8ος χρόνος, ημέρα 2396η
Τρίτη, 24 Μαΐου 2022

Ζελένσκι: Ο Μακρόν μας ζήτησε «παραχωρήσεις» προς τη Ρωσία - Διαψεύδει το Ελιζέ

Ζελένσκι: Ο Μακρόν μας ζήτησε «παραχωρήσεις» προς τη Ρωσία - Διαψεύδει το Ελιζέ
Φωτογραφία αρχείου
APimages

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από την Ουκρανία να κάνει παραχωρήσεις στην κυριαρχία της προκειμένου να βοηθήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του, όπως δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στην ιταλική τηλεόραση.

«Θέλουμε ο ρωσικός στρατός να αποχωρήσει από τα εδάφη μας, δεν βρισκόμαστε εμείς σε ρωσικό έδαφος. Δεν θα βοηθήσουμε τον Πούτιν να σώσει την αξιοπρέπειά του "πληρώνοντας με το έδαφός της. Αυτό θα ήταν άδικο», επισήμανε, μιλώντας στη RA1.

«Δεν πρέπει να αναζητούμε μια διέξοδο για τη Ρωσία και ο Μακρόν το κάνει εις μάτην», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Ξέρω ότι ήθελε να έχει αποτελέσματα στη διαμεσολάβηση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά δεν τα είχε», επισήμανε.

«Μέχρις ότου η ίδια η Ρωσία θελήσει και καταλάβει ότι έχει ανάγκη (το τέλος του πολέμου) δεν θα αναζητήσει καμιά διέξοδο», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Μακρόν είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι, για να τεθεί τέλος στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία ο ρωσικός στρατός, «η ειρήνη θα πρέπει να οικοδομείται χωρίς να ταπεινώνεται η Ρωσία».

Για τον Ζελένσκι ωστόσο, «ο Μακρόν δεν χρειάζεται να κάνει διπλωματικές παραχωρήσεις (στη Ρωσία) τώρα».

Ο Ουκρανός πρόεδρος έκρινε ότι το διάβημα αυτό «δεν είναι πολύ σωστό», για να επιτρέψει, κατά τη γνώμη του, στον Πούτιν να «σώσει την υπόληψη του», τη στιγμή που οι Ρώσοι συνεχίζουν να προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο του νότιου και του ανατολικού τμήματος της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι εκτίμησε εξάλλου ότι «ο χρόνος για να καθίσουμε γύρω από το τραπέζι με τη Ρωσία τελείωσε» και σχολίασε πως κάτι τέτοιο «δεν είναι πλέον δυνατόν».

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν συζήτησε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ποτέ και τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου Ζελένσκι, Έλεγε πάντα ότι οι Ουκρανοί είναι αυτοί που αποφασίζουν τους όρους της διαπραγμάτευσής τους με τους Ρώσους», υπεραμύνθηκε από την πλευρά του σήμερα το Ελιζέ.

Έπειτα από αρκετές συνόδους διαπραγματεύσεων μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας τον Μάρτιο, οι συνομιλίες σταμάτησαν έκτοτε, καθώς οι θέσεις των δυο πλευρών απείχαν μακράν.

«Σήμερα, ο διάλογος (με τη Μόσχα) πρέπει να είναι πραγματιστικός», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι ωστόσο επανέλαβε ακόμη μια φορά την επιθυμία του να συναντηθεί με τον Πούτιν, «αλλά μόνο με αυτόν, χωρίς κανένα μεσολαβητή». «Και με μια προσέγγιση διαλόγου, όχι απευθύνοντας τελεσίγραφα», διευκρίνισε.

Διαψεύδει το Ελιζέ

Η γαλλική προεδρία διαψεύδει τον ισχυρισμό του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από το Κίεβο παραχωρήσεις, προκειμένου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να σώσει την αξιοπρέπειά του.

«Δεν διαπραγματευόμαστε ποτέ με την Ρωσία πίσω από την πλάτη της Ουκρανίας», επισημαίνει σε σχόλιό του το Ελιζέ.

Διαβάστε ακόμη:

Ζελένσκι: Έτοιμος να μιλήσει με τον Πούτιν αλλά πρώτα να αποσυρθεί ο ρωσικός στρατός