Πούτιν: Διάλογος μόνο αν γίνουν αποδεκτά όλα τα ρωσικά αιτήματα - Ζελένσκι: Όχι στην ταπείνωση

Πούτιν: Διάλογος μόνο αν γίνουν αποδεκτά όλα τα ρωσικά αιτήματα - Ζελένσκι: Όχι στην ταπείνωση

Ανοιχτή στον διάλογο για την κατάπαυση του πυρός, μόνο όμως εφόσον γίνουν αποδεκτά όλα τα ρωσικά αιτήματα, δηλώνει η Μόσχα. Όπως έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τόνισε ότι ελπίζει πως η Ουκρανία θα λάβει μια «λογική και εποικοδομητική» θέση κατά τον επόμενο γύρο συνομιλιών.

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι δηλώνει ότι δεν θα κάνει καμία παραχώρηση που θα ταπείνωνε τον λαό του.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης στον Γερμανό καγκελάριο ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή για διάλογο με την Ουκρανία υπό τον όρο ότι θα ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά της.

«Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε διάλογο με την ουκρανική πλευρά, καθώς και με όλους εκείνους που θέλουν την ειρήνη στην Ουκρανία. Με την προϋπόθεση όμως ότι θα ικανοποιηθούν όλες οι ρωσικές απαιτήσεις».

Διαβεβαίωσε τον Όλαφ Σολτς ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν βομβαρδίζουν το Κίεβο και τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας τις αναφορές για καταστροφές που πραγματοποίησε η Μόσχα «χονδροειδή προπαγάνδα».

«Οι πληροφορίες για τους υποτιθέμενους βομβαρδισμούς του Κιέβου και άλλων μεγάλων πόλεων δεν είναι παρά χονδροειδή προπαγάνδα», είπε ο Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τoν Γερμανό Καγκελάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Μόσχα και Κίεβο έχει διεξάγει δύο γύρους συνομιλιών από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από οκτώ ημέρες σε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως την αποκαλεί το Κρεμλίνο και μέχρι στιγμής οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία για την ανάγκη να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων.

Νέος γύρος συνομιλιών το Σαββατοκύριακο

Να συμφωνήσει για κατάπαυση του πυρός κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, συνομιλία που είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής. Η τηλεφωνική τους επικοινωνία διήρκησε περίπου μία ώρα, όπως ανακοίνωσε η γερμανική καγκελαρία.

Ο κ. Σολτς «κάλεσε τη ρωσική ηγεσία να σταματήσει αμέσως όλες τις εχθροπραξίες και να επιτρέψει την ανθρωπιστική πρόσβαση στις εμπόλεμες περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χεμπεστράιτ σε δήλωσή του.

Επίσης, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω συνομιλίες σύντομα, πρόσθεσε ο Χεμπεστράιτ.

Ο Πούτιν είπε επίσης στον Σολτς ότι ο τρίτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών εκπροσώπων επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τη γερμανική καγκελαρία.

Στον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων την περασμένη Πέμπτη, συμφωνήθηκε η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους πολίτες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία. Πάντως, η ουκρανική πλευρά επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής από τις διαπραγματεύσεις δεν έχουν προκύψει τα αποτελέσματα που επιθυμεί το Κίεβο.

«Δυστυχώς, τα αποτελέσματα που χρειάζεται η Ουκρανία δεν έχουν ακόμα επιτευχθεί. Υπάρχει μόνο λύση για την οργάνωση των ανθρωπιστικών διαδρόμων», ανέφερε ο Ουκρανός αξιωματούχος Μιχάιλο Ποντόλγιακ.

Ζελένσκι: Δεν θα κάνω καμία παραχώρηση που θα ταπείνωνε τον λαό μου

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δε θα κάνει καμία παραχώρηση που θα μπορούσε να ταπεινώσει τον λαό του στον αγώνα του για εδαφική ακεραιότητα, δήλωσε σήμερα ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Ο ίδιος αναφερόμενος στο πώς διεξάγονται οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας, είπε ότι «η στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι σκληρή» και «είναι αυτονόητο ότι αν ήταν μαλακή δε θα επιτίθετο στην Ουκρανία, αλλά και η στάση του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Ουκρανίας και της Ουκρανίας γενικά είναι επίσης σκληρή, γι' αυτό και οι συνομιλίες θα είναι σκληρές, αλλά θα διεξάγονται».

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ είπε ότι «πρώτον, η θέση της Ουκρανίας ενισχύθηκε από τους δυτικούς εταίρους, και δεύτερον, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σίγουρα δε θα κάνει τις οποιεσδήποτε παραχωρήσεις, οι οποίες κατά κάποιον τρόπο θα μείωναν τον αγώνα που διεξάγεται στην Ουκρανία για την εδαφική της ακεραιότητα και ελευθερία». Παράλληλα επισήμανε ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι αντιλαμβάνεται σαφώς τα όρια στα οποία μπορεί να φτάσει η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με τη ρωσική αντιπροσωπεία και εκείνα στα οποία δεν μπορεί να φθάσει.

Ο Μιχαΐλο Πομντολιάκ είπε επίσης ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας αντιλαμβάνονται την ψυχολογική κατάσταση των συνομιλητών τους, καθώς και τους στόχους τους, τις θεωρητικές τους θέσεις πάνω στις οποίες στηρίζονται, δηλαδή τι καταλαβαίνουν για την Ουκρανία και τι όχι.

«Κατ' αρχήν, είμαστε αρκετά άνετοι να εργαστούμε, κατανοώντας τα κίνητρα της ρωσικής πλευράς. Δεν παρευρισκόμαστε απλώς στις διαπραγματεύσεις και τους ακούμε. Καταλαβαίνουμε πού θέλουν να φθάσουν, γιατί σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο, ποια είναι τα κίνητρά τους» δήλωσε ο Ποντολιάκ.

Σύμφωνα με τον Ποντολιάκ, η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με τη ρωσική αντιπροσωπεία δεν πέτυχε τα αποτελέσματα τα οποία ήθελε, αλλά επιτεύχθηκε κατανόηση στο να διασφαλισθεί από κοινού το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των αμάχων καθώς και για την αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού και τροφίμων στα σημεία όπου διεξάγονται σκληρές μάχες, όπως και η δυνατότητα προσωρινής κατάπαυσης του πυρός για την περίοδο κατά την οποία πραγματοποιείται εκκένωση του πληθυσμού.