έγκαιρη παρέμβαση, αλλά και η σύγχρονη τεχνολογία, είναι τα «κλειδιά» για τη νίκη απέναντι στον χρόνιο πόνο του ώμου.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα για θέματα που αφορούν την υγείας σας, εδώ